Prosedur Pindah Sekolah Menengah Dari Perlis Ke Selangor - Rimas Dengan Kerenah Kerani Sekolah

8:30 PG JunAina 12 Comments


Tajuk sangat panjang.


Ini bukan kali pertama saya menguruskan perpindahan sekolah anak-anak. Pertama kali dulu Iqbal Hadi berpindah sekolah dari Kajang ke Perlis dan setahun kemudian menguruskan perpindahan dari Perlis kembali semula ke Kajang. Setahun kemudian menguruskan perpindahan Hayani anak ke dua ke Perlis. Kedua-duanya urusan pertukaran sekolah kebangsaan. Kini menguruskan semula pertukaran sekolah Hayani ke sekolah menengah di Kajang.


Kerenah birokrasi? Tidak bagi saya tetapi lebih kepada atitude kerja. Kakak saya telah pergi menguruskan perpindahan sekolah Hayani di Sekolah Menengah Kebangsaan Syed Ahmad tempat dia belajar sekarang. Di minta mengisi borang perpindahan, kepilkan salinan ic anak, ic mak (sebab duduk dengan nenek jadi ic neneklah), surat nikah (saya tak tahu apa fungsi surat nikah dalam urusan pertukaran sekolah). Anak saya bapanya sudah meninggal jadi tak ada surat nikah diberi.


Apa yang menjadi masalahnya sekarang kerani sekolah kata perpindahan mengambil masa 2 minggu. What? Mama dah naik hijau kejap sebab rasanya perpindahan sebelum ini hanya isi borang, kepilkan apa yang diminta dan dapatkan cop dan tandatangan pengetua dah selesai urusan sekolah asal. Kemudian bawa semua borang ke Pejabat Pendidikan Daerah tempat baru, bagi anak saya Pejabat Pendidikan Daerah Kajang. Dapatkan pengesahan dan tetapkan sekoalh pilihan kita. Bawa dokumen ke sekolah baru dan selesai. Anak boleh mulakan persekolahan di sekolah baru. Buku teks pun boleh bawa dari sekolah asal.


Hayani sudah beritahu guru kelas yang dia hendak tukar sekolah dan cikgu tiada masalah. Kata cikgu kelas Hayani nanti datang ambik fail pelajar sebelum balik ke Kajang untuk diberi pada guru sekolah baru. Saya tidak nampak ada masalah besar yang perlukan masa sehingga 2 minggu untuk uruskan perpindahan. Saya juga telah telefon ke Jabatan Pendidikan Kangar dan pastikan semua prosedur. Sepatutnya pengurusan hanya peringkat sekolah dan hanya melibatkan PPD sekolah baru sahaja.


Rasa nak marah! Kalau ya pun yang datang uruskan perpindahan sekolah itu orang kampung jangan anggap semua orang kampung tak reti berurusan dengan jabatan kerajaan. Kampung-kampung pun kampung ada ilmu tau!



12 Rider Beraksi:

Harga Ikan di Pasar Borong Selangor Melabung Tinggi

8:30 PG JunAina 20 Comments


Seminggu sekali saya akan melawat Pasar Borong Selangor bagi mengisi stok dalam peti ais. Jadi saya sudah biasa dengan harga barangan di sana terutama sekali harga ikan dan sayur-sayuran. Ahad lepas saya pergi harga ikan di Pasar Borong Selangor melambung tinggi. Bukan sedikit punya naik harga tetapi hampir sekali ganda bagi ikan-ikan terpilih dan udang terutamanya.


Kebanyakan harga ikan meningkat sekitar 30-50 peratus. Harga ikan besar serta terpilih pula paling banyak peningkatan harganya. Ikan bawal hitam kebisaannya Rm15-20 sekilogram meningkat sehingga Rm30 sekilogram. Udang agak kecil yang biasnaya berharga Rm21 sekilogram meningkat sehingga Rm29.00 sekilogram udang laut yang biasanya berharga Rm45 meningkat sehingga Rm70-80 sekilogram. Siakap Rm15-18 sekilogram. Ikan besar yang lain saya tak tengok pula.


