PETROSAINS-Menjejak Alam Minyak Bersama Dua Hero K-Pop

8:42 PG JunAina 21 Comments

Khamis, 7hb June 2011.

Petrosains

Sudah berminggu berlalu tapi nak jugak kongsi kegembiraan bersama dengan anak-anak. Macam biasa mama jalan-jalan dengan anak-anak. Kali ini di temani dua hero K-Pop. Memang happening. Sehari sebelum pergi buat reservation. Booking tiket Family Package untuk 2 dewasa dan 2 kanak-kanak berharga Rm30. Tambah satu lagi kanak-kanak Rm5 jumlah Rm35. Tiket biasa Rm15 untuk dewasa dan Rm5 kanak-kanak still jimat ambik family package. Kami dapat tiket pukul 12 tengahari.


street smartPukul 10am dah sampai KLCC takut jalan sesak sesak. Menapak dari parking pukul 10.30am sampai kat PETROSAINS. Kami melawat pameran percuma iaitu Street Smart dahulu selepas ambil tiket. Ronda-ronda dalam ni sampai lenguh kaki. Belum ronda dalam PETROSAINS.


Masa reservation kami dapat satu aktiviti kad untuk family package. Melalui setiap section pihak penganjur akan adakan aktiviti. Just ikut their aktivity dan dapatkan stamping. Setiap section iaitu PETROJAYA, EXPLORATION, PLATFORM dan REFINERY masing-masing ada 3-4 aktiviti tetapi kita tidak perlu mengikuti semua aktiviti untuk dapatkan stamping. Sampai sini baru perasan salah satu aktivitinya iaitu Glass Orchestra sama sahaja dengan iklan susu kat TV. At the end of the exploration kita orang dapat hadiah berupa buku nota, penanda buku dan puzzle khas dari PETROSAINS. Anak-anak suka.

Anak-anak very enjoy dengan aktiviti-aktiviti dalam PETROSAINS. Semua nak cuba semua nak ambik tahu. Jun biar sahaja dia orang explore new things kat sini. Part pling best bila kami semua naik stimulator (kena bayar asing Rm3). Masa agak pendek dalam 3.5 minit sahaja tetapi anak-anak termasuk mak anak sangat teruja. Merasa naik roller coster sambil terjerit-jerit (padahal benda tu gerak kiri gerak kanan tertonggerng-tonggeng kat situ je).

hasil setiap tong minyak mentah
Korang jangan ingat setiap titis emas hitam yang keluar dari perut bumi tu semua jadi petrol. Ini adalah hasil dari setaip setong minyak mentah. Banyakkan hasil-hasil sampingannya.

hero K-Pop
 This is my first hero K-Pop...hahahaaa... Syafiq my younger brother.

 Second hero K-Pop Iqbal Hadi my elder son...ekekee...

The only doter. Sayang kamu ketat-ketat.

 My Junior. Setiap kali ambik gambar mesti nak peace-peace aje.

 Naik gelongsor. Should try dah lupa berapa meter tingginya.


aktiviti di Petrosains
Antara aktiviti yang ada. Gambar mula-mula tu ada tiga skrin yang dia tengah main tu just hulur tangan dan potong kat udara nanti all benda yang berterbangan tu pun terpotong jugak. Satu lagi skrin dengan rama-rama dan ketiga macam guli berjatuhan yang akan mengikut je bayang-bayang kita bila jatuh. Kalau kita tadah tangan maka benda tu macam berjatuhan kat tangan kita. gambar no dia kita orang main game burung makan ikan for sure bebudak yang menang. Gambar no 3 ialah Pertunjukkan Sains. Paling anak-anak best merasai hurricane dalam bilik kaca tu. Lupa pulak apa adik dan kakak tengah buat dalam gambar yang akhir.

Sambil enjoy sekurang-kuramgnya anak-anak dapat serba sedikit pendedahan. Sekurang-kurangnya minda mereka sedikit terbuka. Merasa jugak mak pergi ke pelantar minyak kalau sebelum ini hanya melukis sahaja (pergi dengan tidak perlu mengambil lesen atau pergi BOSET!)


You Might Also Like

21 ulasan:

  1. Kakcik belum pernah sampai ke tempat itu walaupun anak2 dah sampai. :)

    BalasPadam
  2. ekekeke!!!! saya terbayangkan akak dan anak2 yang terjerit2 masa naik simulator tuh. :p

    BalasPadam
  3. menarik jugak aktiviti begini kan.. sekurang kurangnya menambah pengetahuan..daripada seronok je takde apa apa ilmu tambahan..

    BalasPadam
  4. Anak dara Jun dah sama tinggi dgn ibunya. Dah boleh kongsi cerita kalau macam nie..

    Seronok sesekali keluar ke tempat macam ini. Membina minda

    BalasPadam
  5. seronoknye pegi petrosains :D kecik2 dulu dni tak dapat pegi. heeehe

    BalasPadam
  6. Seumur hidup,sekali aja saya pernah ke sini..tu pun dah hampir 10 tahun dulu kot! :-)

    BalasPadam
  7. saya pun tak pernah sampai2 lg ke situ walaupun dah byk kali berhajat nak pergi

    BalasPadam
  8. k.june.. gelongsor tu mak budak boleh naik tak?

    BalasPadam
  9. masa jenjalan KL tu, petrosains ni ada dlm list kami, tapi tak sempat nak terjah...masa sgt terhad...huhu...

    BalasPadam
  10. acu belum sampai lagi asyik lalu & tengok je...iskh..lepas nie nak masuk gak lah

    BalasPadam
  11. xpnh lg smpai sini.. mcm menarik :-)

    BalasPadam
  12. Kak cik...pergilah bukan setakat anak2 je enjoy kita pun boleh tambah ilmu kat sana.

    GB, sungguh akak terjerit2 dgn anak2 taubat tak mau naik roller coster yang betul2 punya...hehehee...

    BalasPadam
  13. Rai,
    Betul. Akak kalau nak bawak anak2 kene tengok tempat gak kalau tak husband bising...hehehee...

    BalasPadam
  14. Kak Zakie...

    Tu baru darjah lima bukan sama tinggi dah lebih tinggi dari mak tapi sayang jiwanya lekat kat kampung sanggup tinggal mak.

    BalasPadam
  15. Dini...besau2 pun boleh gilah...boleh tambah ilmu.

    BalasPadam
  16. Daddy Ziyyad...

    Boleh le mengulang pergi tak lama lagi, tunggu anak2 besau sikit.

    BalasPadam
  17. eelobor...jgn pergi time cuti sekolah sosak gi hujung minggu biasa je.

    BalasPadam
  18. DrHanie...boleh tak ada salahnya tapi hari tu Jun dah lenguh kaki nak memajat tangga.

    BalasPadam
  19. Wahida...nanti make sure bawak bebudak coz bukan dia org je enjoy kita pun boleh enjoy sambil tambah ilmu. Nanti boleh naik pelantar minyak tak yah gi tengah laut pun.

    BalasPadam
  20. Intan Berlian nanti buat rombongan mesti best.

    BalasPadam