Voluntary Separation Scheme Tetapi Terpaksa

12:16 PTG JunAina 19 Comments

Ramai yang kehilangan kerja sejak akhir-akhir ini bukan sahaja bidang saya bekerja iaitu Oil & Gas namun bidang-bidang lain juga, ada kilang yang ditutup, bank-bank juga mengurangkan pekerja. Cuma yang tak terjejas dari segi pembuangan ini adalah bagi pekerja kerajaan yang tetap tetapi bagi pekerja kontrak tetap akan terjejas.




Sukarela tetapi sebenarnya kami di paksa secara rasmi dan terhormat. Hari ini hari terakhir bekerja tetapi barang-barang masih belum masukkan ke dalam kotak. File-file drawing masih di atas meja seperti esok akan masih ada di sini sedangkan kawan-kawan yang lain telah membawa balik barang-barang peribadi masing-masing.




Hari terakhir saya tetap tersenyum dan full of energy. Pakai cantik-cantik sebab pasti ada sesi bergambar sana-sini, sesi gelak-gelak sampai petang walaupun ada yang sibuk menguruskan hal berkaitan Lembaga Hasil Dalam Negeri.



Saya tetap sayang dia sebab dia bos paling baik pernah saya jumpa, dari support urusan kerja sehinggalah bab-bab urusan keluarga terutama anak-anak. Selepas saya di berhentikan di syarikat lama dia bawa saya masuk ke sini. Insyaallah masih berharap agar dia masih sudi menelefon saya dan menawarkan kerja pada masa hadapan.


Sedih? Tipu kalau tak ada rasa itu kat hati namun saya tetap memandang semua yang terjadi secara positif. Allah telah mengatur sebaik mungkin buat setiap hambanya mungkin inilah masa yang Dia beri untuk saya tumpukan lebih perhatian kepada anak-anak buat sementara waktu. Insyaallah Dia akan beri yang lebih baik untuk saya di masa akan datang. No body knows tiba-tiba esok ada yang call dan tawarkan kerja.

19 Rider Beraksi:

Kehilangan Kerja Pemberhentian Sukarela

2:31 PTG JunAina 15 Comments

Selepas satu tahun 9 bulan berkhidmat segalanya ternoktah di sini, dengan berat hati dengan seribu kesedihan mengiringi sebuah perpisahan. Walaupun tak lama namun saya cepat serasikan diri di syarikat ini. Selepas kehilangan kerja di tempat lama saya mendapat tawaran di sini melalui Head Of Department Wim de Vos yang telah berhijrah di syarikat tempat saya bekerja sekarang. Tak sempat berehat tamat sahaja di tempat lama cuti seminggu terus masuk kerja di tempat baru. Ada yang telah lama saya kenal ada juga yang baru pertama kali berjumpa namun semuanya cepat mesra.


Ekoran kejatuhan harga minyak yang menjunam, krisis ekonomi yang berpanjangan telah melebihi 18 bulan semua itu memberi kesan yang agak drastic kepada syarikat. Walaupun ada kontrak selama 5 tahun namun client juga menghentikan projek atas alasan keewangan. Satu lagi projek juga ditangguhkan oleh client yang berlainan. Workshare dengan sebuah syarikat di Arab Saudi yang diharap dapat membantu juga tergantung tanpa ada penyelesaian.


Akhirnya syarikat tidak lagi mampu untuk membayar pekerja yang tidak ‘charge’ pada projek. Cashflow semakin meruncing dan memaksa syarikat mengeluarkan pilihan VSS kepada staff dan department saya merupakan antara yang tertinggi charge `overhead’ jadi kami tidak ada pilihan lain. Beramai-ramai kami isi VSS form sebab sekiranya nama berada di dalam ‘retrenchment list’ dan kami tidak mengisi VSS form kami akan rugi sebulan gaji. Saya pilih untuk isi VSS dengan alasan saya memang sudah tak charge project sejak sebulan yg lalu.


