Resepi Laici Bukan Sekadar Pencuci Mulut

5:12 PTG JunAina 4 Comments

Sehari dua ini bercerita tentang menu-menu masakan jelah, menu membuka minda supaya mempelbagaikan makanan. Asyik masak benda yang sama sesekali jom le kita cuba resepi-resepi baru yang nampak agak pelik tetapi boleh menggoncang nafsu makan dan merosakkan diet. Hari ini nak cerita tetntang resepi laici, bukan sekadar boleh buat pencuci mulut, masak kari hijau pun boleh, masuk dalam salad pun boleh dan kalau buat masak merah ayam boleh je masukkan dalam sambal, rasa pedas-pedas manis pasti membangkit selera.



Salad laici!


Tak rugi membaca sebab dengan membaca boleh menambah ilmu. Idea-idea gempak  menu mengguna laici boleh tengok kat 9 Lychee Recipes Everyone At Your Next Potluck Party Will Love You For.  Mesti cuba menu-menu tersebut, dari laici boleh create hidangan utama hinggalah pencuci mulut dan jangan lupa penyejuk tekak.


Kreatif adalah kunci utama untuk memasak, jadi gegarkan idea untuk menjadi kreatif dalam memasak untuk hidangan keluarga. Memasak tidak semestinya menggunakan bahan-bahan yang susah di dapati hidangan mudah pun sudah cukup untuk memuaskan hati orang yang kita sayang. Setiap masakan kita akan menjadi kenangan buat suami dan anak-anak. Paling penting kena rajin, rajin bereksperiment di dapur.


2015 berada di hari terakhir. Esok 2016 bakal datang dengan semangat baru dan harapan baru. Berusahalah moga tahun baru penuh dengan warna-warna kejayaan.




4 Rider Beraksi:

Sarapan Segera

10:19 PG JunAina 7 Comments

Hanya empat hari lagi cuti sekolah akan berakhir, bermakna ibu-ibu akan kembali sibuk dari pagi membawa ke malam ada sahaja yang hendak di buat. Bagi ibu-ibu yang bekerja masa sedikit santai di pagi hari akan berakhir sebab semasa cuti sekolah mungkin ibu-ibu yang bekerja mengambil peluang untuk bangun sedikit lewat dari kebiasaan. Cuti sekolah adalah masa untuk ibu-ibu dapat menarik nafas lega dek keributan pagi hari.


Anak-anak akan dipastikan bersarapan sebelum memulakan persekolahan, sarapan yang simple dan ringan irulah rutin hari sekolah manakala sarapan lebih berat seperti nasi bila hujung minggu. Ibu-ibu haruslah bijak merancang menu mudah dan cepat supaya menjimatkan masa di dapur. Pagi adalah masa kritikal jadi pengurusan masa adalah sangat penting.


Kadang-kadang ibu-ibu pun pening memikirkan menu untuk anak-anak setiap pagi paling penting untuk sesuaikan dengan kehendak anak-anak. Banyak tip-tip serta idea-idea sarapan mudah, cepat dan sihat dikongsi samada di buku, majalah mahupun yang paling senang zaman sekarang internet. Google kan ada. Salah satunya ibu-ibu boleh mencuba tips dan menu 15 Life-Saving Breakfast Hacks For The Busiest, Most Resourceful Mums Out There. Sedikit sebanyak akan membantu ibu-ibu yang gigih menyediakan sarapan sihat buat anak-anak..


Rutin saya juga akan mula berubah minggu hadapan, kalau sekarang bangun pagi pukul 6.15am kadang-kadang terlajak sehingga 6.30am makanya minggu depan seawal 5am dah kena bangun. Siapkan sarapan, kemas rumah sedikit, jadi driver ke sekolah dan pergi kerja. Setelah anak-anak semakin membesar bebanan tugasan rumah mula sedikit kurang. Anak-anak membantu yang mana perlu. 


Air tangan ibu akan sentiasa diingati anak-anak akan membelai jiwa mereka sentiasa, siapkanlah sarapan pagi anak-anak walau seringkas manapun. Memulakan pagi dengan penuh bertenaga moga-moga anak akan kekal cergas dan ammpu menumpukan sepenuh perhatian di sekolah serta mampu menyerap segala ilmu dengan baik.



Mereka semua panggil saya mama! Hikram dah nampak separuh sahaja, gambar cuti-cuti Kelantan lagi di Pantai Melawi.




