Mamai

8:35 PG JunAina 13 Comments

Isnin. Monday blues.
Sayang nak tinggal bantal busuk.
Gagahkan jugak diri.
Sekolah bebudak dah settle semalam so pagi ni boleh le lewat sikit.
Sikit je pasal nak kejar train komuter pukul 7.11am kalau ada rezeki boleh ambik intercity dan lelap dalam train coz biasanya intercity memang dapat duduklah.

6.45am start motor vrooommm...sampai stesyen.
Buka beg teadybear Allah Hu-Rabbi duit tak dak nak bayar parking Rm1.
Beg duit memanglah kosong hanya isi kad-kad penting ja.
Dengan muka tak malu pergi kat abang dok kutip parking minta bayar esok.
Berlari ke dalam tet...punch T&G...sib baik guna yg ni kalau dak keryau tang tu tak boleh naik train.
Berjalan dengan laju, panjat tangga untuk ke sebelah sana.
Sampai atas selop poket tepi aik mana kunci motor nih.
Aishhhhh...mesti tinggal masa buka seat tadi.
Laju-laju turun balik.
Elok je kunci dok situ.

Berlari naik tangga lagi elok dapat lepas lelah train komuter sampai.
Sampai Serdang alhamdulillah dapat duduk. Lega.
Pejam mata lepaskan lelah.
Bandar Tasik Selatan.
Salak Selatan.
Seputih.
Buka mata nampak bangunan pejam balik.
Mid Valley terus bingkas bangun terkujat ingat dah sampai KL Sentral.
Pandang keluar cerah. Huishhhh...sapa soh tido, nasib baik tak turun.

KL Sentral berlari ke LRT.
Kat sini oklah kalau tunggu pun 2 minit ja untuk next train.
Pasar Seni.
Masjid Jamek. Dapat duduk alhamdulillah.
Dang Wangi. Turun.

Sampai lobby pejabat tekan lif.
Dengan yakinnya tekan Tingkat 9 (Department Floor).
Ting, 9th Floor (lif bercakap).
Hulur kaki jumpa satu kakak nih. Terkejut.
Ehhh apahal tekan 9 pulak. Huissshhhh...tak habis mamai lagi rupanya.
Masuk balik tekan 13. Alhamdulillah lega.
Buka PC tekan Media Player Surah Al-Baqarah.
Jap lagi mula kerja.


You Might Also Like

13 ulasan:

  1. koje koje koje elok-elok k.. che mid pun tengah mamai, malam tadi mata tak mau lelap langsung.. sampai hampir subuh..

    BalasPadam
  2. Semoga tidak berlarutan 'kemamaian' itu... :)

    BalasPadam
  3. kak yang bangun pg mamai smpai tmpat keja,sya mamai psai baru blik keja..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mind set yg tak pernah berubah, kalau dapat cuti2 lagi kan best. Kalaulah bangun dengan semangat dan berfikiran positif rasanya tak jadi lagu tu kot.

      Reen hang tu mamai tak cukup tido.

      Padam
  4. Lama cuti macam termamai seketika Aina.
    Tak apa janji buat kerja semua ok..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Zakie Aina ni cuti 2 hari setengah coz hari jumaat memang kerja 1/2 ja. Ikut hati nak aje sambung cuti2 lagi...:)

      Kat tempat kerja Aina sekarang tengah tak ada projek. Masuk membuta dak pun tengok internet dah naik rimas.

      Padam
  5. Aik, mmg langsung tak bawa duit gi kerja kah?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah pasal DZ sibuk keluarkan duit sekolah bagai letak atas peti ais capai beg lupa dah duit. Cari2 dlm bagpack duit siling pun tak ada. Nasib baik bawak ATM kad. Sampai KL Sentral jolok duit.

      Padam
  6. dah bangun lom ni? hihihi..jgn mamai2 selalu ye..

    BalasPadam
  7. balik akk kena qado' tido ni hehehehe x la esok mamai lg ;-)

    BalasPadam
  8. saya pulak penat membacanya seolah saya berada dalam situasi itu.. ;)
    mau berpeluh dibuatnya..

    BalasPadam