Mula-mula rasa sedih, rasa stress tetapi saya masih kawal supaya anak-anak tidak terasa, suami tidak bertambah stress. Sehingga sekarang saya sudah mampu menerima semua yang terjadi. Allah s.w.t sedang merancang yang lebih baik buat saya. Itu ubat jiwa saya. Suami juga menyokong keputusan saya. Kami sama-sama merancang tindakan selanjutnya sekiranya saya masih menggangur dalam masa terdekat. Dalam keadaan sekarang memang agak mustahil untuk saya mendapatkan pekerjaan secepat mungkin dengan gaji yang saya miliki. Namun semua itu hak Allah, sekiranya Allah berkehendak maka jadilah ia.


Kali kedua dalam dua tahun namun itu bukanlah pengakhiran sebuah kehidupan. Berakhir di sini Allah akan buka jalan-jalan lain buat kita. Allah buka ruang untuk berjumpa dengan kawan-kawan baru, mencuba bidang baru dan belajar dari pengalaman. Saya insan terpilih untuk diuji. Saya bertambah kuat. Semua yang berlaku dengan izin Allah s.w.t juga. Dia tahu yang terbaik buat setiap hambanya.







Walaupun emosi tidak stabil sebagai seorang ibu turut rasa terhibur malihat anak-anak gembira. Menerima pelawaan sahabat baik untuk sama-sama bercuti di Grand Lexis Port Dickson untuk menenangkan hati yang sedang bersedih.

15 Rider Beraksi:

Boboiboy The Movie Tertunai Hasrat Di Hati

12:04 PTG JunAina 4 Comments

Hujung dua minggu lepas beria-ia anak-anak nak tengok Boboiboy The Movie tetapi kecewa sebab tiket semua penuh kecuali sebelah malam cerita ada kat Kecewa Dengan Boboiboy. Jadi Ahad lepas gigih juga lah mama bawak anak-anak ke Alamada, Putrajaya. Sampai je terus berbaris tetapi di monitor dah nampak pukul 3.40pm dan 5.55pm dah berwarna kuning bermaksud hanya selected seat yang tinggal.


'Puan hanya malam yang ada kosong, sebab yang petang ini semua hall kecil. Saya cadangkan puan ambil pukul 8pm lebih selesa'

Terus senyum walaupun mula-mula tu dah rasa macam frust sikit. Bila dilayan dengan baik mood kita pun jadi baik. Belilah tiket pukul 8pm kemudian terus keluar dari Alamanda ke IOI Putrajaya sebab Kakak Hayani sibuk nak ke sana, nak jalan-jalan. Cuaca yang panas jadi ramailah orang yang memilih untuk beriadah di dalam shopping kompleks. Lagipun di situ ada ice skatting dan indoor aktiviti lain seperti di District 21 menjadi tumpuan ramai tempat-tempat sebegitu.











Selepas penat berjalan kami balik ke rumah masing-masing siapkan kerja sekolah, kemas barang-barang yang perlu sebab esoknya persekolahan dah bermula. Mama pula memasak makan malam perlu awal sebab lepas magrib hendak terus ke Alamanda for movie time. Alhamdulillah masuk panggung cerita baru sahaja nak start sebelum tu sempat beli air dan popcorn. 










Boboiboy The Movie keseluruhannya memang filem yang menarik bukan anak-anak sahaja yang gelak-gelak dalam panggung wayang tetapi mak bapak pun tumpang juga. Inilah masa untuk enjoy moment bersama anak-anak, saat manis yang pasti mereka kenang sehingga dewasa. Tangan mereka di genggam erat ketika kecil sehingga dewasa pasti genggaman itu sukar untuk mereka rungkaikan.







