Blueberries Twirl Cup Cakes

12:13 PTG JunAina 5 Comments

My baking project selepas hampir setahun oven tidak digunakan takut juga bila time raya nak buat biskut dah tak boleh on, tiba-tiba terasa gatal tangan nak buat cup cakes. Sebenarnya kek menjadi kegemaran dan kegilaan anak-anak termasuk mama tetapi anak-anak lebih sukakan kek coklat mama pulak apa sahaja jenis kek tak pernah menolak.

Seperti biasa menjejak resepi kat internet sahaja, di hujung jari...mudahnyakan? Cari punya cari terjumpa satu resepi yang agak menarik. Guna blueberry filling dan kebetulan pula memang dah ada kat peti ais, cantekkk... Dah lupa dari mana di copy resepi ini...maaflah kepada tuan punya ya. Aina ubahsuai sedikit resepinya.

 
Blueberries Twril (Amatur yang buat memang ala gitu-gitujelah...)
Blueberries Twirl & Chocolate Cupcake With Chocolate Filling.
 
2 3/4 cawan tepung naik sendiri 
1 cawan butter
1 1/2 cawan gula
4 biji telur
1 cawan susu segar
1 sudu kecil esen vanila
Blueberries filling
Coklat Bar

Cara-caranya
1. Pukul butter dgn gula
2. Masukkan telur, pukul lagi
3. Masukkan susu dan esen vanilla
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit
5. Kaup balikkan adunan
6. Adunan bahagi dua
i) Plain
ii) Masukkan coklat powder

Masukkan 1/2 adunan dalam acuan , then 1 sudu teh blueberrie filling. Then tutup dgn adunan tepung (Aina guna plastik bungkus biasa tu utk buat piping beg).
Guna pencungkil gigi ,celup dalam blueberries filling dan buat pusaran.

Untuk coklat cupcake pipingkan 1/2 adunan, dadukan coklat masukkan dan tutup dengan adunan (warnanya tak cantik coz guna balance2 coklat powder yg ada je). Bakar hingga masak, lebih kurang 15 minit coz Aina guna cup yang comel-comel je. Kalau tak pasti ambik je pencungkil gigi/lidi sate cucuk je kalau licin je maknanya dah masak le tu...


 Chocolate Cup Cake With Chocolate Filling.
(Warna yang tak kick coz coklat powder hanya guna yg lebihan kat rumah je.)


Ini pulak plain cake without filling still sedap coz ada rasa susu. Adunan ini akan menghasilkan kek yang sedikit lembab. Cake ini menggunakan cup yang lebih besar berbanding Blueberries Twirl & Chocolate Cupcake With Chocloate Filling.




You Might Also Like

5 ulasan:

  1. Cupcakes aren't my favourite but saya suka tengok cupcakes yang berwarna warni and punya pelbagai bentuk.

    BalasPadam
  2. mama ema...

    cup cake ini edisi malas, 2nd edition utk majlis pertunangan sepupu lupa pulak nak snap...

    BalasPadam
  3. hi nisa...

    cup cake ini just nak warming-up oven, almaklumlah dah lama tak besentuh...

    nak berhias bagai, malas pulak rasaanya...

    thanks nisa sudi singgah...

    BalasPadam