Keluarga saya jarang makan ikan besar-besar sebab kalau masak anak-anak makan tanpa semangat. Jadi kebiasaannya saya hanya beli ikan-ikan kecil seperti ikan sardin, pelaling dan selar. Talapia dan keli juga menjadi pilihan. Harga ikan kecil ini turut meningkat di mana ikan sardin kebanyakannya Rm8-11 sekilogram, pelaling juga sama berbanding Rm6-8 sekilogram sebelum ini.


Harga ayam dan daging adalah tetap, tiada peningkatan. Saya masih membeli ayam dengan harga Rm6.80 sekilogram di gerai ayam kegemaran saya. Juga daging masih pada harga yang sama di gerai kegemaran saya juga. Ikan memang saya pusing sahaja tengok yang mana cantik saya beli tapi untuk daging dan ayam memang dari gerai yang sama setiap minggu.


Harga sayur-sayuran pula bagi saya tiada kenaikan ketara kecuali bagi cili besar yang memang sangat berbeza harganya. Peningkatan harga sayur-sayuran adalah terhad mungkin 10-15 peratus dan ada diantaranya langsung tiada peningkatan.


Saya biasanya hanya akan beli ayam, daging, ikan pelaling, ikan sardin, ikan keli, ikan talapia, sesekali ikan siakap, kadang-kadang sangat tenggiri. Sotong wajib beli setiap minggu, udang 2 minggu sekali. saya memilih Pasar Borong Selangor kerana di sana lebih banyak pilihan ikan dan banyak juga pilihan harganya. Jadi kita membeli ikut kemampuan. Tak mampu beli sotong yang besar belilah yang kecil sedikit. Di situ juga saya boleh membuat perbandingan harga dan mutu ikan.



20 Rider Beraksi:

Balik Kampun...Balik Kampung...Balik Kampung...

6:39 PTG JunAina 11 Comments


Syukur alhamdulillah Kakak Hayani sudah buat keputusan untuk balik sekolah dengan mama. Saya is happy sangat-sangat. Harap mak tok tak sedih-sedih bila kakak tak ada kat rumah kelak. Mama pun selalu rindu kakak. Tak pe mak kalau rindu Kak Yang booking je tiket kapal terbang eh...mai Kajang.


Cuti panjang jadinya pasti ramai yg ambik kesempatan balik kampung. Paling sinonim di mana-mana lebuhraya adalah jem. Jadinya saya harus bersiap sedia mental dan fizikal untuk mengharungi 500km++ esok. Saya tiada pemandu gantaian...sobsss...


Bermakna juga blog mungkin akan sedikit terabai sebab bila balik kampung saya banyak aktiviti sosial yang lain. Kalau tak pergi jalan-jalan pun saya lebih suka borak-borak dengan umat manusia disekeliling rumah mak. Renung awan, nikmati kehijauan padi mahupun kuning tanda boleh dituai. Pastinya sekarang musim timur! Siang yang panas berangin dan malam yang super-duper sejuk. Harus saya bawak balik selimut tebal!


Lieya jom dating sambil pekena nasik kandaq ka, charkoey teow ka...laksa Kak Su ka. Apa kata? Ahahahaaa...



11 Rider Beraksi:

Melur and Thyme KLCC

9:35 PG JunAina 20 Comments


Makan tengahari meraikan jamuan perpisahan Ann teman sepejabat yang akan berhijrah di tempat baru. Mula-mula memilih Madam Kwan tetapi disebabkan lambat membuat tempahan tempat telah penuh, hanya boleh walk in sahaja. Tengahari masa sangat suntuk. Sejam sebelum pergi saya tanya encik google tempat makan lain di KLCC. Terjumpa Melur and Thyme di Ground Level KLCC. Terus telefon dan buat tempahan untuk enam orang.