4 Rider Beraksi:

Bunga Jiwa - Wordless Wednesday

10:35 PG JunAina 8 Comments



Rutin balik kampung sarapan depan rumah je. Teh 'o' satu jag, kopi 'o' satu jag nasi goreng, kuih-kuih yang dibeli sarapan lah ramai-ramai termasuk rumah kakak kat sebelah kiri, rumah mak saudara sebelah kanan, jiran-jiran yang lalu lalang mahupun pelanggan JMR Motorwork. Rezeki yan sedikit dikongsi bersama. Boleh duduk berborak kat situ dari pagi sampai tengahari.


8 Rider Beraksi:

Pekasam Nasi

12:28 PTG JunAina 14 Comments

Pernah dengar pekasam nasi? Bukan nasi tu dibuat pekasam tetapi ikan dibuat pekasam menggunakan nasi sejuk. Walaupun sudah 15 tahun menjadi menantu orang Perak inilah kali pertama saya lihat kakak ipar sediakan ikan pekasam. Sebelum ini saya hanya melihat yang siap digoreng dan beranggapan setiap pekasam adalah sama cara pembuatannya. 


Perjalanan lebih 3 jam biasanya sangat membataskan masa saya untuk masak-memasak di dapur, sekadar membantu atau kadang-kadang saya langsung berbaring sementara kakak ipar memasak. Memandu sejauh 255km dari Kajang-Bota Kiri membuatkan saya sangat letih dan bertambah letih sebab kebiasaannya kami akan balik semula ke Kajang pada hari yang sama. Tumpuan Pak Tuan di jalanraya semakin berkurangan berikutan faktor umur jadi saya akan menjadi pemandu setiap kali balik kampung.


Cara-cara untuk membuat pekasan ini sangat mudah. Ikan talapia hitam dicuci bersih, digaramkan. Kemudian dilumurkan dengan nasi dan dimasukkan asam keping. Apa yang saya lihat didalam perut ikan mesti ada asam keping. Rasa pekasam ini agak kurang masamnya berbanding pekasam beras goreng. Masih boleh menikmati rasa ikan, masam yang kurang dan wangi semasa menggoreng juga tidak menusuk hidung. Berbanding pekasam beras goreng yang biasa orang Perlis buat bau pekasam ini sedikit kurang berbanding pekasam beras goreng yang berbau agak kuat.



Bekalan dari kakak ipar. Sebelum menggoreng buang semua nasi yang ada di badan dan perut ikan. Saya buat kerja senang cuci sahaja terus dengan air.



Inilah hasilnya. Wangi dan sedap makan dengan nasi panas.



14 Rider Beraksi:

Kecewa Dengan Boboiboy

12:02 PTG JunAina 7 Comments

Ahad 13hb March beria-ia mama dan anak-anak ke Alamanda nak tengok filem animasi Malaysia yang sedang hot iaitu Boboiboy The Movie. Hikram asyik merungut setiap kali tengok iklan di televisyen. Kesian kan Hikram terus ajak abang, kakak dan Alya sekali. Malangnya sampai sahaja kat Alamada kebanyakan tiket sudah penuh yang ada hanya pukul 5.55pm itu pun selected seat, malam masih banyak yang kosong masalahnya abah pula ada kat rumah. Cari juga kat tempat lain menggunakan online booking sama juga hot sangat Boboiboy ni, kebetulan cuti sekolah ramailah ibu-bapa bawak anak-anak tengok wayang. Kebisaannya kat Alamada senang sahaja nak beli tiket minggu lepas sesak, kaum Cina pun ramai bawak anak tengok wayang kat sana kebetulan pada masa yang sama sibuk dengan Kungfu Panda 3.


Alya tegak kat belakang dengan muka masam dan Hikram dah mula cari pasal dengan kakak, protes tak dapat tengok wayang. Mama pula mula naik angin dah la stress internet macam siput sahaja geraknya. Abang cool sahaja walaupun mama dah tinggikan suara sikit. Akhirnya buat keputusan pergi ke Pesta Belon Udara Panas Antarabangsa Putrajaya 2016. Manusia punyalah ramai. Hikram mengikut sahaja dengan muka masam lama-lama cool sikit bila abnng mula pujuk dan tengok aktiviti lasak yang ada sekitar pesta. Kemudia mood terus ok bila kami semua berlari sakan dalam hujan ke kereta sambil gelak-gelak. Terus happy.











