Sembang Pantry #1

9:34 PG JunAina 10 Comments

Tiga orang sedang berborak.

Siapa yang dok merosak bahasa sekarang ni?

Sapa? Sambil geleng-geleng.

Kerajaanlah!

Kerajaan British ke hok dok ada la nih?

Kerajaan sekaranglah. Rais Yatim kata kita daulatkan bahasa tapi bila Najib bagi speech guna Bahasa Inggeris. Daulat apa ke bendanya.
Korang tengok Indonesia. Bermacam-macam bangsa very multi racial, Cina still cakap bahasa Indonesia sama seperti orang lain, walaupun apa keturunan bila bercakap satu bahas digunakan Bahasa Indonesia. Kita kat Malaysia Cina cakap bahasa slang Cina, India slang India pastu kita pulak dok terikut-ikut cakap macam dia orang.

Ermmm... (hok dok dengar angguk-angguk dan geleng-geleng).

Aku kat tepi makan spagetti tak campur. Tapi garu-garu kepala gak pasai dia bantai cakap Bahasa Ibunda dia yang kadang-kadang ada jugak yang aku dok pahang setabok.

Senyum. Ini bukanlah entri tentang politik.


You Might Also Like

10 ulasan:

  1. kat indon..kerajaan dia strict..kau boleh buka sekolah cina tapi kau tak boleh ajar apa2 pun dlm bahasa cina..dorang mmg tanam minda rakyat dgn satu bahasa, satu bangsa, satu indonesia..mereka hilang identiti..semua pun ada pro and cons kan?

    BalasPadam
  2. dalam suratkabar kadang2 tajuk pun cmpur2 bhasa...iklan tv pun sama

    BalasPadam
  3. Isu tentang bahasa ni, mmg saya setuju dgn kawan kawan Jun tu...pemimpin sendiri gagal tunjukkan contoh tauladan kepada rakyat.

    BalasPadam
  4. Bukan sembang kosong kalau ini caranya Aina. Sembang yg berisi kena fikirkanlah....

    BalasPadam
  5. he he KA baca pung nak sengih aje ni

    BalasPadam
  6. Cakap tak serupa bikin la kan?

    BalasPadam