Kami ramai-ramai melapak kat sini. Masing-masing pertama kali datang ke Melur and Thyme ini. Jadi masing-masing tak tahu nak oder apa. Specialiti di sini adalah hidangan itik. Menghidangkan makanan halal sebab tanya dulu sebelum tempah meja dan pekerja dia gelak dengan soalan tersebut.



Dalam lif dari pejabat sempat lagi berposing. Kami berenam Mariam, Kak Habsah, Aina (sayalah tu), Christine, Ann dan Zai. 


Selfie pulak, tangga bergerak LRT Dang Wani...dan lagi bergedik...ahahahaa...

Menu di Melur and Thyme tak ada gambar hanya tulisan jadi tak boleh nak agak yang mana best jadi kami belasah sahaja oder. Kat sini ada served nasi dan wetern food. Jadi masing-masing boleh pilih ikut selera tersendiri.


Rm13.00
Hot Cappucino saya punya. Kopi dan saya terpisah tiada.



Rm12.00
Lemon Grass Tea - Hot.



Rm12.00
Watermelon. Memanglah menggoda warnanya.



Rm18.00
Ice Blended Chocolate. Phewwww...mengancam kepekatannya.
Satu lagi Passion Fruit Chill terlupa pula nak ambik gambar Rm10.00



Rm37.00
Plancha Seafood Spaghetti. Memang kaya dengan cheese yang lemak berkrim, sesuai untuk yang suka cheese. Ini Kak Habsah punya.
(Pasta cooked with homemade plancha sauce, served with grilled prawn and ower crab)




Rm17.00
Chorizo AL Diablo - Small. Christine punya.
Boleh pilih nak nasi atau roti.
(Chicken chorizo sliced and cooked with garlic and spicy tomato sauce)





Rm21.00
Gambas In Salsa-S. Zai punya.
Boleh pilih nak nasi atau roti.
(Grilled tiger prawns cooked with homemade plancha sauce)




Rm17.00
Lamb Rosemary-S. Oder oleh Mariam (sedap tak ada rasa kambing sangat).
Boleh pilih nak nasi atau roti.
 (Marinated lamb balls with rosemary, then braised with homemade lamb stock)



Rm27.00
RmGrilled Lamb Cutlet-S. Saya punya.
Boleh pilih nak nasi atau roti.
(Grilled lamb with red pepper marmalade and topped with melted goat cheese)




Rm42.00
Beef Tanderloin. Ini permintaan orang yang diraikan Ann.
(Grilled beef tenderloin marinated with Asian spices served with grilled vegetables and salad)




Rm12 - New York Cheese Cake (sedap sehingga terpejam mata menikmatinya).
Rm10.00 Pandan Creame Caramel (bagi saya biasa-biasa sahaja rasanya).



Akhir sekali kami lagi. Kami yang sentiasa histeria bila nampak kamera...ahahhaaa...


Kebanyakan kami ambik set Tapas - Small. hanya Kak Habsah dan Ann ambik Main Course. Kalau nak betul-betul makan jangan ambik Tapas sebab portion agak kecik dan mungkin terlebih kecik sebab kami ambik hidangan kecik. Paling tak best kat menu tak ada gambar jadi kita tak dapat nak agak hidangan itu bagaimana rupanya. Total damaged Rm301.60 termasuk 10% service charge Rm26.00 dan tax Rm15.60. Sesekali bolehlah ubah selera kalau selalu bocor purse.



G03H-I Level Ground, Suria KLCC,
City Centre, 50088 Kuala Lumpur.
Phone : 03-21818001

Opening Hours
8:00AM to 10:00PM
7 days a week 
Open on public holiday.


20 Rider Beraksi:

Jelly Bunny KLCC Sale

4:37 PTG JunAina 14 Comments


Akhirnya saya terjebak. Jalan-jalan sambil makan-makan di KLCC (kemudian cerita) kata Ann kawan sepejabat seorang kakak kat pejabat ini borong kasut berbelas pasang di Jelly Bunny KLCC yang terletak di Ground Level. Sale dengan harga runtuh! Saya pun terkedek-kedek jalan ke sana lepas makan. Orang adalah ramai sebab lunch hour.




Saya jatuh chenta dengan kasut ini tetapi seribu kali sayang hanya ada saiz 5 yang sedikit sempit dengan kaki saya. Saiz mungkin agak kecil dari kasut biasa sebab biasanya saya pakai saiz lima tapi kat Jelly Bunny saya terpaksa ambik saiz enam. Warna yang bawah tu akan buat saya termimpi-mimpi malam nanti.



Pergi berenam, dua orang bekejar balik sebab ada meeting, dua orang lagi ke Memory Lane beli kad CNY dan kami berdua bermalasan di Jelly Bunny KLCC. Mungkin ini kali terakhir shopping dengan Ann sebab dia akan mula bekerja di tempat baru selepas CNY.



Saya sangat suka warnanya tetapi saya pilih ini untuk anak dara tetapi kalau tak muat kakinya nanti mama boleh pakai. Saiz paling besar ada adalah 7. Saiz memang terhad. 70% less. Rm49.90 dan saya hanya membayar Rm11.70! Berbaloi-baloi.



Saya hanya beli yang ini dengan potongan 50%. Beli sebab saya suka design cinta-cinta tu. Harga Rm29.90 tetapi saya hanya bayar Rm14.50. Gila tak nak beli dapat harga macam tu. Esok nak pergi lagi ada misi nak cari kasut Jelly Bunny lagi. Dah ada yang dok berkenan kat hati, hari ini masa terhad sebab awal tadi dah lepakking sambil makan-makan.



Saya @Jelly Bunny KLCC. Ya...dasar blogger!


Duit dalam purse hanya ada Rm50++ saya tanya ATM kad boleh guna tak, cashier kata debit kad dan kredit kad sahaja terima. Saya tanya minimum belian berapa guna kad kredit dia kata tak ada. Ok saya bayar 3 pasang kasut termasuk untuk Ann dengan kad kredit. Bila punch semua barang hanya Rm37.90 terkujat sekejapan. Terus keluar duit. Agaknya masa saya kata nak guna kad tu mesti dia gelakkan saya!


 

14 Rider Beraksi:

Bapa Tiri Manakan Sama Bapa Sendiri

8:28 PG JunAina 16 Comments


Bila ingin bercerai berfikirlah 10,000 kali.

Bila ingin berkahwin lagi sekali fikirlah 10,000 kali darab 2.

Titik.


16 Rider Beraksi:

Geng Paku Mengganas

10:08 PG JunAina 27 Comments


Minggu lepas tiga paku tertusuk di tayar motor Pak Tuan tetapi disebabkan guna tiubless angin lambat sedikit keluar jadi ada masa untuk cari kedai. Angin kurang tambah sahaja di mana-mana stesen minyak itupun 2-3 hari baharulah di baiki. Tampal sahaja. Kalau guna tiub Rm8-10 jugaklah itu kalau kat kedai kalau kat lebuhraya atau atas jalan mau diketuk sehingga Rm15-25.


Pagi Isnin yang kebanyakannya mungkin dalam melayan perasaan 'monday blues' 4-5 biji motor jugak yang terkena jerangkap samar. Mana larat nak tolak motor nak cari kedai pulak tu masing-masing mengejar masa hendak masuk kerja jadi memang tak ada pilihan hendak atau tidak terpaksa juga guna khidmat mereka yang menggantikan tiub secara bergerak ini (entah-entah geng depa jugalah dok tabur paku).


Port pilihan mereka jalan motor di Tol Sungai Besi yang mana baru-baru ini berkilo-kilo paku yang masih berkilat dikumpulkan di sini. Cari duit mudah dari kesusahan orang lain. Bukan setakat tak ada keberkatan rezeki takut-takut jadi haram pulak! Nauzubillah...


Telah lama mereka menyepikan diri kini geng paku kembali mengganas. Setahun lepas tidak ada pula kes-kes sebegini tetapi awal tahun ini mereka mula buat perangai. Adakah ini kerana pengaruh Tahun Baru Cina yang bakal menjelma tak lama lagi? Agaknya depa pun nak beraya jugak kot!



27 Rider Beraksi:

HUKM Lagi.

12:30 PTG JunAina 14 Comments


Setahun lepas bermula episod duka kami sekeluarga di sini, sehingga dia menghembuskan nafas yang terakhir tidak lama kemudian. Dua hari lepas sekali lagi hati di pagut resah bila suami sepupu pula di pindahkan dari Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar ke HUKM.


Terpaksa kuatkan hati dan semangat untuk bergi mejengah sepupu dan suaminya. Sampai di hospital kenangan itu terbayang satu-persatu, tak mampu kaki untuk melangkah. Hiba.


Teman-teman ku mohon doa kalian buat suami sepupuku agar di permudahkan perjalanan kesihatannya. Ketumbuhan di tengkuk telah mula menapakkan kesan. Pembedahan perlu dilakukan untuk mengeluarkan ketumbuhan dan doktor perlu memastikan ia bebas sel kenser. Tulang temulang di bahagian tersebut akan diganti dengan plat dan kos plat sahaja mencecah Rm19,800. Alhamdulillah kerana kedua mereka merupakan kakitangan kerajaan bermakna kerajaan akan menanggung segala kos perubatan.


Siapa kita untuk menolak takdir Ilahi juga tidak termampu kita melawan kehendaknya yang pasti kita masih mempunyai harapan dengan berusaha dan berikhtiar. Setelah melalui saat getir ketumbuhan di otak 6 tahun lepas sekali lagi Allah s.w.t menguji mereka dan saya sentisa mendoakan semangat mereka akan kental sebagaimana 6 tahun lepas dalam menempuhi saat-saat begini.



14 Rider Beraksi:

Hati Berbunga dan Cheese Cake Leleh

10:28 PG JunAina 7 Comments


Salam Jumaat.


Okey saya ulang sekali lagi hari ini saya balik pukul 12 tengahari yeeyyyyy... Sebelum balik nak singgah Pejabat MARA hantar surat rayuan Kakak Hayani ke MRSM. Kalau ada rezeki adalah kalau tak tunggulah Tingkatan 4 nanti. Dia nak sangat duduk asrama sebenarnya.


Syukur alhamdulillah. Semalam telefon Kakak Hayani dia minta uruskan perpindahan sekolah untuk balik duduk dengan mama. Hati gembira sangat tapi sedih juga sebab nanti mesti mak tok sedih tak ada cucu perempuan yang selalu balik sekolah sahaja lapar. Pujuk juga hati mak. Tak apa bila-bila mak teringat nak tengok anak-cucu kat kajang bagitau sahaja saya booking sahaja kapalterbangmerah bileh juga naik kapalterbangwaubulan sebab mak dah dapat harga warga emas.


Nampak gayanya Tahun Baru Cina nanti saya akan terpaksa mengharungi kesesakan lagi sekali. Ingat cuti 5 hari nak berehat sahaja kat rumah nak kuak lentang ke, kuak kupu-kupu ke atau gaya bebas kat rumah sahaja. Rezeki Allah dah tetapkan jalan sebegitu jadi amanah Allah adalah lebih penting.


Berdebar-debar juga sebab dah 2 tahun rumah tak kecoh dengan hiruk-pikuk suara anak-anak di pagi hari. Tahun lepas adik dan abang sekolah petang jadi pergi kerja mak rileks sikit. Tahun ini sekolah pagi tapi abang bagun awal sedikit dari adik jadi mak masih boleh bernafas. Tahun ini kalau Kakak Hayani duduk Kelas Amanah (Kelas Khas) bermakna dia akan bersekolah pagi walaupun kelas-kelas lain Tingkatan 1 bersekolah petang. Kecoh le mama pagi-pagi.


Akhir kalam, selamat berhujung minggu semua sebelum bercuti agak panjang minggu depan. Kuala Lumpur cuti extra sehari tetapi tempat saya cari makan akan cuti 5 hari bermula Khamis-Isnin sebab cuti umum jatuh pada Jumaat dan Sabtu. Sepatutnya bila cuti umum jatuh pada hari Sabtu kami akan bercuti ganti pada hari Jumaat sebab Jumaat jugak cuti umum bawa pada hari Khamis.


Bila tengok cheese cake leleh Mommy ZZZ isteri Doktor Faizi tu terasa macam dah ada kat tekak sahaja. Nak oder kena ambik sendiri, harus ada yang cekal hati buat sendiri nanti, jadi tak jadi belakang cerita yang penting rasa cheesenya tu...ahahahaa...



7 Rider Beraksi:

Lain Padang lain Belalang

5:17 PTG JunAina 11 Comments


Kena balik kelebek almari cari fail. Dulu-dulu sahaja saya selalu belek fail ini, sejak 8 tahun lepas saya sendiri tak pasti apa dah jadi dengan fail itu. Hari ini mintak esok nak, harus kena punggah satu almarilah mencarinya.


Lain padang lain belalang, lain bos lain pula cara pengurusan. Terima seadanya. Diakan bos... Salinan ada sahaja dengan HR tapi entahlah dimintanya pula dengan staff. Jenuh saya nak mencari fail sijil saya nanti. Dah tak ambik tahu ingat nak pencen kat sini ja nanti. Terpaksa juga cari malam nanti.


Cerita pasal bos ni kadang-kadang bila duduk kat atas janganlah nak pembaharuan mendadak, terkejut semua pekerja. Lagi-lagi bila bos bahagian lain tak buat macam tu tiba-tiba hanya bahagian kita nak buat, mula timbul 'besar punya tanda soal atas kapla'.


Sejak bekerja di sini saya bernaung di bawah 3 orang bos yang pertama Mat Saleh, yang ke dua Melayu dan sekarang berbangsa Cina. Masing-masing ada kelebihan dan kelemahan tersendiri tetapi ramai orang lama melihat kelemahan bos sekarang sebab dia bermula dari bawah di sini dan saya menerima seadanya walaupun sesekali hati tu goyang jugak.


Sebagai orang bawahan terimalah seadanya sebab saya tidak ada keinginan lagi untuk pergi interview di tempat lain tetapi sekiranya keadaan mendesak mungkin habuk-habuk di fail saya tu kena tepuk-tepuk jugaklah.


11 Rider Beraksi:

Malam Jumaat Petang Ni Balik Cepat

1:04 PTG JunAina 10 Comments


Pesanan penaja. Awai-awai lagi dah dok ingatkan. Haihhhhh...mengalahkan orang baru kahwin! Pesanan seorang kawan buat suaminya bukan pasai apa pasai bagi upah ada makna. Hujung minggu bolehlah buat permintaan berganda. Tak ke namanya bergeliga otak isteri tu.


Kat pejabat ni pun sama pantang angkat beg awal petang Khamis mesti jadi bahan. Kadang-kadang tu sebelum sempat orang kata lebih baik bagi statement dulu selamatkan diri. Bukan kita yang Melayu sahaja yang pandai buat gurauan 'malam Jumaat' kawan-kawan yang berbangsa Cina dan India pun pandai.


Tadi dah ada dok 'whatsapp' buat lawak malam Jumaat jugak. 
"Yang dah lama tak makan cekodok". Bini buat-buat tak faham. 
"Malam nilah Yang buatkan nak cekodok manis ke, cekodok bilis ke atau cekodok jagung?"
.Almaklumlah 2 hari bini sibuk dengan cerita 7th Grade Civil Servant kemudian sibuk dengan urusan sekolah anak-anak dan uruskan bahan nak masak esok paginya jadi tak sempat nak layan bapak budak.


