Berlian Di Dalam Lumpur Pun Tetap Bersinar

1:32 PTG JunAina 6 Comments


Kami berkenalan hampir setahun yang lalu apabila dia mula bertugas sebagai SHE Lead bagi projek yang sedang saya buat sekarang. Seorang yang sangat energetic, aktif dan sangat perihatin dengan bidang kerja yang menjadi tanggungjawab beliau. Bayangkan sehingga September dia sudah menyiapkan kerja-kerja sehingga akhir tahun, sangat kehadapan. Menjadi aset yang sangat berharga buat syarikat, beliau turut disenangi kawan-kawan.






Kak Lily bertudung merah sangat mudah di dekati tengoklah dalam setiap gambarnya sentiasa terukir senyuman.


Selain itu dia yang mesra dengan panggilan Kak Lily sangat berpengalaman luas sebagai Safety, Health & Environmental Lead salah satu pengalaman paling berharga buat beliau adalah semasa berdepan dengan Tsunami di Aceh dan menangani pekerja yang berteriak serta berlarian  ingin turun dari bukit untuk menyelamatkan keluarga masing-masing. Ketika itu dia bertugas di Aceh. Segalanya berlaku di depan mata, itu adalah antara pengalaman paling mencabar sepanjang kerjayanya selain kemalangan nyawa pekerja  yang melibatkan voltan besar.




Adat bekerja cabaran orang yang busuk hati melihat kejayaan seseorang jadi beliau menjadi mangsa keadaan akibat dari bos sendiri yang takut dengan bayang-bayang. Kelebihan serta kebolehan Kak Lily di takuti meneggelamkan kerjaya dia sebagai bos lalu pelbagai cara dibuat untuk menjatuhkan beliau dan mungkin juga Allah s.w.t ingin menguji akhirnya dengan berat hati Kak Lily meletakkan jawatan akibat tekanan-tekanan yang tidak sepatutnya sehingga melibat Ganeral Manager yang percaya bulat-bulat pada fitnah yang dilemparkan.


Hari ini kami meraikan jamuan perpisahan buat Kak Liliy Zuryani yang gojes. Beruntung sangat kerana dapat berkenalan dengan dia yang sentiasa berfikiran terbuka. Alhamdulillah. Manusia menutup pintu rezeki dia di sini dengan menanam kebencian tetapi Allah s.w.t telah membuka seribu lagi kebaikan buat dia. Menerima tawaran pekerjaan baru yang lebih baik dari sini dengan gaji yang lebih bagus dan moga-moga akan di kelilingi orang yang baik-baik juga. Seramai 20 orang ‘gigirl’ kami buat plan mengejut untuk Kak Lily, makan tengahari di Serai, Pavillion siap dengan belon-belon. Terharu sangat wajah dia dengan kejutan yang di buat. Puaslah 'gigirl' bergedik bergambar sakan-sakan tapi jangan lupa tip-tip ini kalau nak bergambar "11 Essential Photography Tips BeautyBloggers Shouldn't Ignore"


Selepas puas makan-makan semasa nak balik kami berposing pulak di depan Serai.

Di tempat baru moga semakin banyak kejayaan bakal diukir dan ditempa sebagai kawan kami sentiasa mendoakan yang terbaik buat Kak Lily. Allah s.w.t menguji tetapi kemudian Dia juga akan memberi mungkin yang lebih baik. Sinar mentari yang hilang seketika akan diganti dengan pelangi yang indah.


You Might Also Like

6 ulasan:

  1. selalunya org yg bagus2 nih kt mana2 cpt bertukar... sbb ada yg dengki atau sbb kebijaksanaannya menarik syarikat lain utk menyunting

    BalasPadam
  2. semoga dengan apa yang terjadi ada hikmah disebaliknya
    all the best to Kak Lily.. Allah sentiasa bersama hambaNya yang teraniaya.
    Kak! sambil tu sedap lah ko dapat makan kat Serai ya.. hahahah :p

    BalasPadam
  3. Terasa sangat kehilangan kan Jun..
    Bila yg baik itu pergi meninggalkan kita..
    Semoga Kak Lily suksess di tempat baru..

    BalasPadam
  4. Salam petang isnin. Singgah sini tau

    BalasPadam
  5. Allahurabbi...
    apa yang kak lily lalui tu saya dah pernah terkena kak...
    pernah kena fitnah di tempat keje lama dan paling teruk bos sendiri percaya dengan fitnah tu...saya kena tikam belakang dgn kawan baik saya sendiri masa tu...takpe lah, hanya Allah yang mampu membalas...
    sekarang saya sgt hepi dgn tempat keje saya skrg...Allah beri kebahagiaan dgn bagi saya boss dan kwn2 yg baik kat sini...
    semoga kak lily terus success di tempat baru dan harap kak lily kuatkan semangat...
    u go girl!

    BalasPadam
  6. datang dan pergi mmg lumrah dlm kehidupan kite kan kak....moga kak lily terus maju jaya .... ape2pun ukhwah yg terjalin tidak teputus...still keep in touch.....

    BalasPadam