7 Rider Beraksi:

Idea Percutian Singkat

4:50 PTG JunAina 4 Comments

Pening kepala memikirkan cuti sekolah yang semakin sampai ke penghujungnya namun anak-anak masih memerap di rumah tiada agenda percutian buat mereka. Semakin banyak senarai pendek di buat tetapi masih belum dapat membuat keputusan yang tepat untuk menghabiskan masa bersama anak-anak. Seboleh-bolehnya masa yang ada hendak juga dimanafaatkan bersama-sama dengan erti kata lain menghabiskan masa berkualiti bersama keluarga.


Malaysia kaya dengan pelbagai daya tarikan pelancongan tak perlu ke menghabiskan duit berpuluh ribu untuk 'enjoy the quality moment with family. Paling penting perlu bijak mencari tempat yang sesuai dengan masa dan bajet sendiri. Syurga makanan di mana-mana sahaja di negara kita, tempat bersejarah, pantai, air terjun mahu pun peranginan tanah tinggi pilih sahaja mengikut kehendak hati. Paling penting anak-anak suka dan ibubapa boleh berehat sepuasnya. Kalau pening boleh sahaja mencari idea di sini Road Trip 101 : The Ultimate Guide To Malaysia's Best Food & Adventures. Sedikit sebanyak mungkin boleh membantu kita merancang percutian sebai mungkin.


Hujung-hujung cuti ni masih sempat kalau setakat nak jalan-jalan santai bersama keluarga, pilih sahaja mengikut bajet yang penting dapat habiskan masa bersama. Bercuti tak semestinya dengan gaya mewah. Bercuti mengikut keasaan. Bercuti mengikut bajet sendiri. Kenangan itu akan terus abadi. Anakanak akan ingat sampai bila-bila.




Masa berkualiti bersama dengan anak-anak cuti-cuti ke Kelantan.


4 Rider Beraksi:

Persiapan Majlis Perkahwinan

2:27 PTG JunAina 10 Comments



Bila adik lelaki yang kahwin tentunya yang bertungkus lumus buat kerja kakak-kakak sebab adik lelaki nak buat apa-apa semua tanya kakak-kakak. Dapat pula bakal adik ipar yang memang sangat simple dan tak suka sangat melaram jadi sikit-sikit tanya Kak Yang, tanya Cik Ja. Jadilah kami perunding majlis untuk kali ini.


Persiapan dibuat perlahan-lahan, dari beli kain serta tempahan semuanya Cik Ja yang uruskan. Bawa bakal pengantin shopping di Kuala Lumpur kerana majlis sebelah perempuan nak pakai songket sebelah lelaki pula lebih simple hanya menggunakan kain chiffon berwarna ungu. Masih tertangguh baju untuk majlis akad nikah sebab keluarga pengantin minta majlis pernikahan dilangsungkan pada hari Jumaat sedangkan mak pula minta majlis diadakan pada hari majlis di rumah pengantin perempuan. Lagipun Jumaat kami yang jauh masih bekerja.Fesyen designer by Hasniza Abdullah Couture dari pembelian kain, design baju, jahit sehinggalah hiasan di baju. Alhamdulillah ada kakak yang pandai menjahit jimat kos.



Songket dah yang ditempah telah sampai stok jadi bolehlah mula design baju, warna ni sangat hot di pasaran jadi selalu taka da stok ini pun terpaksa booking dahulu.


Langsir untuk ruang tamu rumah,mini pelamin, meja makan beradab dan untuk bilik sudah siap dibeli hanya menunggu tukang jahit menjalankan kerja-kerja seterusnya. Bahagian ini masih tertangguh adalah cadar untuk bilik pengantin dan bunga-bunga serta hiasan-hiasan lain untuk pelamin dan meja makan beradab.


Goodies pula hanya mencari yang simple dan meninggalkan kenangan buat yang datang meraikan pengantin. Kebiasaanya adik beradik emak akan menyediakan bunga telur tetapi sebab kali ini kami merancang untuk memberi 'goodies' emak memnita adik-beradiknya menyediakan kuih atau lain-lain barang yang boleh digunakan pada hari kenduri.



Cadangnya letak makanan dalam beg kertas macam ini sahaja, mungkin akan tambah sedikit benda lain untuk keluarga terdekat dan orang kampung yang bergotong royong.