Macam le malam Jumaat je boleh, malam lain tak boleh ke? Tapi bagi saya tiap-tiap malam pun malam Jumaat...ahakkksss...



10 Rider Beraksi:

Badminton Saya Menang Sorak

10:39 PG JunAina 3 Comments


Selepas berbelas tahun tak main badminton saya akhirnya terpaksa tunduk pada pujuk rayu teman-teman pejabat. Sibuknya pagi seorang kawan call memujuk sebab pagi tersebut saya sangat sibuk saya iakan sahaja untuk menutup mulut. Rupanya pagi itu juga mereka cabut undi dan luar jangkaan bila kami bermain regu campur. Telan sahajalah. Cerita dulu tu ada kat sini.



Kami main kat sini 'Ampang Sports Planet'. Nak main badminton boleh nak main futsal pun boleh. Ada kemudahan tandas dan tempat mandi yang agak selesa untuk pengguna. Kemudahan surau pun ada jangan bimbang.



Group kami sebalum main, ada lagi yang belum sampai. Tiga kuntum bunga sahaja tapi selepas itu sampai lagi sekuntum bunga dengan 2 kuntum bunga yang masih baby.



My bos sedang beraksi denga skill tersendiri.



Tetap nak bergedik. 


Berentap untuk ini sahaja, sekadar riadah bersama teman-teman. Mengeluarkan peluh.



Gaya mau ada...ekekekeee...



Pemain cilik. Pandai sungguh kawan saya ini didik anak. Taat. Bila mak dan ayah dia main badminton dia duduk ja tengok sampai habis tak menagis tak juga bergerak dari kerusi tu, siap tepuk-tepuk tangan sokong mak dan ayah dia.



Partner tetiba dua-dua pakai baju warna sama. Pagi tu berlari cari kasut sukan buka almari kasut tak ada, berlari ke rumah adik cari-cari pun tak ada akhirnya punggah almari kasut yang lama jumpa kasut anak lelaki masa dia darjah 6, belasah jela asal ada...ahahhaaa...



Ini geng sekepala saya akhirnya bakal meninggalkan kami juga. Kemalangan motosikal luka masih merah-merah lagi tapi gigih nak main bandminton jugak.



Menang...yeyyyyyy...tapi saya menang sorak jelah. Dapat hadiah saguhati, hadiah penyertaan. Ini bos saya okeh.



Inilah pemenangnya. Bos saya memang pandai main badminton. Ini bukan game bagi muka tau tapi dia memang main denga skill yang agak bagus.




Gambar penutup. Ramai-ramai pegang piala masing-masing.

Aktiviti riadah kalau sesekali buat memang seperti mendera diri sendiri tetapi sebab dah biasa jalan banyak, naik turun tangga bagai saya tidak terasa sangat penderaan tu. Stamina pun masih mampu bertahan walaupun  main bukanlah bersungguh sangat. Berbelas tahun tak main badminton kiranya boleh tahanlah permainan saya tak le pukul angin ja!


3 Rider Beraksi:

Air Mani Tu Apa?

1:44 PTG JunAina 24 Comments


Persediaan bagi ibubapa yang ada anak lelaki yang sedang membesar, bakal melalui alam remaja. Malam tadi hampir pengsan mama yang sedang baring-baring tengok 7th Grade Civil Servant. Terus terduduk. Soalan yang buat mama berdebar. Saya rasa seperti dia masih kecil untuk bertanya soalan sebegitu.


Hikram sedang memilih buku mengikut jadual hari ini di dalam bilik. Tiba-tiba dia bertanya. "Mama air mani tu apa?." Saya yang sedang baring terus bangun. Pandang abah yang sedang baca surat khabar. Entah kat mana pula lah yang ditengoknya tu, tiba-tiba saya teringat mungkin buku teks agama. "Cuba adik bawa buku tu bagi mama". Dia keluar menghulurkan buku teks Pendidikan Kesihatan Tahun 4 dengan tajuk yang dibacanya Alam Remaja. Lega.


Saya minta abah terangkan, dia kata mama sahajalah. Haisshhh...ini cerita lelakilah macam mana pula nak pusing ayat. Saya baca apa yang di tulis di buku. Saya buat kesimpulan paling mudah dengan tahap pemikiran Hikram. 
"Air mani tu akan keluar dari situ (saya tunjukkan anu dia)"
"Itu air kencinglah mama"
"Bukan. Selain air kencing akan ada air mani juga tetapi dalam keadaan tertentu sahaja iaitu bila adik dah baligh"
"Baligh tu apa?"
Di dalam buku dia bercerita berkenaan mimpi budak lelaki.
"Baligh itu cukup umur. Kalau adik sudah ada air mani bermakna adik sudah dewasa. Tak boleh tinggal solat, tak boleh tinggal puasa sesuka hati (saya bagi contoh mudah). Suara adik akan berubah jadi macam suara abang dan suara abah jadi garau macam jantan...ahahhaaa..."
"Ehhh...tak naklah adik. Pelik ja."
"Lepas tu bila besar sikit akan tumbuh bulu-bulu di anu, di ketiak dan misai."
"Macam abang ye mama?"
"Bila adik dah besar adik akan jadi macam abanglah dan nanti boleh ada girlfriend (saya usik dia)."
Girlfriend tu menyusahkanlah mama"


Sebab dia pernah tengok baju sekolah kakak terkena darah haid masa pertama kali kakak melaluinya saya terangkan juga tentang itu. Saya terangkan bagi perempuan baligh bila datangnya darah haid dan bagi lelaki bila datang mimpi (keluar air mani).


Saya lega bila dia tak tanya banyak-banyak dan bagi soalan-soalan pelik yang lain lagi lepas tu.Ibubapa yang ada anak-anak yang bakal menempuhi alam remaja perlu bersedia dengan jawapan atau mungkin kita boleh terangkan sebagai ilmu kepada mereka walaupun tidak ditanya. Bagi Hikram penerangan secara khusus adalah perlu supaya dia faham.



24 Rider Beraksi:

Masa Pantas Bergerak

11:00 PG JunAina 10 Comments



Masa kecil sekarang dah besar, rindu waktu mereka selalu gaduh, jerit-jerit dan nangis.


10 Rider Beraksi:

7th Grade Civil Servant

6:12 PTG JunAina 8 Comments


Malam ini dengan malam esok anak-anak dah tahu tv mama yang punya. Abah pun dah masak sangat jangan nak mengada-ngada lebih-lebih Selasa malam dan Rabu malam. Saya siap bentang tilam, bawak bantal nak bersenang-senang dengan cerita Korea ini tetapi saya bukanlah 'penggila cerita Korea'.


Saya bukanlah pencinta Korea tapi bila dah mula tengok tu memang melekat susah nak lupa. Asyik tertunggu-tunggu sahaja episod seterusnya. Nak-nak pula sekarang ni dah nak klimaks. Kalau ada gangguan nak sahaja saya jadi naga kejap.



Lain betul muka depa dalam cerita ni berbanding dok tengok dalam internet. Nampak lebih muda dalam cerita.



Heronya Joo Won  memegang watia Han Gil-ro yang kadang-kadang banyak kelakar dari seriusnya. Bila bergaduh denga heroin saya suka sangat tengok.



Heroinnya Kang-hee Choi memegang watak Kim-seo Won. Perangai ala budak-budak tu buat saya suka sangat mengadap tv.


Sepetang ini ada hero Korea dok sebelah saya. Bila dengar dia cakap English saya rasa nak cepat-cepat balik dan cepat-cepatlah pukul 9.30pm. Hujung cakapnya mesti ada nada Koreanya sebiji macam depa cakap Korea yang saya dok tengok dalam drama tu. Nampak gayanya engineer nan seorang ni tak lama lagi boleh cakap Korea le....ahahhaaa...


8 Rider Beraksi: