Kaswi, Tepung Talam dan Apam Untuk Buah Hati
Cuti sempena anak sulung ambik
peperiksaan PT3 pada 13, 13 dan 15 Oktober yang lalu jadinya kesempatan yang ada digunakan sepenuhnya
sebagai surirumah sepenuh masa. Bangun pagi masak, tengahari masak, petang masak
dan malam pun masak lagi. Rakyat di rumah semua senyum simpul sebab makan air
tangan mak yang jarang-jarang sempat melayan kerenah mereka di meja makan.
Abang yang ambil periksa pun balik dari sekolah dengan gembira sebab mak ada
kat rumah walaupun ada soalan yang agak memberi masalah kepada dia.
Selain masak lauk untuk makan
tengahari dan makan malam sibuk juga asah bakat masak kuih untuk minum petang.
Dulu-dulu masa Pak Tuan kerja jauh selalu juga buat kuih bila dia balik bercuti
tetapi lama-lama bila anak pun tak mau layan kuih-kuih tradisional yang mak
buat semangat terus merudum. Seiring dengan masa anak-anak membesar sekarang
masin-masing makan sahaja apa yang mak masak. Jadi mak semakin rajin
masak-memasak. Ada peluang pergi ke kelas belajar walaupun kadang-kadang apa
yang diajar tak jadi pun tetapi yang penting dapat ilmu. Sekali buat tak jadi
cuba lagi dan lagi insyaallah mungkin kali ke 10 akan menjadi dengan baik.
Tiga hari bercuti sempatlah buat kuih
kawi, tepung talam dan apam. Hari pertama buat kaswi mudah sangat dan menjadi
dengan baik, sangat lembut menjadi rebutan anak-anak sekejap sahaja sedulang
habis diulang. Hari kedua tepung talam menjadi pilihan kali ini sedikit
kekurangan bila bahagian bawah kurang manisnya dan bahagian atas pula kurang
garam jadi rasa tak seimbang sepatutnya bila cukup gula dan garam rasa lemak itu
akan bangkit. Walaupun sedikit kurang sedap tetap habis juga sedulang. Hari
ketiga bercuti buat apam pula, sepatutnya diperam selama 3 jam tetapi sebab
mengejar masa sejam sahaja terus kukus.
Selepas ini kalua ada cuti yang
berbaki nak try buat kek dan brownies
pula. Biasanya kek akan menjadi kegemaran anak-anak terutama kek coklat
walaupun begitu anak-anak tetap sedikit memilih mengenai rasa kek yang dibuat. Kek yang simple dengan
rasa asli tetap menjadi pilihan. Walaupun mak hanya buatkan kek marbel, kek coklat
atau kek oren anak-anak tetap makan
sakan-sakan.
Memasak akan menjadi agenda utama
seorang ibu, apabila ada kelapangan jadi bertambah meriahlah menu di atas meja.
Suami dan anak-anak makan dengan gembira emak pula akan tersenyum puas. Itulah
harta yang paling berharga buat seorang wanita.
Sebab itulah jadi mak-mak ni kena kreatif lebih Aina
BalasPadamKalau tak bimbang apa yg dibuat sekadar jadi hiasan atas meja aje.
Kaswi fav SA...sedapnya kak Jun...
BalasPadampandai betl akak bt mcm2 kuih.... kalu utk suami n anak2 apa pun sanggup msk ek kak...
BalasPadamFulamak caya lah kak!
BalasPadamboleh tempah buat kenduri nanti.. tapi jgn charge mahal2 ya ;P
air tangan ibu ada magis..
BalasPadammasyaallah semua tu peberet nekcik Aina..klau dok sebelah rumah Aina..berebutlah nekcik dengan budak budak tu..he..he
BalasPadamrajinnya Aina..tahniah.bkan semua wanita suka masak tau.
BalasPadamsedapppppp ..... tk pandai buat
BalasPadambetul tue akak.. seronok sangat bila tengok family berselera makan apa yang kita masak..=D
BalasPadamtiada apa yg lbh menggembirakan kalau mereka tersenyum keknyangan
BalasPadam