Impian Kami Sama : Jumpa Peguam Untuk Urusan Seterusnya

11:26 PG JunAina 8 Comments

Catatan Kenangan 2.

Sambungan dari Catatan Kenangan 1.

Tandatangan surat tawaran dari bank sudah. Menunggu pulak urusan guaman untuk hal-hal yang seterusnya. Pada petang yang sama pihak peguam telefon memaklumkan pihak bank telah melantik mereka untuk menyiapkan dokumentasi mewakili bank dan seperti telah dipersetujui sebelum ini dengan pegawai bank Aina jugak appoint peguam yang sama untuk urusan Sale & Purchase Agreement.

Oleh kerana rumah ini terletak di Kajang pihak bank juga mencadangkan firma guaman yang terdekat. Zana dari Zainal Ithnin & Partners menguruskan dokumentasi kami kat sini. Firma guaman ini terletak di Fasa 9, Bandar Baru Bangi. Jadinya segala urusan di Pejabat Tanah menjadi sedikit senang bagi mereka kerana terletak berdekatan.

Alhamdulillah pada 24hb Oktober 2012 semua dokumen siap ditandatangan. Perjanjian dengan bank juga dokumen Perjanjian Jual Beli atau Sales & Purchase Agreement. Dua jam kami menghabiskan masa menandatangan segala dokumen. Bayangkanlah every page untuk kedua-dua dokumen kena initial. Lenguh tangan. Pak Tuan tengok jelah kali ini kerana pinjam atas nama isteri rumah pun atas nama isteri sorang.

Menurut kata Zana tuan rumah juga menggunakan khidmat mereka. Aina macam terkejut jugak. Terus cakap dengan dia. Kebanyakan orang tak nak guna peguam yang sama takut buyers. Takut peguam berat sebelah. Risau jugak nih. Dia pun cepat-cepat terangkan yang semua tu untuk mempercepatkan urusan kerana dokumentasi satu tempat je.

Kalau beli rumah subsale ni korang kena tahu hak-hak kita sebagai pembeli. Biasanya urusan pembelian rumah ini berkuatkuasa dari tarikh kita tandatangan Perjanjian Jual Beli. Biasanya 3+1 iatu 3 bulan + 1 bulan. Kalau tak selesai dalam masa tu tuan rumah boleh claim dengan pembeli 8% setahun sehingga segala urusan rumah selesai. Kecuali ada budi bicara dari pihak tuan rumah lah kan. Pastika kena selalu telefon peguam tanya perkembangan dokumentasi.

Pastikan juga segala bil utility, cukai tanah dan cukai pintu dibayar oleh tuan rumah sepenuhnya. Dedulu buta main redah je masa beli rumah pertama yang juga subsale, akhirnya kami terpaksa tanggung Rm1000 cukai pintu yang tuan rumah tak bayar.

Harapan cuma satu. Segala proses moga akan berjalan dengan lancar, tanpa masalah. Penat tandangatan segala dokumen yang mengambil masa hampir dua jam.


Sambung lagi kemudian.

You Might Also Like

8 ulasan:

  1. alhamdulillah..sy jugak yg belum ada umah sendiri ni...mencari2 gak ni...

    BalasPadam
  2. wahh aina beli rumah yee..
    nnt boleh la kakain singgah yee..nak tgok rumah baru kannn

    BalasPadam
  3. nanti buat knduri masuk rumah baru jemput2 la~he~~

    BalasPadam
  4. salam kenal..aina..
    kita ni dekat2 je ye..

    tq sbb sudi singgah blog..
    semoga semuanya dipermudahkan amin

    BalasPadam
  5. beli umah ye kak?alhamdulillah...

    BalasPadam
  6. dekat bangunan mana ye tempat ni?

    BalasPadam
  7. saya pun pernah buat urusan dengan Zainal Ithnin & Partners, servis memang TIPTOP la!

    BalasPadam