Syabas! Barisan Pemain.

10:44 PG JunAina 0 Comments

Skuad semasa.

Senarai pemain untuk Piala AFF SUZUKI 2010.
Nama Tarikh Lahir Kelab Kaps (gol)
Penjaga Gol
Khairul Fahmi Che Mat 7 Febuari 1989 Bendera Malaysia Kelantan
1 (0)
Mohd Sharbinee Allawee Ramli 12 Disember 1986 Bendera Malaysia Terengganu
2 (0)
Pertahanan
Mohd Sabre Mat Abu 8 Ogos 1988 Bendera Malaysia Kedah
6 (0)
Mohd Faizal Muhammad 3 Mac 1989 Bendera Malaysia Harimau Muda
1 (0)
Mohd Asraruddin Putra Omar 26 Ogos 1988 Bendera Malaysia Selangor
12 (0)
Mohd Razman Roslan 14 Ogos 1984 Bendera Malaysia Selangor
0 (0)
Mohd Muslim Ahmad 25 April 1989 Bendera Malaysia Harimau Muda
8 (0)
Khairul Helmi Johari 31 Mac 1988 Bendera Malaysia Kedah
0 (0)
Mahali Jasuli 2 April 1989 Bendera Malaysia Harimau Muda
6 (0)
Mohd Fadhli Mohd Shas 21 Januari 1991 Bendera Malaysia Harimau Muda
1 (0)
Pemain Tengah
K. Gurusamy 20 November 1988 Bendera Malaysia Harimau Muda
1 (0)
Mohd Safiq Rahim 5 Julai 1987 Bendera Malaysia Selangor
7 (0)
Mohd Amri Yahyah 21 Januari 1981 Bendera Malaysia Selangor
11 (1)
Amar Rohidan 23 April 1987 Bendera Malaysia Perlis
3 (0)
S. Kunalan 15 September 1986 Bendera Malaysia Negeri Sembilan
5 (0)
Mohd Amirul Hadi Zainal 27 Mei 1986 Bendera Malaysia Selangor
16 (4)
Mohd Khyril Muhymeen Zambri 9 Mei 1987 Bendera Malaysia Kedah
17 (2)
Mohd Faizal Abu Bakar 20 September 1990 Bendera Malaysia Kedah
1 (0)
Penyerang
Mohd Safee Mohd Sali 29 Januari 1984 Bendera Malaysia Selangor
20 (8)
Norshahrul Idlan Talaha 8 Jun 1986 Bendera Malaysia Kelantan
7 (1)
Mohd Ashaari Shamsuddin 7 Jun 1985 Bendera Malaysia Terengganu
8 (2)
Izzaq Faris Ramlan 18 April 1990 Bendera Malaysia Harimau Muda
1 (0)
 
 

Untuk info sepenuhnya klik sini.

0 Rider Beraksi:

Milik Malaysia- Piala Suzuki AFF 2010. Go Tiger!!!

9:35 PG JunAina 0 Comments

 Photo - Credit to Metro

Puas memang tersangat puas hati, walaupun aku bukanlah peminat bola sepak tegar tetapi kali ini aku dah siap sedia depan TV awal-awal lagi setelah berpuas hati Malaysia menang Ahad lepas semasa perlawanan pusingan pertama di Bukit Jalil! Biasanya sekadar mengikuti perkembangan semasa tapi kali ini lebih kepada menyokong dan ingin melihat Garuda menyembah bumi! Bukan apa sakit hati dan menyampah sangat dengan penyokong Indonesia yang terlalu fanatik, menyalahkan penyokong Malaysia pada kekalahan lepas dan yang paling menyampah bila Presiden dia kata penyokong Indonesia jangan jadi macam penyokong Malaysia! Apa teruk sangat ke orang Malaysia ni?

Piala Suzuki kali ini mengangkat nama Mohd. Safee Sali sebagai penjaring gol terbanyak. Aku memang betul-betul berpuas hati dan pasti ramai yang memberi pujian kepada penjaga gol. Khairul Fahmi memang cemerlang, mempunyai gaya dan mutu dalam kelas tersendiri. Hebat! sebegitu banyak cubaan Indonesia dapat di patahkan oleh beliau. Gol kedua Indonesia sekiranya tidak terkena sedikit kepala pemain Malaysia juga mungkin dapat di patahkan oleh Khairul Fahmi.

