Perhimpunan Raksasa Hari ATM ke-80 Part 1

11:46 PG JunAina 34 Comments



Sabtu yang indah tapi di Kajang tetap hingar-bingar dengan 'jet pejuang' kata Junior. Dia teruja pandang ke langit! Tanya dia nak tengok 'jet pejuang tak?'. Angguk-angguk. Kami pun pi sinilah, perarakan dah habis tapi... Perbarisan lintas hormat, 'jet pejuang', helikpopter serta pertunjukan payung terjun sudah tamat. Mood Junior bertukar jadi sedih. Sampai je makan ais krim sejukkan diri sikit sambil ambil mood balik. Kami naik komuter sahaja dari Kajang kendian ambik LRT turun Masjid Jamek dan jalan kaki ke Dataran Merdeka.





Kami pergi ke Perarakan Raksasa Hari ATM Ke-80. Ini kat pentas utama tempat PM, TPM, Menteri Pertahanan dan Panglima Angkatan Tentera dan tetamu VIP lain terima lintas hormat. Masa ni kamilah jadi VVIP sebab bila masjlis dah habis semua tetamu melawat booth pameran yang ada serta hadiri jamuan yang disediakan. Suka pentas ni yang menggunakan warna-warna garang melambangkan keberanian ATM. 






Budak ni makan ais krim lepas penat dok dalam train dan jalan kaki ke Dataran Merdeka. Jalan yang di tutup memudahkan pergerakan, boleh berlari-lari di atas jalan raya. Masa ni mood dah mari walaupun tak dapat tengok 'jet pejuang' yang menjadi idaman hatinya.






Bergaya abang tu diri kat atas tu, teringin jugak nak panjat-panjat! Dia bergaya dengan uniform barulah!





Hati berbunga-bunga bila dapat pegang-pegang dan panjat-panjat.






Lagi ambik, ko glamer jap abang tu asik-asik jadi model. Terima kasih dik... Bergaya gagah!





Try-try tak ada peluru tapi... Dik kalau nak pakai uniform cam tu pasti abah kecik hati!






 Mak dan dak pompuan si Alya yang tak mau terkalah bergaya.




Akhir sekali. Cik Puan punya bloglah, VVIP of the day...ngeee...

.

Bersambung bahagian ke dua, nak jalan-jalan booth pameran pulak.



You Might Also Like

34 ulasan:

  1. gambar last u ingatkan rosmah..kihkihkih..

    gurau je kak..

    btw..dee tak pergi pun ke hari ATM ni..rasa rugi pulak..huhu..

    BalasPadam
  2. kit apun pergi jg kat sini last saturday.. tapi pergi malam.. jap lagi nak buat review ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak gi siang2 senang nak skodeng abam2 mat tiarap...kikikiii...

      Padam
  3. Tak dpt tgk pertunjukkan, tgk saki baki yg ade pun cukuplah kan tuk menghiburkan hati mrk2 tuh..:)

    BalasPadam
  4. ni kalau suami ngan anak2 saya mmg suka sgt ni kak...

    BalasPadam
  5. alahaiii..gambaq last sekali tu mana pengapitnya kak Aina..hihi kelass haa.

    BalasPadam
  6. ats bumbung umah sy bersimpang siur dgn kapal terbat & jet2 da mcm pegi tgk LIMA kek dah nyer hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bumbung rumah akak pun sama sebab tulah si kecik tu teruja sangat nak pi tengok.

      Padam
  7. ni tempat kegemaran 2 Abdul saya juga..
    tu sebab gagahkan kaki p LIMA 2013 yang lalu..
    tengok kat TV juga fasal ATM ni, tapi apa nak buat..jauh nak p...

    BalasPadam
    Balasan
    1. LIMA belum pernah sampai lagi insyaallah ada rezeki bila2 boleh bawak anak2 pergi tapi tunggu depa dah tak gayut2 kat baju mak lagilah. Kalau tak letih mak.

      Padam
  8. Boleh bawa Junior ke Muzium TUDM kat Sg Besi tu,tgk eroplane...:)

    Akak duduk kat kerusi sapa tu? Kerusi Rosmah Mansor ke?hahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Doc situ dah pergi cuti sekolah akhir tahun lepas!

      Arrkkk...tak rela mak...hahahaaa...

      Padam
  9. alohhh..
    sabtu saya tak boleh ke sana
    kerjaaaa...

    frust sangat!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kita gi pun dah habis perarakan tengok pameran je...

      Padam
  10. tengok kat tv hari tu..seronok datang sini

    BalasPadam
  11. hahaha!!!xtahan gambar last tu… dah ala2 kros abg jib dah posing tu. tapi ksian kat Junior xdpt tgk jet…xde rezeki ekk, tapi dpt posing dgn tank & abg hensem tu pun kira orait

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahhaaa...itu dah kira posing maut tuh...

      Oklah bila tanya dia kata puas hati, mana taknya lepas tu dia pau mak beli bidaman idaman hati dia!

      Padam
  12. Teringin nak pergi tp slalu tak berkesempatan sbb incik hubby kite memanjang bz

    BalasPadam
  13. cantik gambar2 yg akak amik ni. pandai setting. saya tak pandai sangat setting kat dslr.

    BalasPadam
    Balasan
    1. LLG guna kompact kamera jelah! Akak tak de kamery bulky tu...hehehee...

      Padam
  14. Best la dapat tengok depan mata segala senjata dan kenderaan ATM... boleh pupuk semangat patriotik nie

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang best sangat! Anak le paling teruja, mak tumpang gembira tengok anak gembira tp mak pun boleh tambah pengetahuan jugakkk...

      Padam
  15. Assalamualaikum Aina

    gambar last sekali tu macam puan seri...

    BalasPadam
  16. cantik la kerusi yg akak duduk tu
    beznye dpt tengok kereta kebal tu dgn lebih dekat
    senapang tu pun sama...blh rakam aksi guling2..mcm dlm tv tu
    kalau dekat dpt jugak nk pg tengok..tp jauh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pssttt...kerusi tu untuk VVIP je, General2, Menteri2...eheheee...

      Padam
  17. Ceria nampaknya bebudak tu diajak ke pameran..
    Kita Mamanya pun sama teruja bila bebudak happy.

    BalasPadam
  18. Assalamualaikum,
    Fuyoooooooo!
    Bestlah kalau dapat jenjalan bawak budak2 ribena macam tu...teruja je depa
    tapi, kalau pi sensorang...errrrr macam tak de maknanya je hu hu huhuhu

    BalasPadam
  19. nampak cm tk ramai je org gi perhimpunan tuh.. kalu bawak anak2 kecik pun ok kan tak berasak sgt ngn org ramai.. rugi tak pegi.. kompom anak2 zura suka tgk senapang2 tuh

    BalasPadam
  20. Seronoknya pi pameran....mmg terbaik kan boleh dedahkan anak2 ttg semangat ketenteraan Malaysia :) Lawa sis :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang seronok walapun sedikit penat.

      Malu ah dok puji2...ahahaaaa...

      Padam
  21. mesti best kalau dapat masuk dalam kereta kebal tu...

    BalasPadam
  22. Budak lelaki mmg suka pi tengok senapang bagi tu JA....... tapi maknya yg malas haha
    Yang tak menahan tengok VVIP bawah tu...nak jugak menyelit hehe

    BalasPadam