WORDLESS WEDNESDAY - DAMAI

12:24 PTG JunAina 12 Comments

12 Rider Beraksi:

Lambaian Ramadhan

10:43 PG JunAina 7 Comments


Sejarah Ramadhan
1)         Ramadhan: Ertinya panas terik
2)         Bulan diturunkan Al Quran dan disebut (syahru ramadhana)
3)         Berlakunya Perang Badar Kubra dan mendapat kemenangan.
4)         Bulan dimana Nabi s.a.w mengambil semula Mekah dari tangan Musyrikin dan berakhirnya penyembahan berhala.
5)         Di dalamnya dipilih ada Malam Al-Qadar yakni lebih baik daripada 1000 bulan.
6)         Di pilih untuk ibadat puasa.
7)         Di pilih untuk lain2 ibadat (tadarus Al Quran)
 
Kelebihan Bulan Ramadhan

1)        Kamu akan dinaungi Ramadhan (bagi yang telah meninggal dunia terlepas dari siksa kubur).
2)        Bulan penuh keberkatan.
3)        Di malamnya ada lebih baik daripada 1000 bulan.
4)        Amalan solat sunat menyamai dengan solat fardhu.
5)        Manakala solat fardhu mendapat 70 kali ganda.
6)        Bulan sabar dan pahalanya adalah syurga.
7)        Bulan menambah rezeki.
8 )       Memberi berbuka banyak pahala.
9)        Bulan keampunan :-
-        Doa yang paling makbul iaitu doa sebelum berbuka puasa & juga doa ada sepertiga malam.
-        10 hari pertama adalah mulanya rahmat,
-        10 hari pertengahan - pengampunan,
-        10 hari terakhir - kemerdekaan api neraka.


Amalan-amalan di bulan Ramadhan

(Tidak dapat buat semua, jangan tinggal semua)

1)           Mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan
2)           Menempah pakaian untuk Ramadhan
3)           Niat puasa sebulan pd permulaan Ramadhan
4)           Hendak tidur bacalah 4 ayat terakhir Surah Al Kahfi supaya dapat bangun malam
5)           Berazam melakukan Terawih 20 rakaat (bukan 8 rakaat)
6)           Bertadarus secara bersemak (bukan sendirian)
7)           Solat berjemaah setiap waktu
8)           Solat jemaah di masjid/surau
9)           Amalkan Qiyamulail walaupun pendek
10)         Sahur diwaktu akhir
11)         Sahur - utk mengelakkan makanan tidak hadam elakkan makanan pedas dan tutup sahur dengan air susu
12)         Mandi Janabat sebelum Imsak
13)         Kurangkan tidur
14)         Tunaikan Solat sunat fajar (Solat Sunat Subuh)
15)         Tunaikan Solat Dhuha
16)         Tidur waktu cuti (satu jam sebelum Zohor)
17)         Tunaikan solat Rawatib
18)         Jaga pacaindera
19)         Elakkan gosok gigi selepas tergelincir matahari hingga berbuka
20)         Hadiri majlis ilmu
21)         Buat baik kepada ibubapa
22)         Isteri hendaklah taat pada suami
23)         Banyakkan bersedekah
24)         Berbuka dengan 3 biji kurma dan air yang belum dipanaskan oleh api
25)         Berbuka bersama org tua
26)         Jemput tetamu berbuka
27)         Kurangkan berat badan
28)         Banyakkan i'tikaf di masjid (lelaki sahaja)
29)         Baiki hubungan suami isteri
30)         Baiki hubungan jiran
31)         Isteri jauhi drpd keluar memakai mekap & perhiasan
32)         Elakkan berbelanja berlebihan
33)         Kuatkan kesabaran
34)         Banyakkan selawat, istighfar, bertasbih
35)         Berazam beramal (pada malam Lailatul Qadar)
36)         Mengejut anak dan isteri di malam Lailatul Qadar
37)         Elakkan menonton TV yang mengandungi nafsu
38)         Elakkan mendengar radio berunsur hiburan hingga melalaikan
39)         Berdoa dengan nada lembut dan merayu
40)         Jauhkan bercumbu dengan suami/isteri
41)         Mendoakan ibu bapa samaada hidup atau  yang meninggal dunia
42)         Melazimkan solat waktu
43)         Elakkan sebelum berbuka bersiar2 yg menjadikan pandangan liar
44)         Elakkan banyak berhutang
45)         Melepaskan perasaan sedih melepaskan Ramadhan ditakuti tidak bertemu lagi dengan      Ramadhan akan datang
46)         Mengeluarkan zakat fitrah