Tahniah! Kepada semua pemain Malaysia. Semua pemain adalah yang terbaik! Kerjasama dan semangat yang kuat semua pemain membuahkan hasil terbaik. Permainan menentang Indonesia berada dalam kelas tersendiri dan semua peminat bolal sepak tanahair mengharapkan ia akan kekal dan akan meningkat mutunya kelak. Akhirnya Garuda tewas 4-2 kepada Harimau Malaya. Penantian 14 tahun berakhir sudah.

GO TIGER!!!!!!

0 Rider Beraksi:

Kat Kaunter Tabung Haji Pun Kebas Barang Orang!!!

9:21 PG JunAina 0 Comments

Apalah nak jadi dengan orang zaman sekarang ni. Kat Tabung Haji pun kebas barang orang, walahal pegi untuk berurusan untuk menunaikan Rukun Islam yang ke-5 macam mana le hidup nak berkat. Alkisahlah adik cheq pi kaunter Tabung Haji, Bandar Baru Bangi yang kat belakang Warta tu. Dalam sibuk-sibuk melayan si anak kecilnya dan sibuk juga dengan anak cheq yang bertiga tu terlupa le handphone kat kaunter dok isi borang. Di belakangnya seorang wanita membawa seorang anak dalam lingkungan 4 tahun, bila si adik ni berpusing dan duduk di kerusi dia terperasan wanita ni macam tergesa-gesa dan sibuk memanggil anaknya yang sedang bermain.

Bila siap urusan, dalam perjalanan menuju ke bank adik ipar minta nombor akaun dan masa tulah baru terperasan yang handphone tertinggal, try call malangnya hp dah dimatikan atau jugak sim kad dah kena bukak. Kembali ke Tabung Haji bertanya dengan pengawal keselamatan, memang tak ada rezeki coz biasanya kalau ada barang tercicir orang yang jumpa akan bagi kat pengawal keselamatan kali ini tak ada pulak katanya. Masa adik duduk si adik ipar perasan yang perempuan beratur di belakang adik tu pegang handphone yang sama macam isterinya tetapi tak pulak terfikir yang tu adalah milik isterinya. Yelah seorang perempuan, bertudung dan kat Tabung Haji pulak tu takkan le nak ambik barang orang. Kalau pun tak perasan tuannya kenapa nak off handphone tu, lagipun kat handphone tu terpampang gambar baby Alya!

Memang terkilan sangat, yelah walaupun handphone tak secanggih mana tetapi banyak benda penting tersimpan dalam tu. Paling terkilan bila berlaku di tempat-tempat yang kita rasa paling selamat, yelah orang yang pegi ke situ semuanya orang Islam atas urusan menyempurnakan Rukun Islam yang kelima untuk menlengkapkan tuntun ibadah. Entahlah apa nak jadi pada manusia zaman sekarang, mengaku baik dan beriman tetapi hati hitam pekat!

0 Rider Beraksi:

Cenderahati Perkahwinan

5:55 PTG JunAina 0 Comments



Majlisnya masih jauh, lepas raya tapi aku dah mula pening kepala memikirkan cenderahati terbaik yang hendak aku siapkan. Telah di pertanggungjawabkan untuk menyediakan gift untuk 1000 jemputan juga perlu diselitkan buah tangan untuk kanak-kanak. Perlu disesuaikan pulak dengan budget yang ada, kalau boleh biarlah berbaloi-baloi atau sekurang-kurangnya mempunyai kelainan tersendiri.

Masih mengintai-intai yang terbaik walaupun aku telah mendapat idea untuk weeding gift kali ini. Mencari jugak warna-warna yang sesuai dengan tema majlisnya, biarlah warna-warna yang digunakan senada sekurang-kurangnya tak keluar tema atau nampak terlalu janggal.

Sudah dua hari berturut-turut aku menyusuri Jalan Tuanku Abdul Rahman sehinggalah ke Chow Kit. Ada yang menarik minat tetapi masih lagi meletakkan harapan yang tinggi pada pilihan pertama bak kata orang pilihan pertama adalah yang terbaik. Mungkin terpaksa kembali ke Nilai 3 untuk tinjauan seterusnya, di sana lebih banyak pilihan kedai barangan pengantin, nasib baik Kajang ke Nilai cuma 20 minit kalau tak mau menangis sekiranya terpaksa berulang alik ke sana berkali-kali.