Sepatutnya petang tersebut belon panas dinaikkan tetapi disebabkan hujan semua belon panas tak dapat naik mungkin sebelah pagi dah naik sebab biasanya ada sesi pagi dan petang. Nak masuk kawasan belon panas kena beli tiket tetapi kami hanya jalan-jalan sekitar pesta sahaja. Dapatlah bergambar dengan belon panas besar yang disediakan untuk pengunjung tetapi kena bayarlah untuk naik belon tersebut. Bateri hp mama habis kalau tak lagi banyak gambar-gambar kat sana, anak-anak tak nak layan mak gedik bergambar.






Balik singgah Ramal Junction upah kecewa tak dapat tengok Boboiboy, Hikram dah boleh senyum, Alya pun happy sahaja dapat nasi ayam sorang sepinggan dan Willey Satay.


Minggu ini sibuk google tiket online nak booking GSC Alamda, Putrajaya namun gagal. Katanya tak boleh booking online sebab masalah server. Esok kena beratur beli tiket siap-siap lusa terus sahaja pergi bawak anak-anak. Kalau tanggug-tangguh takut tiket habis lagi. 




7 Rider Beraksi:

Umrah Sedihkah Emak?

12:11 PTG JunAina 11 Comments

`Mak suatu hari kita pergi ya, moga Allah s.w.t makbulkan doa setiap kali sujud Kak Yang agar kita dapat bersama menjadi tetamunya kelak. Bersama mak, Syed dan anak-anak Kak Yang Iqbal Hadi, Hayani dan Hikram. Insan-insan kesayangan yang sentiasa berada di hati, kalau dapat hendak mereka bersama merasa kegembiraan beribadah di sana’.



Semalam mak pergi majlis perkahwinan di Gurun seperti biasa anak-anak lelaki mak melayan kehendak mak ke Botanical Park di Puncak Gunung Jerai.





Semalam telefon emak seperti biasa seminggu 2 kali tetapi sekiranya ada isu-isu penting dalam keluarga seminggu 7 kali telefon emak selain meredakan kerinduan sendiri sekurang-kurangnya meringankan resah di hati emak apabila ada masalah timbul dalam keluarga. Mak seperti biasa ceria bersama anak-anak lelaki yang sentiasa melayan setiap permintaan dia. Alhamdulillah. Adik-adik masih kuat memimpin tangan emak walaupun masing-masing ada tugasan dan tanggungjawab hakiki yang lain.


Emak sampaikan satu berita gembira namun dihujungnya ada satu getaran yang sangat sukar untuk diungkapkan. Telinga mendengar namun hati ini dapat menangkap sedikit kesedihan yang cuba di sembunyikan dalam perbualan. Terasa. Kawan baik emak yang merupakan saudara jauh akan menunaikan umrah bulan depan walaupun tidak berkemampuan namun rezeki Allah s.w.t hantarkan orang lain untuk memudahkan dia. Ada insan yang sanggup cukupkan perbelanjaan saudara ini untuk menunaikan umrah.













Balik mak temankan anak-anak main bowling pula.



Rezeki dia namun saya sangat terasa. Takut andai emak berkecil hati. Saya mampu membeli rumah bernilai ratusan ribu ringgit, saya tidak lokek membeli setiap keinginan anak namun saya menolak ketepi keinginan emak yang satu ini. Dia tidak pernah menyuarakan keinginan ini tetapi bukankah keinginan itu lahir dalam setiap hati umat Islam? Saya abaikan perasaan itu dengan mendahulukan perkara lain yang pada pendapat saya lebih penting sehingga saya terlupa mungkin semua itu mengguris hati emak sedangkan selama ini emak sentiasa mendahulukan kami anak-anaknya. Hidup tanpa suami dengan seribu kepayanah tanpa kerja tetap untuk membesarkan 6 orang anak. Sukar sangatkah untuk menyelam ke dasar hati emak?


Tiba-tiba Allah s.w.t jentik hati saya. Bergetar sebuah kesedaran, mengalir seribu kekesalan dalam setiap urat darah, nadi berdegup laju. Allah…sesungguhnya kemudahan orang lain itu memberi pengajaran kepada aku hambamu. Suatu hari moga harinya bakal tiba emak tersenyum manis merenung Kaabah.



Catatan Hiba :

Suatu Hari Anak Mula Terasa



11 Rider Beraksi:

Balik Kampung Main Roller Blade

2:21 PTG JunAina 11 Comments

Sabtu lepas balik kampung suami di Bota Kiri, kalau cerita balik kampung kegembiraan sama saja balik Perlis ke balik Perak ke hati tetap gembira sangat sebab dapat jumpa kaum keluarga. Lagipun sejak suami kakak ipar meninggal ini kali pertama  nak ziarah dia walaupun dia dah pesan balik Perlis cuti Tahun Baru Cina singgah kampung tidur sini kak dah dok sorang tetapi saya tak balik juga sebab fikirkan suami, kalau boleh nak balik tengok kakak dengan dia.





Kami balik ke rumah kakak ke empat Pak Tuan bersiap-siap untuk ke rumah mak mertua yang di dijaga oleh kakak ke tiga yang tinggal bersama dua anak serta cucu-cucunya.



Balik Perak tentulah patin tempoyak cara orang Perak menjadi menu utama, saya siap minta kakak ipar masak lebih untuk bawak balik. Hahahaaa…nasib baik kakak-kakak ipar semua baik-baik serta faham yang adik ipar tak pandai masak patin tempoyak. Kakak-kakak ipar semuanya dah sebaya emak dan ada yang lebih tua dari emak sendiri jadi saya jatuh sayang pada mereka seperti saya sayang emak. Bila merenung wajah mereka perasaan sayu mula berselinap di ruang jiwa. Apa tah lagi Pak Tuan setelah emak mertua meninggal sayang itu beralih kepada kakak-kakak. Kalau balik siap peluk-peluk cium-cium kakak. Jangan tak tahu kadang-kadang air mata lelaki dia menitis juga.



Entah bila kakak masukkan roller blade ke dalam bonet kereta, kalau tak boleh bawa skuter Alya sekali baru ada geng nak main-main kat jalan. Ini kegilaan baru kakak Hayani sehingga minta dibelikan untuk dia dengan alasan nanti kongsi juga dengan adik dan abang. Trend sekarang dah naik semula roller blade ini lepas lama menyepi. Mana-mana pun boleh lihat anak-anak bermain roller blade malahan ada juga tempat yang menyewakan roller blade. Sebab mama punya waktu yang agak terhad untuk melayan kehendak kakak jadi belikan sahaja satu, petang selepas habis sekolah dia akan keluar ke Kajang 2 bersama kawan unuk bermain roller blade.



Beli ais krim!




Jalan lenggang sebab hari cuti hujung minggu sukalah kakak.





Alya suka sangat cuci pinggan sebab singki kat rumah kakak Pak Tuan rendah habis di kutip cawan dicucinya. Kalau abah dan mama berjalan sanggup tinggalkan ayah dan ibu.







Anak perempuan nan seorang bukan mengikut kata anak tetapi bila orang lain ada jadi kasihan pulak dia asyik merengek sahaja, lagipun kalau hendak bermain diluar ambik masa mama pula belikan satu pandai-pandailah kakak urusakn masa. Kegembiraan anak-anak tetap menjadi keutamaan bukan bermakna memewahkan anak tetapi memberi mengikut kemampuan. Selain itu setiap pemberian adalah ganjaran buat mereka atas usaha mereka di sekolah juga sebagai menggembirakan hati anak-anak yang ringan membantu kerja-kerja di rumah.



11 Rider Beraksi:

Hidup Bantulah Orang Susah

11:50 PG JunAina 11 Comments

Sakit gigi saya ke klinik kesihatan kerajaan sebab biasanya rawatan gigi saya selesa di sana. Rupanya gusi hanya bengkak dan terkena jangkitan kuman, gigi masih elok. Habis rawatan saya meminta cuti sakit dari doktor yang bertugas  manakan dapat menumpukan kepada tugasan sambal menanggung sakit gusi yang bengkak berdenyut. Jawapan doktor sedikit meremukkan hati sebab dengan tanpa memandang wajah pesakit dia berkata hanya cabut gigi sahaja yang boleh dapat cuti sakit. Oh my! Habis gusi ni tak berkaitan dengan gigi ke?


Lalu saya membawa diri ke sebuah klinik swasta, bukan pula klinik pilihan kebiasaan saya untuk mendapatkan rawatan. Tawakkal jelah. Saya berterus terang sahaja menceritakan apa yang berlaku sebelumnya. Doktor lelaki berketurunan India ini berleter panjang. Katanya doktor muda zaman sekarang ramai yang tumbuh tanduk sambal meletakkan tangan dikepala seolah-olah tanduk, rasa mereka besar tanpa ada rasa `humble’ sedikit pun. Tuhan beri kelebihan untuk membantu orang lain bukan untuk merasa besar atau lebih dari orang lain.

‘Awak sakit dia boleh nampak gusi awak bengkak kenapa tak boleh bagi mc? Gusi tu bukan berkaitan gigikah?’

"I will help you don't worry Junaina but I cannot understand this doctor."

“My appa cakap bantu orang susah sebab orang kaya tak perlukan kita mereka boleh pergi specialist”.

“Hormat semua orang nanti Tuhan akan bantu kita”

“Tuhan bagi kita ilmu bukan untuk rasa besar diri”

Sebab tak ada pesakit lain jadi kami berborak panjang lagipun seorang doktor dengan umur 70 tahun terlalu banyak pengalaman yang ingin diceritakan. Saya mendengar denga penuh minat.

“My appa doctor my amma doc, 3 of my sibling doc, my doter and my son in law also doctor but I always ask them to help people”

“My appa buka klinik di Seremban after retired, bila bagi treatment bayaran Rm6 that time tak mampu bayar hanya ada Rm2. He ask patient to keep that money and give Rm5 more from his pocket my amma cry outside the room and ask we have kid to feed. My appa said god will help us. Don’t worry”

“My appa sayang sangat dengan anak perempuan (dalam Islam pun ada sebut berkenaan perkara ini) layan dengan lembut but very straight to his son. 4 of us boys”
“Every day dia kejut bangun pukul 4 pagi untuk belajar, semua duduk di meja makan termasuk my appa. He sit with us and read a book. 5pm-7pm time to play and start study at 8pm-10pm”

“Tv terlalu banyak not good. Sehari 1-2 jam it’s ok”

“I’m not force my doter to be the doctor but my wife bising. Let them make a decisions but don’t go down the level. I’am a doctor so you have to maintain that level or go higher”

Setiap agama mengajar kearah kebaikan cuma bagaimana penganutnya menerima serta mengamalkan yang membezakannya. Agama, bangsa serta budaya bukan pengukur sebuah kebaikan, dia baik tetapi tidak terpilih untuk menerima hidayah namun saya merasa sangat bertuah bertemu dengan seorang insan yang berlainan agama sebaik dia.




11 Rider Beraksi:

Sakit Tanpa Ibu dan Ayah

2:14 PTG JunAina 12 Comments


Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul, berat masalah yang kita tanggung ada lagi insan lain yag lebih kuat diuji. Fitrah kita sebagai manusia berkeluh-kesah dan merasakan masalah yang kita hadapi itu seolah-olah sangat berat dan tidak adil untuk kita. Subhanallah, Maha suci Allah sesungguhnya Dia lebih tahu. Setiap musibah setiap ujian pasti akan datang bersama hikmah.


Kawan sekolah saya merangkap saudara jauh baru-baru ini datang dari kampung menziarah adik lelakinya yang terlantar hampir dua minggu di Hospital Putrajaya. Hanya mengharapkan sepupu yang menetap di Kajang untuk menjengah dan menjaga kebajikan adiknya. Mereka menerima ujian yang sangat besar bila kehilangan ibu dan ayah dalam jarak masa yang agak dekat lewat 20 tahun yang lalu. Masing-masing masih muda, 3 adik masih bersekolah dan akhirnya adik ketiga terus berkahwin tanpa ada peluang melanjutkan pelajaran. Kini adik ke 4 terlantar di hospital sedangkan adik beradik yang lain punya komitment tersendiri.


Di sebabkan tidak mahu menyusahkan adik-beradik dia merahsiakan sakit dengan alasan tidak mahu menyusahkan kakak sulung yang merupakan ibu tunggal, abang yang menghidap penyakit jantung dan kakak ke tiga yang terpaksa menjaga suaminya yang mengidap kencing manis. Luluh rasa hati saya mendengar cerita kakak sulung. Mengikut kata doktor setelah pembedahan membuang  bisul di usus, luka tersebut mengalami jangkitan kuman dan telah merebak ke dalam darah. Hiba melihat dia terlantar tanpa ingin memandang tetamu yang datang menziarah.


Sebagai sahabat saya memberi kata-kata semangat buat mereka sekeluarga. Juga sebagai seorang kakak tetap memberi nasihat walaupun dia hanya sepatah dua menegur saya ketika melawatnya di hospital. Kata-kata semangat moga dapat membantu mereka sekeluarga mengharungi ujian berat ini. Apatah lagi bila tiada ibu dan ayah yang boleh mengambil tahu keadaan mereka. Saya sentiasa mendoakan yang terbaik buat mereka bersaudara moga ujian ini akan menguatkan lagi hubungan mereka adik-beradik. Hari ini dia dipindahkan ke Hospital Alor Setar bagi memudahkan urusan abang, kakak serta adik-adik. Kebetulan pula mereka juga menjaga datuk sebelah arwah ibu yang semakin uzur.



Ibu tonggak keluarga, sakit anak-anak, susah anak-anak ibu akan menjadi penguat semangat bagi semua, dalam apa juga keadaan ibu adalah insan paling penting. Bukan menolak kehadiran seorang ayah tetapi kasih ibu itu terus meresap di hati sedangkan kasih ayah tidak ditunjukkan secara nyata. Tetapi doa ayah dan ibu sentiasa menjadi harapan yang besar buat anak-anak.




12 Rider Beraksi:

Timba Ikan Angin Timur

8:30 PG JunAina 14 Comments


Menjelang akhir tahun air di sawah, di sungai mula sedikit mengering, padi nan menguning mula dituai, cuaca panas dan kering datang bersama angin kencang maka berterbanganlah miang padi serata bumi. Kemudaian salji hitam mula berguguran hasil pembakaran jerami beberapa minggu selepas tuaian dan jerami mula mengering. Panas serta berangin pada waktu siang dan sangat sejuk pada sebelah malam menjelang ke pagi. Dini hari menjadi terlalu dingin sehingga ke tulang sum-sum.


Dulu zaman bersekolah menetap di rumah kampung yang telaga berada di luar rumah dipagari oleh zink namun kedinginan itu tetap terasa. Dalam kegelapan pagi di bawah rimbunan pohon-pohon di kampung tangan pantas mencedok air di perigi lalu dijirus kebadan. Dingin air telaga dipagi hari yang semalaman berembun sehingga menggigil menetap bibir menahan sejuk disapa pula oleh angin sepoi-sepoi bahasa membuat tubuh menjadi kaku. Selesai mandi kadang-kadang tanpa sabun pun cepat berlari ke dalam rumah berkelumoih (berselimut) gebar. Itulah kenangan zaman kecil yang tak akan kembali lagi.


Cuti Tahun Baru Cina yang lalu kami sekeluarga berkesempatan bercuti di kampung selama seminggu, kampung sebelah sayalah di Perlis. Musin angin timoq katanya sempatlah mengimbau setiap kenangan yang ditinggalkan ketika musim timoq sejak dulu. Dalam 12 bulan kalau dapat bercuti di akhir tahun sehingga bulan Mac itulah nikmat yang tak ternilai bagi saya. Kebetulan kami meraikan perkahwinan adi kedua bungsu tahun ini jadi saya berpeluang menikmati sepuas-puasnya angin timoq.


Kali ini saya sempat memberi pengalaman baru buat dua anak bujang Iqbal dan Hikram, pengalaman pertama mereka bergelumang dengan selut dan menangkap ikan! Pengalaman yang tak akan mereka dapat di mana-mana juga pun. Abang dan adik sangat 'enjoy this moment'. Adik yang dikenali sebagai seorang yang sangat pembersih, pantang ada yang kotor mula berkerut muka sehinggakan buang sampah pun boleh muntah tapi kali ini boleh bergelumang dengan selut, bermain lumpur dan berenang di dalam air berwarna coklat. Kali ini baru dapat tengok yang dua beradik ini 'Anak Kampung Yang Sebenar'.




Pengantin pun sibuk nak tangkap ikan, teruja tengok ikan berenang-renang salam selut. Orang baru belum seminggu bergelar suami isteri. Moga bahagia milik mereka selamanya.




Tengah menimba air ke bahagian yang di sekat, proses ini memang sedikit memenatkan. Kat atas masih tunggu giliran untuk mengerah tenaga.



Haaaa...tu gambar adik yang sangat alergik dengan benda-benda kotor tapi kali ini dia sangat teruja nak bermain selut, nak tangkap ikan. Tengok dia gembira sangat mengejar ikan di dalam selut.


Abang pun sama sibuk dengan serkap di tangan tapi entah dapat ikan entah tidak, main selut je yang lebih.



Antara ikan haruan yang paling besar dapat ditangkap seberat kira-kira hampir sekilogram. Menjadi habuan bakar-membakar sebelah malamnya.



Sebelum mula aktiviti menangkap ikan awalnya kami makan-makan bawah rumah. Ini adalah rumah kampung bapa kepada adik ipar kami yang baru.




Parit kecik sahaja tempat menangkap ikan ini, parit ladang harum manis. Sekat dibahagian tengah kemudian timba air kebahagian yang satu lagi sehingga kering dan tangkap ikan yang berenag di dalam selut.



Adik saya baru sahaja keluar hospital pada hari tersebut setelah dimasukkan ke hospital pada malam kenduri, jadi dia tak dapat meraikan majlis perkahwinan Shahizat tetapi tak nak lepaskan peluang tengok orang timba ikan. Tengah panas sanggup berpayung.


Walau letih berulang berkali-kali dari tengah ladang harum manis ke rumah mengambil barang di tengah terik mentari tetapi hati sangat terhibur. Satu kepuasan bila dapat melakukan aktiviti yang biasa kita buat dizaman kecik-kecik dahulu. Insyaallah tahun hadapan nak ulang lagi akiviti ini lagipun tuan tanah dah bagi green light dan bercadang untuk pagarkan parit tersebut dari dimasuki oleh memerang dan biawak. Kalau tak ada binatang dua ekor ni lagi banyak ikan dapat ditangkap. Paling penting ini juga cara Allah s.w.t mengeratkan ukhwah bersama keluarga baru adik Shahizat.



14 Rider Beraksi: