Telekung Buat Aku Menung.

9:57 PG JunAina 15 Comments

Sungguh rasa tak selesa.

Seorang perempuan masuk ke surau.

Ambil sejadah.

Betulkan blouse. Betulkan seluar. Pakai stoking. Pakai sarung tangan yang tutup sampai pergelangan tangan.

Solat.

Aku pelik.

Suraunya kat opis. Telekungnya mana?

Telekung wakaf banyak. Tak guna jugak.

Bukan telekung syarat sah sembahyang tetapi menjadi resam kita orang Melayu menggunakan telekung kala bersolat. Nampak lebih manis dan bersopan ketika beribadat.

Sekiranya darurat aku tak kisah!

Andai bermusafir fahamlah sudah.

Jika wanita Iran aku setuju sahaja kerana adatnya memang begitu. Itupun mereka akan menggunakan selendang yang besar bagi menutup bahagian atas badan.

Lain orang lain pendapatnya, lain caranya. Selagi beribadat mengikut rukunnya, menjaga tertibnya sudah mencukupi. Lebih baik dari orang yang membeli telekung berkerawang cantik yang akhirnya tersimpan di dalam almari tanpa keinginan untuk memakainya.


You Might Also Like

15 ulasan:

  1. banyak kemungkinannya kenapa?...mahu cepat, telekung tersedia busuk hapak, ikut syarat sah saja..tunai sudah kewajipannya.

    BalasPadam
  2. dia nak cepat kot~malas nak tukar2 tudung agaknya~he~~

    BalasPadam
  3. biarkan saja aina..

    itu fahaman dia ttg menutup aurat
    selagi hatinya TETAP saat berhadapan dgn Allah, Allah lebih mengetahui..

    wallahua'lam..

    BalasPadam
  4. Kakak tak biasa macam itu. Tapi kalau bertelekung tanpa kain sebab kakak suka berjubah dan berstokin (mesti tebal) baru boleh...

    BalasPadam
  5. mungkin dia rs geli kot tgk telekung yg ada bau + tahi lalat (bersangka baik)

    BalasPadam
  6. tak pa...kalau aurat tak terbuka sah solatnya...cuma adat kita memakai telekung..

    BalasPadam
  7. Kakcik pernah solat dengan memakai kemeja labuh - hujung lengan dibutangkan, berseluar, berstokin dan bertudung sewaktu di surau KLIA. Kebetulan telekung ada dalam bagasi yang telah masuk ke kaunter penerbangan. Telekung surau? Tak nampak dan orang pula terlalu ramai bersesak.

    Pernah juga lihat wanita bersolat dalam telekung yang jarang - nampak kaki (tanpa kain dalam), juga yang bersolat dengan t-shirt dan jeans ketat!

    BalasPadam
  8. PCL...saya setuju tu.

    bujal...ermmm betul jugak tapi kak aina rasa malas tak leh jadi alasan.

    kak Q...
    cara orang berfikir ni lain2 yang penting niat tapi kita bial sesuatu yg pelik org buat rasa janggal.

    BalasPadam
  9. kak zakie...
    aina kalau berjalan jauh pun macam tu bawak telekung & stokin tak bawak kainnya...

    BalasPadam
  10. KhaiRin...surau office rasanya terjaga atau mungkin jugak dia jenis pembersih.

    Qhaifa Nur...
    entahlah...tapi ramai org Malaysia yg buat mcm tu skrg. jauh perjalanan luas pengetahuan...tp harap2 pengetahuan yg betul...

    WuMing...
    Grrrrr...hahahaa...

    BalasPadam
  11. Cikgu Ma...
    betul2...tp kebiasaan kita pakai telekung jadi rasa pelik. bukan apa takut2 kita tak terperasan aurat terbuka tika bersolat.

    kak cik...
    kita bersolat tanpa telekung ada caranya. selagi ada kemudahan kita akan gunakan sebab tu aina kata kalau darurat tak kisah...

    terlampau memilih telekung langsung seumpama berbogel!

    BalasPadam
  12. Aina..biasa namapk..yang cuma bertelekung tapi tak guna kain..jarang nampak yang seperti aina bagi tau..

    BalasPadam
  13. Bawalah kemana shj telekung travel yg kecil saiz nya muat letak dlm handbag.senang di bawa kemana shj.jom order di facebook telekung travel sharzlin atau email sharzlin83@yahoo.com. Murah rm20 shj. Kini tiada alsan utk tidak solat lagi.

    BalasPadam