Aku harap percubaan kali ini akan membuahkan hasil yang membanggakan. Kena le tunggu lepas majlisnya nanti. Kalau sebelum tu ada rezeki lain yang datang boleh le tepek kat sini buat jamu mata, so tunggu lepas rayalah ye...

0 Rider Beraksi:

Politik Yang Memualkan!

10:04 PG JunAina 0 Comments

~Nampak nya negara kita Malaysia yang Kerajaan Persekutuan nya dibawah pemerintahan Barisan Nasional terbukti semakin hari semakin tidak berani menegakkan hukum hakam Agama Islam didalam negara ini.

Perdana Menteri Dato Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak dan sepupu beliau Dato Seri Hishamuddin Tun Hussein Onn yang memegang jawatan Menteri Dalam Negeri seolah buta dan lemah terhadap keperluan memantau penularan budaya kemaksiatan yang semakin menjadi jadi didalam negara Malaysia ini.


Perbuatan anasir anasir pembawa budaya maksiat zina dan liwat semakin hari semakin tersebar dikalangan masyarakat Melayu terutamanya dikalangan mereka yang menggelarkan diri sebagai 'Melayu Urban'.

Budaya homoseksual dan lesbianisma sedang berkembang dikalangan mereka yang tidak lagi segan dengan masyarakat kita dan gejala maksiat golongan yang dilaknat Allah ini sudah sampai ketahap dimana mereka kini sudah berani mengisytiharkan kecenderungan mereka untuk mengamalkan budaya kaum Nabi Lut Alaihis Salam secara terbuka seperti dipaparkan didalam video keluaran http://www.youtube.com/user/seksualitimerdeka


Rencana di atas aku copy dari email yang masuk ke inbox aku dan tak ingin jugak aku ketahui dari mana datangnya walaupun aku boleh sahaja klik link yang ada. Tak berminat!

Kelakar pun ada tetapi menyampah lagi banyak kot bila isu gay pun di seret sekali Barisan Nasional seolah-olah tak ada isu lain lagi. Kalau boleh semua isu nak dikaitkan dengan politik, kamalangan bas pun boleh di politikkan, kalau itik kena langgar tepi jalan pun nak salahkan Barisan Nasional agaknya. Agaknya kalau dapat semua nak dipolitikkan! Carilah fakta jangan hanya menulis menggunakan auta, menulis tanpa berfikir dan menggunakan otak yang diletakkan di kepala lutut!

Kalau begitulah cara kita menjatuhkan hukuman mengapa tidak dicanangkan berapa ramai pelacur kat Kelantan yang diwar-warkan sebagai Serambi Mekah! Berapa banyak kes sumbang mahram yang di laporkan dan bagaimana pulak yang tidak di laporkan demi menjaga nama baik kelurga? Berapa ramai pulak anak yang terpaksa dibinkan dengan Abdullah! Padahal diperintah oleh parti yang berteraskan Islam, gagalkah pemimpin memimpin rakyatnya? Itu baru memerintah negeri belum memegang tampuk pemerintahan negara dan jangan haraplah akan jadi pemerintah kerana kerusi yang ada tidak akan melayakkan PAS menjadi pemerintah melainkan menjadi pak turut kepada bangsa `KAFIR' sahaja.

Pendapat peribadi orang macam aku yang belajar SPM pun cukup-cukup makan sahaja, semua tu adalah tanggungjawab masyarakat...tak kira siapa dan tak kira dari parti mana kita adalah sebahagian daripada masyarakat dan apa yang terjadi di dalam masyarakat akan dipertanggungjawabkan kepada kita sebagai ahlinya terutama bagi pemimpin dan alim ulama. Aku juga tidak pandai agama, tidak ingin mengajar itik berenang tetapi harus kita ingat semakin tinggi agamanya semakin besar jugak syaitan yang mengikut dan menggoda ke aarah kejahatan. Tiada salahnya kita bersatu tak kira dari parti mana dengan tujuan yang satu memperbetulkan masyrakat demi kepentingan bersama.

Senang menunding jari pada orang lain tetapi adalah lebih baik kita pandang diri sendiri dan nilai. Apa sumbangan kita pada masyarakat? Bagaimana pulak cara yang harus digunakan untuk memperbetulkan keadaan bukannya terus menunding jari pada kelemahan orang lain. Carik(koyak) kain orang walaupun sedikit kita nampak, carik(koyak) kain sendiri walaupun dah menampakkan peha kita buat-buat tak tahu.

Renung-renungkanlah. Hidup kita ada kesinambungan di akhirat kelak. Tanggungjawab kita bukan setakat di dunia kerana kita masih akan dipertanggungjawabkan atas apa yang kita buat di atas dunia ini di akhirat kelak. Akan dituntut dari sekecilnya hingga yang sebesar-besarnya. Tika itu mampukah kita?

0 Rider Beraksi:

Kerja Gila - Pengakuan Berani Mati!

2:44 PTG JunAina 0 Comments

Subhanallah...Nauzubillah'huminzalik....
Apa nak jadi dengan manusia zaman sekarang? Dilahirkan sebagai Melayu yang penuh adat sopan dan tatasusila, dibisikkan azan tatkala kelahirannya disambut kerana dia adalah Muslim sejak lahir. Penuh kegembiraan, penuh kesyukuran di aqiqahkan oleh kedua ibu bapa...

Apa perasaan kedua ibu bapa sekarang agaknya. Seantero dunia bukan setakat Malaysia sahaja yang tahu, pengakuan berani mati seorang umat Muhammad yang dia seorang gay! Huh...aku tak sampai hati nak tengok malu pada diri sendiri, yelah budaknya `educated' tapi gagal dalam melawan kehendak naluri yang di luar tabie. Kesian mak bapak dia, berjaya mendidik anak menjadi manusia tapi gagal menjadikan anak seorang yang taat pada agamanya. Sesiapa yang rajin `godek' le kat internet pengakuan berani mati dia kat `You Tube'.

Nama mamat ni yang namanya berpangkalkan Muhammad tetapi perangainya langsung tak membawa imej namanya. Muhammad Azwan bin Ismail tiba-tiba menjadi glamour kerana pengakuannya tetapi dia lupa segalanya adalah permulaan titik hitam dalam hidupnya. Semoga dengan doa kedua ibu bapanya serta kita sebagai saudara seagama akan membuka pintu hatinya untuk kembali ke pangkal jalan, juga semoga di jauhkan kita semua serta keluarga kita dari godaan syaitan yang sebegitu.

Aku tak ingin menyebarkan aib orang tetapi sekadar memberi ingatan pada diri sendiri dan kawan-kawan. Walaupun berkerja di bawah satu bumbung tetapi aku tidaklah sangat mengenalinya, mungkin hanya tersenyum bila berselisih tetapi aku betul-betul tak sangka pengakuan berani mati dia!

0 Rider Beraksi:

Perihal Pisang.

4:18 PTG JunAina 0 Comments

 Sinonim dengan masyarakat Melayu bila kenduri di surau ataupun masjid pisang akan menjadi pilihan utama, kala terawikh di bulan puasa atau soalat jumaat mahupun kenduri tahlil pasti ada pisang. Kata seorang ustaz kenapa pisang? Lain kali bawak le pizza ke, KFC ke jamu jemaah dan anak-anak kariah baru best...lucu tapi bila difikirkan balik ada logiknya jugak.

Faktor adat dan budaya juga cara hidup mungkin mempengaruhi kebiasaan membawa pisang ke surau. Bayangkanlah zaman dolu-dolu...depan rumah tanam pisang, belakang rumah pun tanam pisang, kat kiri kanan pun ada lagi pokok pisang, sambil lalu nak ke surau/masjid ternampak le pisang dah masak terus cantas jenjeng bawa pegi surau. Lagipun pisang senang hidup tak perlu banyak jaganya.

Kekangan ekonomi jugak menyekat masyarakat memberi lebih, mungkin lebih baik sedikit dari tak ada langsung. Sedekah tidak mengenal kecil atau besar yang penting ikhlas dan sekecil-kecilnya ikhlas kita Allah akan kira semuanya. Jadi jangan bataskan diri untuk bersedekah, apa yang mampu sedekah sahajalah walaupun sekuntum senyuman. Sesapa yang mempunyai rezeki lebih tu boleh le bawak pizza, kfc untuk sama-sama jamu jemaah. Siapa tahu pemurahnya kita bakal membuatkan jemaah bertambah...pahala kita jugak bertambah...insyaallah...

0 Rider Beraksi:

Info Percutian Ke Bandung

7:29 PTG JunAina 2 Comments

Percutian kali ini aku dan teman-teman sahaja, secara keseluruhan kami betul-betul `enjoy' `bershopping' sakan tetapi sepertia biasa pasti ada kelemahan dan terdetik kekecewaan di hati. Bandung betul-betul membuat aku teruja, keinginan untuk datang lagi tetap tersimpan dihati dan andai ada kesempatan Pasar Baru mesti menjadi destinasi pertama. Sungguh kami terkilan bila Pasar Baru di jadikan persinggahan terakhir semasa di Bandung tambahan pulak tujuan utama ke sana adalah untuk ke Pasar Baru, kecewa sesangat. Duit telah banyak di habiskan di Factory Outlet sampai di Pasar Baru banyak benda yang tak dapat nak beli.

Buat kawan-kawan yang berhajat ke Bandung, rancanglah percutian anda sebaik mungkin. Sekiranya bercuti menjadi agenda utama bolehlah bawa anak-anak tapi sekiranya shopping adalah utama eloklah anak-anak di tinggalkan mungkin lain kali boleh bawak anak-anak. Anak-anak pasti `boring' dan letih bila emak asyik keluar masuk kedai di Pasar Baru dan asyik keluar masuk Factory Outlet di Jalan Dago dan Jalan Riau. Kalau suami ada bersama boleh le minta suami tengokkan anak-anak sementara emak bershopping.

Tidak dinafikan Bandung adalah syurga membeli belah tetapi tak kecuali mempunyai pelbagai tarikan pelancongan lain. Buat panduan kawan-kawan yang ingin ke sana...tempat-tempat yang perlu di masukkan ke dalam senarai.
1. Pasar Baru - everything di bawah satu bumbung. sehari belum tentu dapat round keseluruhan bangunannya.
2. Factory Outlet Rumah Tas - bagi yang hendak shopping hand beg dan kasut.
3. Jalan Cibaduyut - khas untuk barangan kulit, tempat yg sesuai untuk lelaki.
4. Factory Outlet - Rumah Anak Kecil.
5. Jalan Cihampelas - barangan murah, ala-ala Chow Kit kalau kat Malaysia tapi ada shopping kompleksnya  Cihampelas Walk.
6. Rumah Mode di Sukajadi
Info lebih lanjut mengenai Factory Outlet sekitar Bandung boleh masuk ke http://www.bandungtourism.com/act_lis_a_hs_e.php?cat=Factory%20Outlet
7. Takuban Perahu-beli strawberi kat sana...manis, makan terus ya jangan simpan.      
8. Ladang Strawberi - nak pegi boleh tapi lagi best kat Cameron kot.
9. Taman Bunga Cihideung10. Kampung Daun - tak menyesal kalau makan kat sana.
11. Sari Ater Resort - ada kolam air panas gunung berapi tapi ada bayaran yang dikenakan untuk masuk.
12. Kartika Sari - beli ole-ole pulang ke Malaysia, speciality kat sini Brownie Kukus Adinda, Pisang Bolen dan macam-macam pilihan lagi.

Dari 5 star hotel, 3 star hotel, budget hotel dan guest house semuanya ada kat sana tepuk dada tanyalah poket ikut kemampuan masing-masing. Sekiranya belum booking hotel sampai airport tanya saja supir di situ minta hantarkan mana-mana hotel terdekat dengan Pasar Baru. Biasanya setiap hotel mempunyai contact supir sekiranya kita perlu untuk ke tempat yang jauh kalau tidak mungkin boleh naik `angkot' saja untuk jalan sekitar bandar dengan tambang Rp1000 tapi kena tengok destinasinyalah. Cuaca kat Bandung sedikit sejuk, sekiranya nak `cut' kos duduk kat hotel budget tanpa air cond dengan harga Rm80.00 pun sudah cukup selesa yang penting duit untuk shopping kena lebih.
Sekiranya memerlukan `mobil' dan pemandunya sekali boleh masuk ke link dibawah dan banyak lagi web lain yang menawarkan service yang sama http://www.armanchourman.co.cc/ atau boleh jugak terus contact dengan `supir' yang pernah membawa kami iaitu Pak Agam (+6285320038171) yang sentiasa jer cool melayan kerenah kami. Dia juga boleh cadangkan tempat-tempat menarik yang boleh di lawati sekitar Bandung.

Rajin-rajinlah buat `research' sebelum memulakan percutian tak kira ke mana pun kita hendak bercuti, info-info yang ada akan banyak membantu kita merancang percutian supaya berjalan dengan lancar. Bacalah sedikit sebanyak adat dan budaya sesuatu tempat yang hendak kita pergi supaya kita tidak mengguris hati penduduk tempatan dengan tidak senaja. Paling penting keadaan cuaca setempat. sekurang-kurangnya dengan info-info yang ada kita tidak sewenang-wenangnya di tipu. Gunalah kemudahan teknologi yang ada.

Ingatan penting buat yang ingin bercuti di luar negara, sekurang-kurangnya bawalah panadol dan balm panas tetapi sekiranya mempunyai sakit yang memerlukan ubatan khas perlu diingatkan sesetengah negara mengharamkan beberapa jenis ubatan kecuali mempunyai surat doktor. Bagi yang mempunyai asthma jangan lupa membawa inhaler selain ubat-ubatan. Kadang-kadang perubahan cuaca mendadak jugak boleh mengganggu kesihatan.

2 Rider Beraksi:

Bandung - Part 4

12:09 PTG JunAina 0 Comments

Selasa, 7 Dec 2010
Day 4

Agenda utama hari ini adalah final shopping kat Pasar Baru sebelum terbang balik ke Malaysia, seawal pagi kami sudah bersiap dan barang-barang jugak siap di kemaskan coz akan di hantar terus ke airport oleh `supirnya'. Mengejar masa kami meninggalkan group yang lagi satu, tempat pertama menjadi tujuan adalah Kartika Sari yang menjual pelbagai jenis kek dan kuih. pisang bolen dan brownie kukus adinda adalah `speciality' kat sini, itulah jugak menjadi buah tangan buat suami dan anak-anak kat Malaysia. Hampir sejam kerana menunggu `mobil' baru, katanya yang di gunakan itu perlu di service. Hairan aku pada hari cuti umum ada ke workshop yang dibuka?

Pasar Baru memang membuatkan para wanita separuh gila dan para suami semakin gila bila terpaksa menghabiskan banyak duit di sini. Segala kelengkapan ada di sini dan harganya memang murah, keutamaan kami hari ini untuk membeli kain cotton coz telekung dan kain pasang kami dah beli semalamnya. Rambang mata memilih, pening kepala juga untuk membuat keputusan kedai mana yang harus pergi coz inilah kali pertama kami ke sini. Memilih Sona seperti di cadangkan `tour guide', best quality memang murah dari Malaysia tetapi kalau ada lain kali ke sana teringin jugak menyusuri kedai lain dan membezakan harganya. Sempat lagi mencari-cari dress yang di kirim seorang kawan. Bila semuanya sudah keletihan aku berjalan sendirian sehingga ke lantai D1 dan sehingga ke luar pasar. Agak menakutkan jugak bila berjalan sendirian tetapi nak tengok punya pasal aku beranikan hati aje.

Penerbangan pukul 5 petang, masih ada sedikit waktu kami singgah sekali lagi di Rumah Tas memenuhi permintaan Mieza. berbaloi-baloi dari top to toe beli Gucci...perghhhh... Ada jugak yang terkenan tapi memandangkan duit yang ada hanya lepas nak bayar airport tax aku batalkan saja cadangan, boleh juga `swep' kad kredit aja tapi beg Guess tu mungkin lain kali aku datang lagi.Terbayang-bayang sampai hari ini...waaaa...

Pukul 3 kami sampai di airport Hussien Sastranegara, asalnya lapangan terbang ini adalah milik tentera tetapi di gunakan sementara waktu sementara airport siap. Menunggu group yang lagi satu sampai kami mengambil keputusan untuk `check in' dahulu coz tak nak tergopoh gapah. Penerbangan di rasakan macam dalam bas mini bila kami terpaksa terbang bersama satu company trip, macam le dia orang `chartered' kapal terbang! Memang tak tau nak hormat penumpang lain tetapi syukur alhamdulillah penerbangan sampai cepat 20 minit lepaslah siksa batin aku.



 Sarapan hari terakhir di Rumah Tawa Guest House.

Me and my best friend Mieza...sempat lagi berposing sebelum berangkat.


 Rambang mata memilih kain cotton kat Pasr Baru...bukan kain cotton saja macam-macam barang ada di bawah satu bumbung. Cadar, alas meja, pakaian dalam, batik, blouse, kasut, hand beg, telekung, langsir, kain lace dan macam-macam lagi, sudah tentu harganya berbeza dari Malaysia.

 Mencuri masa kali kedua ke Rumah Tas, masih jugak aku tak lepas mata dari hand beg Guess tapi apa boleh buat tak ada jodoh...waaa....

 Perarakan menyambut Awal Muharram di Kota Bandung.

 Masih sempat berposing di Kartika Sari.

 Letey habis...lepak atas lantai di Airport hussien Sastranegara, Bandung.

Bersama group dari kiri Soma, Siti Umi (aku suka panggil macam tu...hehehee...), Ika, Azlina, Aku, Mieza dan Kak Paudi...very enjoy and happening dengan korang semua. Nanti kita jalan-jalan lagi ye...

0 Rider Beraksi:

Bandung - Part 3

11:05 PG JunAina 3 Comments

Isnin, 6 Dec 2010
Day 3

Perjalanan hari ini ke Takuban Perahu, melihat kawah gunung berapi yang berada pada ketinggian 1830m dari aras laut. Menggunakan dua Suzuki APV dan group kami di bahagi dua. Bersama Pak Agam yang di Malaysiakan menjadi Pak Adam sebagai `supirnya' kumpulan kami memulakan perjalanan tentunya geng-geng sekepala aku, Kak Paudiah, Mieza, Azlina, Ika, Siti Umi dan Soma tapi kesian Zai datang berdua tak dpt le menghimpit group kami. Sementara satu kumpulan lagi di temani Pak Iwan bersama K.Lin, Zai & Hairul, Ina, Dell dan Erna & Rahmat.

Memulakan perjalan seawal 8 pagi, melalui jalan-jalan di Kota Bandung kemudian menyusuri perkampungan di tanah tinggi. Menikmati persekitaran penduduknya dan pertanian merupakan aktiviti penduduk setempat, dengan kebun sayur yang luas dan melalui rumah-rumah yang setiap halamannya di penuhi pepohon bunga yang cantik. Menurut Pak Adam bunga-bunga yang di tanam di persekitaran adalah untuk import sahaja. Tak jemu dan tak puas. Satu kawasan pula kelihatan begitu banyak `kelinci' atau arnab di pelihara, rupa-rupanya bukan untuk di pelihara tetapi di jadikan sate. Mak ai...tak rela nak makan bila di pelawa Pak Adam. Melalui kawasan gerai buah-buahan, nenas yang segar, alpukat atau avokado yang saiznya dua kali lebih besar di Malaysia dan sayur-sayuran yang segar membuatkan kami betul-betul teruja.

Semasa dalam perjalanan sempat jugak Pak Adam berpesan jangan bermulut cabul bila berada di atas nanti dan masing-masing terdiam, sekejap lepas tu kembali meriah tetapi masing-masing tetap mengawal mulut agar tidak bercakap yang bukan-bukan. Kabus menyambut kedatangan kami di kawah gunung berapi, sejuk dan semakin lama semakin tebal kabusnya. Merimaskan bila terlalu ramai penjaja jalanan yang menawar barangan masing-masing, untuk selamat cakaplah yang kita tak mahu kalau tak alamatnya memang dia mengikut ajelah bontot kita. Jangan memandai-mandai menawar kalau kita tak ada niat hendak membeli, dimana jugak pun kita pergi ketika di Bandung.


Perjalanan turun dari Takuban Perahu sempat jugak singgah ke Ladang Strawberi tapi pendapat peribadi aku kat Cameron Highland lagi cantik kot. Kemudian singgah makan di Kampung Daun yang merupakan tempat makan exclusive, menurut Pak Adam antara tempat makan termahal di bandung selain Sapu Lidi dan kebanyakannya yang datang adalah pelancong.


Mengejar masa untuk bershopping di Pasar Baru, kami makan dalam keadaan agak tergesa-gesa tetapi masih sempat berposing jugak. Makannya boleh tahan tetapi lagi sedap masa makan tengahari sebelum tu rasanya, harganya boleh tahan 1.2 juta rupiah  untuk 16 orang makan. Sampai di pasar baru masing-masing sudah kalangkabut coz pasar baru tutup pukul 5 petang. Dua jam kami terkejar-kejar membeli, walaupun esoknya masih ada masa sebelum terbang balik tetapi risau tak sempat nak membelek-belek barang. Semua main tangkap muat sahaja.

Habis di Pasar Baru kami ke Toko Tiga tempat menjual jeans, tak berminat sangat di sini. Lepas tu skali lagi kami ke SPA coz dah booking, kali ini Ika, Siti Umi dan Soma buat totok, lebih kurang macam facial. Kami tunggu saja coz staff SPA ramai yang dah balik. Lepas tu kami makan di MC Donald, tiada pilihan coz kebanyakan kedai kat sana pukul 9 dah tutup. 


Ladang sayur sepanjang perjalanan ke Takuban Perahu. Jalannya tak seperti nak ke Cameron walaupun berlubang sana sini jalannya `nyaman' tak seperti ular di palu.



Tiga gambar di atasadalah tempat perhentian sebelum sampai ke puncak. Ada kedai cenderahati dan tempat makan.




 Sekitar Takuban Perahu...sejukkk...

 Gerai buah-buahan dari mobil aja malas nak turun...
 Ladang Starwberi...

 Kampun Daun...

 Me and my best friend...

Special di sini...Nasi Goreng Kampung Daun tapi bagi aku nasi goreng kat malaysia lagi marbeles...

3 Rider Beraksi:

Bandung - Part 2

9:03 PG JunAina 1 Comments

Ahad, 5 Dec 2010
Day 2.

Plan B terpaksa digunakan dengan alasan `mobilnya' accident, Takuban Perahu dah jadi shopping-shopping kat Factory Outlet lagi. Bangun seawal jam 5 pagi coz mataharinya dah tinggi dan aku sudah tidak bisa melelapkan mata. Mandi dalam kedinginan cuaca Bandung yang nyaman dan bersiap-siap untuk perjalanan seterusnya. Bersarapan di Rumah Tawa sahaja...

Seawal 8 pagi telah ada penjual-penjual cenderamata di hadapan Rumah Tawa, kami pun menjamu mata dan ada jugak yang membeli untuk ole-ole pulang ke Malaysia, termasuk aku jugak beberapa helai t-shirt di beli sebagai tanda kenang-kenangan.

Destinasi pertama, Sahara. Barang-barang branded tapi aku jamu mata aje, agak mahal. Kemudian ke Calamus, terjebak 100ribu kat situ. Lepas tu singgah di butik batik exclusive, harganya boleh tahan. Singgah makan tengahari di restoran makanan sunda tapi group kami lambat sampai so terpaksa le ikut suggestion `pak supir' ambil hidangan set untuk 4 orang sedangkan group yang lagi satu oder alakat tapi berbaloi-baloi...best...sampaikan dia orang pun jealous...

Petangnya ke Jalan Cihampelas, kawasan ni ala-ala Chow Kit sikit kat Malaysia tetapi harga barangan memang murah. Sedikit merimaskan dengan kehadiran ramai penjual jalanan dan peminta sedekah.Malamnya shopping lagi ke Donatello, sempat memanjakan diri di SPA Mariati dan makan malam ala `mat saleh' coz semuanya mengadap steak.

 Kat Factory Outlet...Sahara. Sempat lagi berposing...

 Di Calamus...juga Factory Outlet

 Butik batik, memang berkualiti...imported from Malaysia modelnya...

Makan tengahari dengan makanan sunda, entah mengapa aku selalu sahaja tidak perihatin pada nama-nama restoran di sana. Di pondok sebelah jugak ada tamu dari Malaysia.

Cihampales Walk...


Berposing selepas berwindow shopping kat Donatello, kasut dan hand beg. My friend (Ina) terjumpa kasut sebijik yang di pakainya brand Carlo Rino. Tak pelah balik beli kat Malaysia je...

Memanjakan diri di Spa Mariati...layanan cukup bagus...
Akhirnya makan malam di sebuah restoran steak terkenal kat Kota Bandung...local steak dengan harga lebih kurang Rm7.50 aja...

1 Rider Beraksi: