What Is Sawan ?

3:45 PTG JunAina 14 Comments


What is sawan? Soalan big bos Pak Tuan apabila dia menghantar report berkenaan seorang Bangladesh yang rebah di depan OCBC berhadapan perhentian LRT Masjid Jamek semalam pada pukul 6.15pm. Melalui rakaman CCTV dia berjalan dan tiba-tiba rebah. Ambulan tiba dan di sahkan telah meninggal dunia. Kemudian polis datang dan sahkan kematian adalah di sebabkan sawan.


'Sir police declare as  SRC (Sudden Death Report) coused of sawan'
'What is sawan?'
Dia berlari ke seberang jalan temapt saya menunggu sambil membawa sehelai kertas.
'Yang sawan tu apa ha?'
'Sawan lah'
'Gavin tanya 'What Is Sawan'
Garu-garu kepala perah otak tetiba nampak hp kat tangan dia, alahai google jelah laki oiiii...
'Sawan in medical term is 'epilepsy'
'Thank you bery much for your info'

Hai suami itulah gunanya telefon bimbit yang ada internet. Kadang-kadang dalam waktu mendesak perkara mudah pun jadi susah. Itulah untungnya zaman sekarang segala info hanya dihujung jari. 


Biasanya sawan kita lihat hanya di kalangan kanak-kana sahaja, sila rujuk ke sini. Rupanya sawan juga menyerang orang dewasa sehingga membawa maut. Apapun itu hanyalah telahan awal pihak polis apa yang berlaku sebenarnya hanya akan diketahui selepas bedah siasat.



You Might Also Like

14 ulasan:

  1. Sawan biasa dgr utk bdak2 je...x pnh plk dgr kat orng tua...mcm2 medical word ni...

    BalasPadam
  2. Dia sawan then jatuh pastu terhntuk kut? Sawan boleh buatkn mati mngejut ke?
    Nasib baik ada intenet dhjg jari.

    BalasPadam
  3. org dewasa pun ada. kat opis sy dulu ada org kena. sy x penah tgk...tp kawan2 penah nampak dia kena.

    BalasPadam
  4. kesian kalau ada yg menunggu kat rumah kan..

    BalasPadam
  5. dari cerita akk ni, mungkin jg berkait dgn jantung

    BalasPadam
  6. Yang kanak kanak/baby selalu kena bila demam panas tu,istilah nya 'febrile fit'.
    Yang penyakit sawan pula ialah Epilepsy,boleh terjadi kepada kanak kanak & juga dewasa

    BalasPadam
  7. sawan pada orang dewasa ada jun...:-))

    p/s semua di hujung jari..hee

    BalasPadam
  8. salam jun ..
    kucing pun ada sawan juga tau ...

    BalasPadam
  9. Ngeri jugak tu JA kalau jatuh depan mata, meninggal pulak tu!

    BalasPadam
  10. Heheee mujur ada internet, dapat gak membantu :D

    BalasPadam