Mee Kari Mudah Aidiladha
Rasanya hampir 8 tahun juga saya meninggalkan menu mee kari dari hidangan keluarga, tak pernah memasak. Kalau teringin hendak makan pun saya cuma membeli. Entah kenapa. Biasanya Aidiladha hidangan mee kari akan menjadi menu utama 'tukang jahit' saya. Tahun ini saya penuhi permintaan Pak Tuan yang meminta saya masakkan mee kari menongkah arus dari hidangan biasa hari raya iaitu rendang dan ketupat.
Inilah hidangan ala kadar Aidiladha kami sekeluarga. Kegembiraan yang hanya dikongsi bersama jiran-jiran tanpa keluarga di sisi. Hidangan set mee kari, sepinggan pulut kuning dan rendang kerang, semangkuk laksa serta 2 potong kek oren dari jiran sebelah. Paginya ziarah jiran terdekat dan sebelah petangnya ziarah ke Musolla Ehsan.
Terima kasih buat Kak Ita kerana berkongsi resepi yang sedap ini tetapi saya telah ubahsuai sedikit mengikut bahan mentah yang ada di dapur. Ada benda yang tidak dimasukkan kerana tiada stok di salam peti ais juga makanan laut terpaksa dikeluarkan dari menu. Juga bahan-bahan untuk karinya telah saya ubah suai mengikut kehendak sendiri.
Resepi Mee Kari
Resepi asal dari Kak Ita
8 ulas bawang merah - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
5 tangkai cili kering - dikisar (saya guna 5 tangkai sahaja)
6 bungkus kecil rempah kari daging
I biji kelapa diambil santannya
serai dan lengkus di titik
(halia tak ada stok jadi saya tak masukkan)
3 keping asam gelugor
ayam dipotong halus
fishball
fishcake
(tak ada seafood dan unsur kacang soya sebab Pak Tuan tak boleh makan)
Mee kuning
Tauger dicelur
Sayur sawi dicelur
Telur rebus
Limau
Bawang goreng (stok tak ada dan malas pulak nak menggoreng bawang kecil)
Cara-cara memasak:
Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
Masukkan cili dan serbuk kari yang telah di bancuh dengan santan pekat.
Masukkan juga serai dan lengkuas dan masak sehingga pecah minyak dan garing.
Kemudian masukkan ayam, asam gelugur dan sedikit garam untuk menggelakkan ayam hancur.
Agak kering air ayam masukkan santan dan biarkan mendidih perlahan-lahan.
Apabila ayam masak masukkan fishcake dan fisahball dan biar mendidih sekejap.
Perasakan dengan garam dan serbuk perasa jika suka.
Tutup api dan siap untuk di hidangkan.
Selari dengan Raya Korban saya tetap melakukan pengorbanan dengan cara tersendiri. Syukur dengan nikmat rezeki bahagia yang Allah beri selama ini moga pengorbanan saya saban tahun akan mendapat keberkataan dari Ilahi.
Pak Tuan ada gaut ke Aina. Walau tak ada seafoodnya tapi nampak menggoda juga:)
BalasPadamBetul tu Kak, dia memang sangat berpantang makan kalau bab gout ni. Jadi bila memasak perlu fikirkan selera Pak Tuan juga selera anak2.
Padamtelan liur tgk mee kari nie..sedap..
BalasPadamAda kerang lagi sedap ummu tapi tulah kan kesian pulak kat en suami yang tak boleh makan sea food.
PadamTERBAIK la kak tengok kari dia.. yummy!!
BalasPadamMai..org Perelih kan kuat kari!
PadamSalam, Terima kasih sudi datang ... Best mee kari .. kegemaran saya, takde kerang pun takpe .. balik isteri dari Finland nanti, nak minta tolong
BalasPadambuat mee kari
Uncle tu mee kari simple je tapi kalau untie yang buat lagiiii sedap agaknya.
Padamtiba2 rasa terliuq.. ^_^
BalasPadamlast sy buat mee kari masa raya aidilfitri...hehehe
BalasPadamsedapnya tgk..!
ngecer saya kak.
BalasPadammee kari sentiasa sedap walau occasion apa pon ;)
BalasPadamlama tak buat mee kari...
BalasPadammudah dan kenyang juga...
Sedap mee kari, sesekali tukar selera dari kebiasaan...apa salahnya. Ianya pasti memberi mood segar yg berbeza. Salam aidiladha :)
BalasPadamSalam Aidiladha. Betul tu lari dari kebiasaan kekadang menggoncang jiwa juga.
Padammee kari...saya pun dah lama tak masak mee kari..
BalasPadamsedapnya sis..thx share resepi..
BalasPadamResepi dengan bahan yang sgt mudah dan limited asal ada rempah kari jadilah mee kari...hehehee...
PadamMenarik jugak pekena Mee Kari time-time Raya Haji ni. Asyik pulun ketupat dan lemang je, sesekali nak jugak tekak ni nak merasa juadah lain. hehe
BalasPadamMee kari JunAina mesti sedap.. salam aidil adha. dah start keja kan. apa khabrnya Tuan Haji Dato LF dan semuanya di sana.
BalasPadamSalam Aidiladha PCL. Dah start kerja tak ambik cuti pun raya haji ni.
PadamDato' sihat adanya tapi kena tinggal dengan Datin pada pagi hari raya yang terbang ke Findland dua minggu.
siap resepi lagi.TQ Aina...sekali sekala syok jugak mkn mee kari.
BalasPadamKak ini namanya menu org penyegan, main hentam ja.
PadamKali terakhir buat mee kari raya baru ni JA....Anak anak nak makan masakan raya so...masaklah jugak OKje
BalasPadamsy ni pandai mkn aje...buat sendiri lom lg...Sib baik MIL rajin melayan tekak ni...
BalasPadamwak tengok pon sodappnyer makk.., uhUUuu
BalasPadamMeh2 wak...ada lagi berbaki kat peti ais...hehehee...
Padamsedap la kak
BalasPadamx pernah lg yumida buat mee kari
blh try resepi akak ni
Resepi ni namanya resepi org penyegan aka malas, asal ada rempah kari je jadilah mee kari...ahhaaaa...
Padammana je mudah tapi nampak sungguh yummy!!!!
BalasPadamsaya tak penah buat sendiri mee kari ni. okeylah. next month saya masak mee kari bagi budak opis makan. hehehe~
BalasPadamAkak mau 8 tahun dah kot tak buat tetapi bila org yg kita sayang request tu berdesub le buat...cewahhhh...
Padamsaya suka makan je....masak malas..hehe
BalasPadamterliur! mee kari memang kegemaran saya. dan kebetulan saya pun buat mee kari..tapi raya ke2...hehe.
BalasPadamLamanya tak mkn mee kari.....sdpnya..
BalasPadamSalam bahagia. Mama teringinlah nak mkn mee kari Jun!
BalasPadamMama nanti bebila kita gather2 reramai kat Tasik Cempaka tu boleh le saya buat Mee Kari...:)
Padamresepi kak ita memang sedap.. terliur saya tengok mee kari tu..
BalasPadamsedapnya lama gak lah x msk mee kari
BalasPadamfevret semua org lam umah
terliur lahh lapaq dah ni huwaaaaaa
fuh terbaik la..asyik jamu mata dengan makanan jer..terliur dan nie,, =D
BalasPadam