Sekadar berkongsi.

 

7 Rider Beraksi:

Land Below The Wind - Kami Datang

6:39 PTG JunAina 9 Comments

Sampai ketemu lagi minggu hadapan.

Esok Aina akan terbang di awan biru bersama Pak Tuan dan anak-anak.

Merentas Laut China Selatan ke Negeri Di Bawah Bayu Land Below The Wind...

Dengan ini di umumkan jugak Dari Mata Pena Lahirlah Sebuag Rasa tidak akan di update dalam temph tersebut (walaupun tak ramai yang perasan dan tak ramai yang ambil tahu).


Sampai ketemu lagi...adios...




9 Rider Beraksi:

Rezeki-Hatiku Berbunga-bunga

5:17 PTG JunAina 3 Comments

Akhirnya selepas entri STRESS yang menggugat hati dan perasaan, berita pula hampir menjadi basi tanpa menunggu si baju hitam balik dari Turki dan hanya berwakilkan si rambut putih (sila rujuk gambar di bawah) semua staff Electrical Department telah mendapat surat masing-masing. Yessss!!!!! 

Syukur alhamdulillah penantian penuh debaran Julai saban tahun diakhiri dengan senyuman dan hati yang berbunga-bunga. Rezeki Allah pada setiap hambanya. Nak tahu apa yang membuat Aina tersangat senang hatinya sila rujuk gambar di bawah.


Surat inilah yang boleh membuat semua orang tersenyum tapi ada jugak yang mengerutkan dahi tapi Aina terus tergelak besar. Walau apa pun isinya senyum mesti mau manis. Rezeki janji Allah pada setiap hambanya kalau sedikit syukur alhamdulillah kalau banyak pun syukur alhamdulillah... Berbelanja ukurlah di badan sendiri.



 Inilah dia yang di tunggu. Siapa yang tak suka sekiranya angka-angka pada slip bayaran gaji bertambah tapi angka-angka yang di bayar pada LHDN juga bakal meningkat (peringatan-jadilah rakyat yang baik, bayarlah cukai pendapatan anda).

Masih lagi menunggu kerana surat kali ini hanya mengumumkan kenaikan gaji dan janjinya bonus ada surat yang akan menyusul! Keadaan ekonomi juga baik dan projek juga bertambah banyak jadi harapan semua staff bonus juga akan meningkat tahun ini!

**Sekadar berkongsi kegembiraan bersama teman-teman di alam maya.



3 Rider Beraksi:

Gathering 'TANGLIN'

10:02 PG JunAina 7 Comments

Jumaat.
12.30 tengahari.
Ikan Bakar Tanglin - Bawah Khemah Warna Biru

Kisah semalam, mendapat jemputan dari AA sebagai wakil tuan rumah dan tuan punya badan. Menyambut Ramadhan yang bakal menjelma tak lama lagi jugak meraikan pertambahan umur seorang-dua kawan-kawan. Kata orang rezeki jangan di tolak musuh pulak jangan di cari dan Aina pun menerima jemputan dengan hati yang berbunga-bunga. Gabungan kawan-kawan dari Kampung MMS KLfm dan juga kawan-kawan dari AnakPerlis.com.

Jemputan kali ini Aina datang dengan bodigads (Pak Tuan), selalunya kalau nak berjumpa kawan-kawan macam tu jarang sekali dia hendak mengikut. Kebanyakan kawan-kawan pun tak mengenali Raja kat hati Aina ini.

Sesampai saja semua sudah tersedia, pari bakar dan air asam, sotong (teloq) kegemaran Aina dan ada juga terubok bakar. Seplastik buah langsat sebagai pencuci mulut (tak cuci pun coz bila sampai je terus jamah yang ini dulu), kek coklat yang terangkat (tajaan PCP) dan jugak kerepek (buah tangan Kak Jam). Kami hanya lenggang kangkung dan bawak perut yang telah di kosongkan sejak semalam...hahhaaaa...

Memenuhi undangan - antara yang hadir. Gambar ini di cilok dari halaman AA. Sorry ya kak azie...hp cap ayam Aina ni buat hal pulak tak boleh nak klik-klik lebih sikit.


Pari bakar dengan sedikit ayaq asam tapi kalau nak best mesti tuang banyak-banyak biar banjir ayaq asamnya.

My peberet...sutun teloq! Perghhh...mengoda beb, lagi menggoda masa mula-mula sampai cantekkk ja...


Ini pula terubok bakar. Mengancam tetapi malas nak makan tulang banyak sangat, jamah jugak kat perutnya yang berlemak...

Buat semua terima kasih kerana masih sudi memanjangkan silaturrahim yang ada. Buat Kak Jam. Hepi bufday dan semoga ALLAH akan sentiasa merahmati kamu! Terima kasih daun keladi kerana telah menjadi sponser terbesar semalam. Insyaallah panjang umur kita berjumpa lagi.

** Pesanan buat AA...jangan buat dah perangai lagu tu. Tukang jemput yang lupa nak jemput diri sendiri...





7 Rider Beraksi:

Stress

4:57 PTG JunAina 12 Comments

Pagi-pagi lagi telah terdengar suara sumbang di meja. Terdengar 'lead engineer' berborak dengan seseorang yang boleh mencairkan tahi telingaku. Arggghhhh...kenapa le pagi-pagi mesti ada suara dia? Kawan yang telah menjadi musuh, berbulan lamanya sudah tiada lagi bicara antara kami. Mungkin bagi dia orang yang lembut hati dan naif seperti aku boleh di injak-injak sesuka hati. Dia silap, sekali hati ini terluka tak mungkin ada maaf di penghujungnya.

Syukur alhamdulillah, selepas peristiwa melukakan itu Aina dipindahkan ke The Intermark untuk satu projek task force. Sekurang-kurangnya tidak perlulah memandang dan mendengar suaranya yang manja mengada-ngada serta mengadap perangainya yang suka melentok-liuk dan meleser (adoyaiii...luahan perasaan betul!).

Bertambah strees hari ini bila berita gembira yang ditunggu-tunggu saban tahun iaitu surat kenaikan gaji dan bayaran bonus telah keluar (management close account pada bulan June), bos pulak telah ke Turki sehingga 20hb Julai. Lagilah hangin satu badan... Stress berganda bila mulai 19hb-22hb Aina pulak akan bercuti dan hanya kembali berkerja pada 25hb Julai yang kebiasaannya tarikh tersebut gaji pun dah keluar. Argghhhh...kesian..kesian...sangat-sangat kesian kat diri sendiri...

Sebagai penghilang stress hari ini terus angkat handbag ajak Pak Tuan keluar berpoya-poya. Makan-makan kat KFC dan jalan-jalan window shopping. Keluar 11.45 pagi masuk kerja balik pukul 2 petang...:)

**Aku tak mungkin menangis kerana dia kerana hati ini telah keras menjadi sekeras kerikil. Masa telah menjadi guru terbaik dalam mengharungi kehidupan...



12 Rider Beraksi:

Saya Telah Kembali

10:40 PG JunAina 6 Comments

YEEEHHHAAAA...saya telah kembali kini. Setelah berminggu-minggu tidak dapat menerjah ke halaman sendiri mahupun halaman rakan-rakan atas sebab INTERNET yang meragam. Harap lepas ni tak ada lagi halnya!





PEACE NO WAR!






6 Rider Beraksi: