Mengapa Aku Tidak Sehebat Mereka.

2:08 PTG JunAina 19 Comments

Menjejak blog rakan-rakan diri terasa kecilnya. Blog berhias cantik, tersusun rapi dan idea dilontarkan di setiap entri membuatkan semua oramg teruja untuk membaca. Mempunyai follwer beratus dan beribu dan trafiknya jgn ceritalah bersimpang siur kadang-kadang agaknya mau jem kot hehehee....Mempunyai pengikut tersendiri!

Tertanya-tanya bagaimana mereka boleh sehebat itu bila menulis (agaknya bila dapat keyboard idea mencurah-curah). Mungkin juga popularitinya membuatkan semua orang berebut-rebut nak memfollow dan membaca setiap entrinya (tapi macam mana pulak dia boleh popular?Soalan lagi...sambil garu-garu kepala).

Soalan-soalan macam ni selalu bermain kat kepala (tetapi sehingga sekarang masih belum ada jawapan - tak sempat nak fikir pun. Otak serabut dok fikir pelantar di tengah laut dan hero serta heroin kat rumah!)
1. Macam mana kita nak mempopularkan blog kita.
2. Macam mana nak dapat idea yang banyak untuk menulis.
3. Kaedah terbaik untuk membina rangkain tersendiri dalam dunia blogging (macam MLM le pulak).
4. Cara terbaik untuk naikkan trafik blog.
6. Menyusun ayat terbaik setiap kali menulis (SPM-BM dapat 3 memang kantoi menyusun ayat,pas tu tak ambik subjek Sastera tapi ambik Sains Pertanian nak jadi petani moden jugak gagal sekarang kerja kira lampu).
7. Apa yang harus kita lakukan supaya pembaca akan sentaisa balik ke blog kita di lain kali.
Banyak lagi soalan lain kali la pulak tanya.

Antara blog yang tak pernah miss saya singgah bila ada update kerana saya suka sangat cara penulisan dan gaya bahasa yang mereka gunakan (maaflah saya buta IT tak pandai nak buat bila klik gambar terus link ke blog-dah tua otak pun dah sedikit berkarat jangan sampai benak hati udah le....)






gadisBUNGA


Bukan yang kat atas ni sahaja yang saya singgah dan jalan-jalan tetapi semua blog yang ada kat halaman utama saya tu bila update sahaja terus saya singgah ketuk-ketuk pintu dan lepak-lepak sambil sambil berborak kosong sepatah dua kat ruang tamunya (itupun kalau ada idea). Antaranya yang memang tak pernah miss singgah: 
http://ruhayurazali.blogspot.com/
http://www.zafiranabilah.com/
http://mamasya2.blogspot.com/
http://zakiepurvit.blogspot.com/
http://fiverobindas.blogspot.com/
http://bilaakukenangkenangkan.blogspot.com/
http://klcitizen.blogspot.com/
http://skytechxtreme.blogspot.com/
http://www.my-shopping2u.com/
 http://mamaemacyg.blogspot.com/
http://nurhafiz2009.blogspot.com/
http://gen2merah.blogspot.com/
http://piasara.blogspot.com/
http://kerdipanrohani.blogspot.com/
http://kirinselamaperak.com/
dan lagi...dan lagi...(kat sebelah tu kalau update memang terus saya klik aje, jangan ada yang kecil hati udah le sebab jari-jari saya sudah lenguh menaip dan menekan tetikus (bukan anak tikus ye). Lain kali saya tulis senarai panjang lagi.)


Panjangnya senarai tetapi di hati ini tetap ada impian untuk menjadi sehebat abang ini (bagi chancelah ye walaupun saya lebih tua....hahahaa...).









You Might Also Like

19 ulasan:

  1. blom sehebat mereka nak bg tips pun.. :D

    BalasPadam
  2. bak kata abang ramli sarip
    'aku menulis bukan kerna nama..."

    blog yang teratas pakngan,kak azie, gb dan kakcik memang tak pernah miss singgah,ada tarikan pd tulisan mereka.
    begitu juga blog yang di pautan.

    BalasPadam
  3. tengkiu awak sebab sudi singgah selalu ke blog saya. saya mula dari bawah juga, merangkak-rangkak pada awalnya.

    dan sekarang ni pun takde la best pun blog tu. masih belajar dan belajar.

    tapi tips blogger lain biasanya cemni lah: kalau rajin visit blog member lain dan komen, dan member tu visit balik dan komen, kalau regularly, kat situ dah ada satu link. boleh dikembangkan dari situ.

    just my 2 cents. dan cuma share apa yg saya penah baca dari blogger lain. :)

    BalasPadam
  4. saya pun senasib lah. tak femes, dan tak reti juga camana nak popular. :)

    tapi saya rasa, banyak tips blogging dalam internet. kena rajin mencari.

    BalasPadam
  5. Selamat pagi :)
    tak gi jejalan ke weekend ni :)

    BalasPadam
  6. Terimakasih kerana sentiasa sudi berkunjung ke blog Kak Azie.

    Secara peribadi, Kak Azie pun tak tahu sangat cemana nak popularkan blog. Ianya terjadi secara tak sedar, perlahan dan konsisten. Kak Azie dah semula jadi suka menulis, tambah sikit bakat kreatif merapu kot..

    Tiap orang lain cara dan lain selera. Tak perlu pun nak ikut orang, hanya jadikan mereka idola dari segi kegigihan dan komitment sebagai blogger. Tak rugi pun.

    Jadi diri sendiri lebih bermakna. Sabar, insyaAllah, suatu hari, ramai yang akan tahu blog Aina pun best jugak!

    BalasPadam
  7. wowwww... blog saya pun tersenarai ye,.. terharu2... jarang ada orang yang menghargai saya.. ekeke.. mekasih yaaa.. tahnx so much

    kita memasang impian yang sama.. ingin glamer dan terkenal macam mereka2... semoga yang terbaek utk kita yee..

    BalasPadam
  8. LLG...

    kak aina dah setahun lebih berblog tapi rasanya badru sedikit ilmu yg ada. jgnkan nak bg tips untuk org lain diri sendiri tu belum lepas...

    BalasPadam
  9. sayang2ibu...

    memang betul, yang paling teratas tu kak aina suka gaya bahasa, penulisan, cara penyampaina dan aidea 2 yang di bawa.

    BalasPadam
  10. GB...

    kak aina berblog ni curi2 je masanya, kalau kat rumah memang tak sempat. banyak urusan yang perlu di selesaikan...

    BW pun curi2 masa kat opis terutama waktu rehat...

    BalasPadam
  11. nampaknya blog saya mmg tak popular..trime kasih kerana menyedarkan saya ya...
    selama ini saya saya sangat perasan hehehehehe

    BalasPadam
  12. kak normah...

    kalau boelh nak belajar jadi macam dia org.

    banyak tips tetapi nak mengikutnya mak aiii...perlu masa.

    BalasPadam
  13. niena...weekend kat umah je. kerja umah pun banyakkk...tp tetap heppi nak cuti seminggu nanti...

    BalasPadam
  14. terima kasih kembali kak azie...

    apapun memang aina tabiklah dengan org yang pandai mengarang dan meulis macam kak azie. ada sahaja cerita dan cara penyampaian pulak memang berkesan. membaca tulisan kak azie umpama mendengar kak azie yg bercakap...tak kering idea & tak kering gusi...

    BalasPadam
  15. cikgu gen2merah...

    sama-samalh kita berusaha...cayok2...

    BalasPadam
  16. tak pe kak,...yang penting kita ada identiti sendiri...bukan tiru orang...mungkin boleh tengok macam mana orang lain menulis...sama2 tambah ilmu k?

    p/s: saya pun tak glemer..hik3...

    BalasPadam
  17. kalau popular..nnti susah nak handle followers...lagi satu..pasti akan ada yg cemburu..kutuk sna sini..huhuhu...

    biar tak ramai yg kenal..tapi hubungan sesama blogger tu rapat...mcm kawan..saling support each other...seronok mcm tu.. :)

    BalasPadam
  18. cikgu ma...
    kadang2 tengok orang kita jelez (sifat manusia memang begitu), rasa kita ni tak pandai dan tak reti macam nak give up pun ada.

    tapi bila lelama tak update blog rindu pulak...ishkkk...

    BalasPadam
  19. wahhh...terima kasih nabilah. kak aina akan pegang kata2 tu...

    BalasPadam