Alasan Tak Mau Bayar Bonus

4:15 PTG JunAina 4 Comments

Akhir-akhir tahun ini macam-macam keluar. Agaknya ramai staff dok tanya pasal bonus kot. Isnin dapat email dari Manager. Hambik ko. Keluar senarai panjang yang boleh membuatkan setiap orang terkedu. Ada aku kesah. Run from software people search. Konon senang nak track kita dept mana, workstation kat mana, current location kat mana dan extension no berapa. Sebeno-benonya nak track staff punyo aktiviti. Haishhh...

Tadi ada blogger ajak dating (lain hari cerita okeh). Bagi juga alasan pasa email ni. Tak lama lepas tu lagi sorang kawan hantar sms. 'Jangan manyak hotiaq'. Hahahaaa... Langsung buat keputusan untuk tunggu depa di sana.



Program ni opis guna untuk track staff kat mana. All particular ada ka situ.







Haaa...nampak dak tu, saja je Aina besar-besarkan supaya korang senang nampak. Sekali dia bagi email untuk Junaina Abdullah sederet cam tu tapi ada I kesah coz semua pun dapat. Siap lagi ada top-10 punya carta. Hambik ko. Jangan heran pulak kalau short sampai 3-4 jam tu. Masa tu Aina ambik cuti separuh hari. Komputer tu ikut arahan je dia pun track semua yang tak cukup 10 jam Isnin-Khamis dan 4 jam untuk hari Jumaat pasainya hari Jumaat kami kerja separuh hari. Tapi tetap kerja 40 jam seminggu pasainya dan kerja 9 jam untuk 4 hari sebelum tu. Masa buat sedap bila dah dapat macam ni semua muncung-muncung mulut macam mulut itik!


Management mau tak mengamuk sakan korang tengok tu berapa Rm rugi kerana staff habits. Guling-guling dah CEO kat tingkat 18 tu. Aina ada kesah coz gaji I kecik jerk, paling banyak sumbangan tu mesti datang dari pekerja luar terutama yang jenis rambut putih dan berkulit putih. Jugak kiranya semua staff yang tak pegang taraf warganegara termasuk kapal-kapal (we guna untuk staff yang datang dari India) tak kurang jugak staff dari negara-negara Teluk terutama Iran. Gaji puluh-puluh riban pas tu buat kerja entah hapa-hapa (owhh...membebel pulak). Local staff gaji tak besau mana so sendiri mau ingat le kalau nak potong bonus pun okeh!

Sebenarnya masih mengharapkan bonus untuk tahun ini. Mimpi ngerilah kalau tak ada bonus untuk FY12. Dulu-dulu tak ada projek pun masih ada bonus walaupn tak layak panggil bonus (nak cakap banyak mana pun sogan). Biasanya June tutup akaun akan diumumkan bersama surat kenaikan gaji tahunan pada bulan Julai. Tahun ini tunggu punya tunggu punya tunggu bagai menunggu buah rambutan putik tak gugur-gugur. Daku hampa. Relaku tunggu dalam terpaksa sehingga Disember!

You Might Also Like

4 ulasan:

  1. alahai akak..sedihnye keje ngn company camnie..
    kesian akak..huhu

    tp mcm bahaya je guna program camtu..senang detect
    bahaya untuk staff laa..hehe

    BalasPadam
  2. MCM TU SEKALI EK??????WAH.....HEBAK3....

    BalasPadam
  3. Moga adalah bonus untuk Tahun ni..^^

    Salam kenal juga ya..Follow sini juga..^^

    BalasPadam
  4. Saya tak faham mcm mana dia track tu ..... adakah ...dia track masa kita sentuh pc stau ....kita punch card or tuumbprint..... berminat gak nak tau ni.....

    Kot2 boleh track2 cikgu yg selalu lambat masuk kelas krh keh kehhhh (nak mampus)kah kah k4ah

    BalasPadam