Baju untuk sekeluarga kami merancang untuk menggunakan warna yang agak kontra dari warna tema pengantin. Setakat ini warna 'mint green' menjadi pilihan dan mungkin akan berubah mengikut kesesuaian keadaan. Masih mencari-cari warna tudung yang sesuai mungkin 'dusty pink' atau 'peach'. Bagi lelaki pula mungkin hanya akan beli kemeja siap sedia sahaja.


6 minggu lagi untuk membuat persediaan. Moga majlis akan berjalan dengan lancar serta dipermudahkan hendaknya. Harap mak juga sihat pada tarikh perkahwinan adik nanti. Dengan usia yang hampir menginjak 65 tahun dan kesibukan menguruskan majlis takut juga emak kehilangan tenaga. Berilah yang terbaik kepada kami Allah.



10 Rider Beraksi:

DiRenjis-Renjis DiPilis

10:35 PG JunAina 14 Comments


Rezeki, ajal maut dan jodoh pertemuan Allah s.w.t yang tentukan. Semampunya kita merancang sebaik mungkin namun Allah jua yang lebih mendahului segalanya. Walalupun segalanya telah dirancang akan berlangsung pada Dec 2016 namun jodoh itu rahsia Allah. Dengan izin Allah dua bulan dari sekarang kami bakal menerima ahli keluarga baru. Suntuk namun kami sekeluarga terima ketentuan Allah dengan berlapang dada. Walaupun mengejut namun itulah yang terbaik bagi kedua belah pihak, bertolak ansur.

Tiga minggu yang lepas bapa kepada tunangan Shahizat yang bertunang pada hari raya ke tiga yang lalu menyuarakan kegusarannya. Memandangkan dia semakin uzur, selalu sakit-sakit jadi dia mita dipercepatkan urusan perkahwinan. Dia juga dengan rela hati ingin memudahkan urusan pernikahan anaknya. Emak menerima dengan tenang namun jauh di sudut hatinya tetap gusar namun bila mengenangkan tahap kesihatan bapa tunangan adik emak tetap menerima dengan redha. Semua itu janji Allah. Insyaallah akan dipermudahkan.


Dua bulan dari sekarang segalanya perlu disiapkan dari urusan baju, doorgift, kad jemputan, hantaran dan urusan kenduri. Perancangan awalnya perkahwianan Shahizat hendak diraikan dengan sedikit lebih meriah darpada perkahwinan Angah tetapi bila masa sudah suntuk sebegini kami hanya mampu berbuat apa yang termampu sahajalah. Kakak-kakak jugalah yang akan menjadi lebih sibuk dari biasa.


Pembahgian tugas telah dibuat bagi memudahkan keadaan. Baju, langsir, cadar, doorgift saya dan adik yang duduk di Kajang akan uruskan, mak dan Yong (kakak sulung) akan uruskan manisan yang akan dimasukkan ke dalam beg doorgift. Urusan kenduri-kendara pula mak akan uruskan untuk membeli bahan-bahan kering dan jemputan. Kad jemputan Shahizat akan uruskan sendiri dan Angah serta adik bungsu Shafiq akan menguruskan khemah serta kerusi meja untuk hari kenduri. Daging akan diuruskan oleh Abang Long suami kakak. Pada hari kenduri bahagian masak-memasak serta hidangan akan diserahkan sepenuhnya kepada Makcik Uji dan Pakcik E adik bungsu mak dan suaminya.




Harapan saya agar majlis ini akan berjalan dengan lancar serta sempurna, moga Allah s.w.t memudahkan urusan perkahwinan Shahizat, melancarkan majlis kenduri juga. Belajar dari kesilapan kali ini majlis sebelah perempuan diadakan berlainan hari supaya tidak sesak masa. Nikah, majlis sebelah lelaki dan majlis sebelah perempuan diadakan pada hari yang berlainan. Dalam ghairah menguruskan segalanya hati tetap menitip seribu kesyukuran kerana masih dapat menggembirakan orang sekeliling dengan sedikit kudrat yang ada.



14 Rider Beraksi:

Sepakat Membawa Berkat

10:59 PG JunAina 9 Comments


Syukur alhamdulillah penyewa baru telah mula menduduki rumah sejak 15hb November setelah dua minggu penyewa yang sebelumnya keluar rumah. Penyewa baru merupakan bakal pengantin yang akan melangsungkan perkahwinan tak lama lagi, sekian lama mengintai rumah di kawasan tersebut akhirnya mereka berkenan dengan rumah yang diiklankan dan terus membuat keputusan untuk menyewa sebab lain kali mungkin dah tak ada yang bersesuaian dengan hati serta bajet mereka.

  



Dua minggu yang sangat meletihkan kerana membersih dan mengecat rumah. Mengganti tombol-tombol pintu yang rosak, membaiki bilik air yang tersumbat dan menggantikan mentol-mentol lampu yang tidak menyala. Upah orang memang lebih senang tetapi sebab Pak Tuan sedikit cerewet jadi kami buat sendiri semuanya lagi pun boleh jimatkan kos. Anak-anak pun sudah besar jadi sudah boleh membantu jadi bab cat mengecat mereka ambil alih tanggungjawab. Mama dan abah selesaikan yang selebihnya.






Dua bilik air di tingkat atas tersedia water heater.

Keadaan rumah tidak teruk sangat cuma biasalah bila duduk bukan di rumah sendiri jadi tidak dijaga sangat. 2 tombol pintu rosak, lampu tangga padam tidak berganti, simen didepan dan belakang dibiarkan hitam berlumut, bilik air di bilik tidur utama tersumbat, tandas cangkung di bilik air bawah tersumbat katanya berus tandas terjatuh di dalam lubang tandas. lap habuk-habuk di tingkap dan semua grill. Sedikit penat menguruskan 3 bilik air yang perlu digosok lantai dan dindingnya, memberus lantai yang berlumut di porch depan dan ruang belakang dapur. Mengeluarkan barang-barang yang tersumbat dari lubang tandas rupanya bukan berus tandas sahaja, ubat gigi, pisau cukur, botol syampu, botol carrie junior dan paip getah dikeluarkan manalah tak tersumbat. Membersihkan kitchen kabinet dan bawahnya yang penuh dengan tahi lipas. Masyaallah yang ini memang saya marah sangat, tempat masak kot dibiarkan kotor macam tu.




Dua orang pembantu tetap mama Kakak Hayani dan Alya setiap kali mama ada di sana pastinya ada kakak dan Alya.

Hujung minggu dan cuti Deepavali memang menguruskan rumah tersebut sahaja sehingga demam. Nampak seperti mudah tetapi memerlukan kudrat yang banyak juga. Namun bila semuanya selesai saya rasa sangat berpuas hati. Terasa berat pula hati hendak menyerahkan kunci kepada penyewa baru bila keadaan rumah sudah bersih dan cantik. Nampak gayanya bila penyewa ini keluar nanti memang saya akan pindah masuk sahajalah, sayang rumah dibiarkan penyewa duduk. Kalau dapat penyewa yang jaga rumah dengan baik tak apa sekiranya sebaliknya memang makan hati.









Kali pertama dan terakhir adik ikut mama uruskan rumah, tolong cat tembok pagar hadapan esoknya terus tak nak datang lagi. Abah minta catkan dengan warna tanah seperti coklat yang agak gelap tetapi warna cat seperti itu kehabisan stok jadi pilih sahajalah coklat cair.



Perjanjian sewa beli pun sudah di tandatangan dan dibawa ke LHDN bulan lepas cuma salinan belum diberi kepada penyewa. Itulah risiko menyewakan rumah kepada orang, nasib baik rumah dikembalikan dalam keadaan baik kalau sebaliknya terpaksa baiki rumah pula. Harapnya penyewa baru dapat mejaga rumah sebaik mungkin, jaga seperti rumah sendiri. 



 Rumah yang sudah siap di berishkan dan dicat, semakin kemas rumah semakin sayang pula hendak di sewakan.



9 Rider Beraksi:

Berlian Di Dalam Lumpur Pun Tetap Bersinar

1:32 PTG JunAina 6 Comments


Kami berkenalan hampir setahun yang lalu apabila dia mula bertugas sebagai SHE Lead bagi projek yang sedang saya buat sekarang. Seorang yang sangat energetic, aktif dan sangat perihatin dengan bidang kerja yang menjadi tanggungjawab beliau. Bayangkan sehingga September dia sudah menyiapkan kerja-kerja sehingga akhir tahun, sangat kehadapan. Menjadi aset yang sangat berharga buat syarikat, beliau turut disenangi kawan-kawan.






Kak Lily bertudung merah sangat mudah di dekati tengoklah dalam setiap gambarnya sentiasa terukir senyuman.


Selain itu dia yang mesra dengan panggilan Kak Lily sangat berpengalaman luas sebagai Safety, Health & Environmental Lead salah satu pengalaman paling berharga buat beliau adalah semasa berdepan dengan Tsunami di Aceh dan menangani pekerja yang berteriak serta berlarian  ingin turun dari bukit untuk menyelamatkan keluarga masing-masing. Ketika itu dia bertugas di Aceh. Segalanya berlaku di depan mata, itu adalah antara pengalaman paling mencabar sepanjang kerjayanya selain kemalangan nyawa pekerja  yang melibatkan voltan besar.




Adat bekerja cabaran orang yang busuk hati melihat kejayaan seseorang jadi beliau menjadi mangsa keadaan akibat dari bos sendiri yang takut dengan bayang-bayang. Kelebihan serta kebolehan Kak Lily di takuti meneggelamkan kerjaya dia sebagai bos lalu pelbagai cara dibuat untuk menjatuhkan beliau dan mungkin juga Allah s.w.t ingin menguji akhirnya dengan berat hati Kak Lily meletakkan jawatan akibat tekanan-tekanan yang tidak sepatutnya sehingga melibat Ganeral Manager yang percaya bulat-bulat pada fitnah yang dilemparkan.


Hari ini kami meraikan jamuan perpisahan buat Kak Liliy Zuryani yang gojes. Beruntung sangat kerana dapat berkenalan dengan dia yang sentiasa berfikiran terbuka. Alhamdulillah. Manusia menutup pintu rezeki dia di sini dengan menanam kebencian tetapi Allah s.w.t telah membuka seribu lagi kebaikan buat dia. Menerima tawaran pekerjaan baru yang lebih baik dari sini dengan gaji yang lebih bagus dan moga-moga akan di kelilingi orang yang baik-baik juga. Seramai 20 orang ‘gigirl’ kami buat plan mengejut untuk Kak Lily, makan tengahari di Serai, Pavillion siap dengan belon-belon. Terharu sangat wajah dia dengan kejutan yang di buat. Puaslah 'gigirl' bergedik bergambar sakan-sakan tapi jangan lupa tip-tip ini kalau nak bergambar "11 Essential Photography Tips BeautyBloggers Shouldn't Ignore"


Selepas puas makan-makan semasa nak balik kami berposing pulak di depan Serai.

Di tempat baru moga semakin banyak kejayaan bakal diukir dan ditempa sebagai kawan kami sentiasa mendoakan yang terbaik buat Kak Lily. Allah s.w.t menguji tetapi kemudian Dia juga akan memberi mungkin yang lebih baik. Sinar mentari yang hilang seketika akan diganti dengan pelangi yang indah.


6 Rider Beraksi:

Bayang-bayang Hari Tua

10:25 PG JunAina 14 Comments


Bila tengok anak-anak yang sudah besar di depan mata terasa cepatnya masa berlalu, rindu masa mereka kecil yang sentiasa meriuhkan rumah. Rumah yang sentiasa bersepah dengan mainan di lantai, tak pernah sekemas rumah orang lain. Sekejap kemas pusing ke dapur tengok bersepah lagi. Belum hiruk pikuk anak-anak bermain, bergaduh berebut barang mahupun berebut siaran tv kegemaran masing-masing. Kadang-kadang mama pun tumpang pening mencari botol susu yang di mana minum kat situ letak, kadang-kadang bergolek ke bawah sofa, meja makan bawah kabinet dapur mahupun bawah katil. Stress sangat rasanya.







  
Bila berjalan pula terpaksa siapkan beg susu dan pampers serta makanan untuk mereka selain dari baju sebagai bekalan sekiranya tiba-tiba pampers yang digunakan bocor atau anak-anak muntah. Masa anak-anak kecil banyak belanja di habiskan untuk susu, pampers dan untuk bayaran penjaga. Waktu itu perbelanjaan itu menjadi keutamaan. Memilih pampers yang bagus juga adalah perlu untuk mengurangkan perbelanjaan, kalau murah sangat cepat pula bocornya kalau yang mahal pula tak mampu di beli jadi sebagai ibu perlu bijak membuat keputusan dan semua itu memerluka ilmu juga. MOM TIPS: HowTo Choose The Right Diaper For Your Baby. Extra Dry, Super Comfy. Makanan pula biasanya bubur nasi di masak sendiri, bekalan nestum sebagai tambahan juga biskut buat kudapan anak-anak. Semua dibekalkan dan dihantar ke rumah penjaga.




Sekarang masing-masing sudah besar sudah jadi anak dara dan anak bujang, meriah rumah semakin berkurang, masing-masing sudah menjadi kawan mama. Tinggi ketiga-tiganya sudah melebihi mama. Sesekali terdengar juga riuh-rendah di rumah bila si abang mengusik dan menyakat adik-adik, kakak pula pantang di usik nyaring sahaja suara dia menjerit manakala adik pula kalau disakat melentinglah cuma kadang-kadang bila mereka bermain seperti anak kecil berlari di dalam rumah pening juga dibuatnya.

 




Masa mereka bersekolah masih ada di rumah dapatlah menjadi kawan tetapi bila masing-masing mula melanjutkan pelajaran ke kolej nanti semakin sunyilah rumah. Abang dan kakak cuma berselang setahun kemudian tinggallah adik yang akan mengikut jejak abang dan kakak 3 tahun kemudian. Tika itu rumah akan menjadi terlalu sunyi, tiada lagi suara mereka memeriahkan rumah. Tiba-tiba rasa sebak. Bayang-bayang hari tua semakin mendekat rupanya. Fitrah kehidupan namun masih banyak lagi perkara lain yang boleh di buat untuk mengisi masa sehingga tiba detik itu gunakalah sepenuhnya masa yang ada bersama mereka.




14 Rider Beraksi:

Bengkel Motor Kena Pecah

8:00 PG JunAina 8 Comments


Cabaran orang berniaga memang tak dapat dijangka terutama sekali dalam bab sakit hati serta dengki mendengki. Sebagai peniaga seharusnya bersedia mental dan fizikal untuk menghadapi cabaran yang satu ini kerana kita tidak mampu untuk merubah sikap manusia. Paras dengki itu akan bertambah tinggi seiring dengan kejayaan setiap peniaga, semakin berjaya semakin ramai yan sakit hati dan sakit mata melihat. Maka bermula juga tindakan-indakan yang tidak sepatutnya berlaku yang berlawanan  dengan hukum mahupun undang-undang.



Pemegang mangga kena ketuk. Operasi mungkin sebelum subuh sebab kedai sebelah menyebelah beroperasi sehingga 1am dan gerai burger kat depan pun 2-3am baru tutup.



Adik saya Muhammad Shahizat tuan punya JMR Motorwork di Perlis tak terkecuali menghadapi situasi sakit hati dan dengki ini walaupun perniagaannya tidaklah segah Chin Hin Motor yang terkenal di Kedah/Perlis. 27hb Oktober 2015 bengkel kecil berdekatan Kolej Komuniti Tambun Tulang dipecah masuk, pelbagai barangan hilang dan paling menghairankan stok spare part motosikal tak di usik, duit sewa kedai yang terselit di celah-celah resit masih ada yang hilang adalah perkakasan untuk bekerja seperti spanar dan lain-lain. Nampak dia sangat tenang namun dia luahkan juga rasa kecewa kepada anggota yang mengambil keterangan di balai. Katanya `Saya tak kisah kalau masuk ke kedai ambik barang-barang lain tapi dia ambik pancing macam mana saya nak mengail lagi?’.




 



JMR Motorwork Tambun Tulang spare part tak terjejas tetapi barang-barang untuk buat kerja yang hilang.



Spanar yang hilang adalah barangan kesayangan dia tanpa spanar kerja tak boleh nak buat, selain itu ada 3-4 barang lain lagi hilang yang harganya setiap satunya melebihi seratus ringgit. Satu set spanar berjenama SATA yang hilang pula bernilai lebih Rm1800, barangan kesayangan dia pulak. Kesemua barangan yang dicuri adalah yang boleh dibawa dengan tangan kemungkinan pencuri itu datang dengan motor, pecahkan pemegang mangga di pintu depan ambil barang dan pergi dalam keadaan tergesa-gesa sehingga lupa menutup pintu.



JMR Motorwork kedai utama di Pida Dua Sekerat kedai ini depan rumah mak sahaja.


Semua barang kena beli semula kalau dapat dana seperti ni tak apa juga `10 Super Awesome MalaysianBusinesses: Which One Do You Think DeservesRM250,000?’ boleh berangan untuk mulakan perniagaan yang lebih besar tanpa perlu memeningkan kepala. Bukan setakat berangan boleh terus mulakan besarkan perniagaan di kedai baru yang lebih bagus. Adik saya pun bermula dari rumah, kemudian buat bangunan depan rumah mak jadikan bengkel daftar perniagaan secara sah, hadiri kursus anjuran pelbagai agensi kerajaan terutama MARA. Kemudian mendapat pinjaman dari TEKUN dan MARA. Semua itu bukan terbina sekelip mata semua itu memerlukan usaha dan kerja keras. Bila mula berjaya sedikit timbul iri hati, dengki kianat sedangkan mereka enggan berusaha.


Perkara mula-mula bila tengok keadaan kedai dia bagi tau mak yang ada bersama. Allah s.w.t sedang mengatur yang terbaik buat dia, moga siapa yang ambik barang-barang dalam begkel dia mendapat petunjuk tanpa ada riak kecewa di wajah dia tetapi hati menangis siapa yang tahu. Sebagai kakak perkara yang sama saya bagitahu insyaallah ada hikmahnya. Allah lebih mengetahui dan Dia tak akan menganiaya hambanya dan tidak akan juga menguji kepada yang tidak mampu menaggung.



Walaupun kecewa semangat tetap tak hilang JMR Motorwork di Kampung Pida Dua Sekerat dan Tambun Tulang tetap beroperasi seperti biasa.



8 Rider Beraksi:

Handbag Cantik Pilihan Hati

8:00 PG JunAina 11 Comments


Beli handbag tangan terakhir secara rasmi adalah pada tujuh tahun yang lalu, setelah mula membawa beg sandang ke pejabat nafsu untuk membeli handbag seolah-olah telah mati. Handbag yang ada sesekali sahaja dibawa ke majlis-majlis tertentu. Bersantai di hujung minggu mahupun bercuti lebih selesa menggunakan beg sandang. Semua barang memang ada di dalam beg tersebut jadi tak timbul isu terlupa barang atau tertinggal barang. Beg yang sama untuk pelbagai situasi.


Ini merupakan tahun kelapan jadi rasanya sudah terlalu ketinggalan zaman handbag yang ada, kadang-kadang terasa malu pula hendak dibawa ke majlis-majlis keramaian. Bukan soal mampu atau tidak tetapi kadang-kadang terasa sayang sangat nak belanjakan duit kepada perkara yang tidak perlu sebab handbag sedia ada masih boleh digunakan dan masih elok tanpa cacat cela. Lagi pun duit itu perlu disalurkan ke tempat yang lebih diperlukan.


Sejak akhir-akhir ini hati teringin sangat nak memilikihandbag yang baru, hajat di hati hendak beri ganjaran kepada diri sendiri atas penat lelah bekerja. Bila difikirkan handbag pun satu keperluan juga, bukan semua keadaan boleh dibawa beg sandang. Terdapat dua tiga handbag yang sedang dipertimbangkan semampu poket sendiri tetapi masih ditapis agak tidak berlaku pembaziran. Bagi yang berkemampuan bolehlah pergi ke butik pilih-pilih dan bayar, bagi saya perlu banyak pertimbangan sebelum membeli sesuatu barang.






Semua yang menjadi pilihan adalah dari material kulit sebab ianya lebih tahan lasak. Tidak cepat rosak jadi alah membeli menang memakai. Beg tangan pun mempunyai `value’ yang tersendiri kadang-kadang kita boleh menjual dengan harga yang lebih baik dari yang kita beli tetapi biasanya untuk model keluaran khas.











Tetapi zaman sekarang ni perlu berhati-hati bila membeli barang sebab banyak sangat barangan tiruan, ada pula yang kata barangan lari cukai pada hal semua itu kategori barang seludup. Pernah Terfikir Tak Kenapa Orang Selalu Cakap Barang Seludup Tak Bagus & Merbahaya? Bila dah baca baru kita faham dengan kenyataan barangan seludup ini. Jangan menyesal kemudian hari bak kata pepatah Melayu `Menyesal dahulu pendapatan menyesal kemudian tiada gunanya’. `Bila terhantuk baru tergandah’ selagi belum kena pada diri sendiri selagi itulah kita tidak sedar kesan terhadap barang seludup ini. Begitulah lumrah hidup kita sebagai manusia.



11 Rider Beraksi: