Resepi Rendang Ayam
Resepi rendang ayam ini aku bawakan khas dari negeri Perak, resepi original rendang orang tua-tua kat Perak tapi bukan rendang tok ye...Rendang Ayam
Bahan-bahan:
1 1/2 kilo ayam (dapat ayam kampung lagi best)
20 biji cili kering (suka pedas lebihkan cili)
12 biji bawang merah - mayang
5 ulas bawang putih - mayang
5 batang serai - hiris nipis
seinci halia
sedikit lengkuas
10 biji buah keras
sedikit kunyit hidup
santan dari 1 1/2 biji kelapa
kerisik
gula kabung
daun kunyit
Cara memasak:
1. Blend cili kering, halia, lengkuas,kunyit, buah keras dan gaulkan bersama ayam hingga rata. Kalau ada masa perapkan sekejap, kalau tak terus tenggekkan atas dapur.
2. Masak perlahan-lahan sehingga kering air ayam.
3. Masukkan bawang merah, bawang putih, serai dan santan. Masak sehingga agak kering.
4. Bila hampir masak masukkan kerisik dan gula kabung, jangan lupa masukkan garam pulak.
5. Sebelum angkat masukkan daun kunyit yang telah di racik halus.
Sedap kalau layan dengan pulut lemak, ketupat, pulut kuning ataupun makan dengan nasi impit. Kalau hari biasa makan tengahari dengan nasi putih le jawabnya...Gambar kat atas tu agak kurang daun kunyitnya coz sebagai orang Perlis daun kunyit bukanlah menjadi bahan tambahan dalam masakan di sebelah sana (maksudnya aku tak suka daun kunyitlah tuuu...).
salam...jazakallahu khairan...
BalasPadam