Cincau Labu
Sebelum pergi ke Bukit Tinggi buatlah research jugak kat internet. Kononnya tak mahulah ketinggalan benda-benda yang biasa dilawati dan dicuba oleh pelancong kat sana. Salah satunya yang terbaca kat blog cendol labu. Memang teruja habis nak cuba.Sesi mencendol ni kami lakukan semasa dalam perjalanan balik dari Danau Maninjau. Kami singgah di sebuah kedai menjual pelbagai kerepek Bonda Kanduang dan kat situ juga ada gerai kononya cendol labu. Bila tengok kat banner di tulisnya 'cincau labu'. Aina pelik jugak. Apa jauh benar bunyinya cincau dan cendol tu. Mungkin cara hidangannuya tu sama dengan cendol kat Malaysia jadi depa letak jelah nama cendol labu yang kat sana disebut cincau labu.
Tokey kedai tengah tuang susu dalam cincau labu yang sangat kalerfull. Gerai ni kecik je bersebelahan kedai jual kerepek. Special kat sini hanyalah cincau labu le. Tengok dia orang makan memang marbeles. Nama tempat memang tak ingat tapi kalau dah guna pemandu tu bagitau ja mesti depa singgah.
Cucu ni memang jadi escort mak tok je sepanjang berjalan kat sana. Dulu sekolah dengan mak tok setahun, masa kecik-kecik dulu pun pernah duduk dengan mak tok lama jugak. Bila ambik balik merajuk-rajuk jugalah orang tua tu...hehehee... Tapi dia memang rapat dengan mak tok.
Daddy tengah semangat menyedut cincau labu sorang-sorang. Belakang tu tuan punya gerai. Jangan tak tau walaupun di atas bukit di tengah hutan macam tu dan di gerai yang kecil tu je ada WiFi. Perghhh...Terbaiklah.
Inilah ropernya cendol labu ataupun cincau labu. Biasanya kebanyakan pemandu pelancong kat sana akan bawa kita singgah kat sini. Cubalah rasa supaya bila balik Malaysia tak lah terkilan. Aina tengok jelah coz benda tu di buat dari tepung yang dicampur labu yang diletakkan bermacam-macam warna, masuk santan, gula dan ais. Labu bersifat sejuk, mak tok kata jangan makan jadinya tengok jelah.
Macam bubur ca-ca ye Aina. Sedapnya kakak teringin macam kita boleh buat kalau rajin. Tak apalah buat masa ini berpantang dulu. Dah betul-betul sihat boleh buat sendiri kakak rasa...
BalasPadamTekstur cincau tu sangat licin, bila kita cedok je terus jatuh balik dalam mangkuk. Cara makan terus guna staw sahaja. Aina pun tak sure buat dengan tepung apa tapi nanati nak tanya mak.
Padamwak pon pestaim dgr cendol labu nii.,iHIks
BalasPadamSebelum pergi beria2 Aina nak cuba tapi 2 minggu sebelum pergi keguguran so jalan2 still berpantanglah.
Padamsedapnya nampak...tamabh2 musim panas sekarang ni...berwarna warni..
BalasPadamsalam kenal..thanks follow blog saya..
Terima kasih sudi singgah sini. Memang kalau time panas2 ni sedap je makan benda2 sejuk makin tertarik dengan kaler dia tu.
PadamTengah haus ni, tengok gambo tu bertambahlah hausnya. :)
BalasPadamJangan sampai meleleh air liur dah le ye kakcik...:)
Padamakk x mintak resepinya sekali ke? ;-)
BalasPadammcm bubur cha cha pulak dee tgk..
BalasPadamFuh.. Macam terbaik je cincai labu / cendol labu ni.. Jauh pulak nak cari kat sana.
BalasPadamkalerful sungguh..hehhe....
BalasPadamermmm terliurnyer...tak pernah makan ni...
BalasPadamSedappnyaa...
BalasPadamTerasa sejuk je tekak ni...
memang macam cendol m'sia lah rasanya kak ?...kalerful tu yg best buat org sini terliuq nih..haha 'meleleh dah' !
BalasPadamSalam Jun,
BalasPadamAkaknya macam bubur cacar kat malaysia tak. Nampak warna warni sekali.
nmpak mcm buboq caca.masa saya disana dulu tak makan pun bnda ni..
BalasPadamSalam aina..
BalasPadamcucu tok ya anak abang tu.. baguslah bila dia rapat dengan nenek.. nampak mengancam cincau labu tu.. terus rasa teringin he..he..
Fuyoooo menarik sbb kalerful betul! Mcm bubur cha cha pun ade tuuu....
BalasPadamnampak cam sedap lagi2 kalerful gitu kan!
BalasPadamAssalamualaikum Aina
BalasPadamsedapnyaaaaaa
Mungkin sedap juga tu, labu di cendolkan...hihihihi..
BalasPadamMmg confirmed ada Wifi kedai tu ke? atau saja saja dia letak signboard Wifi tu? :)
Confirm lah DZ coz husband akak try masuk guna hp dia.
PadamHaaa...nanti boleh soh mommy buat cendol ni eh...
Nampak sedapnya.. makchaq memang suka labu.. kat sini tak dak ka?
BalasPadamJenuh la kalau kena pi BT kalau nak makan..
Hai JunAina... done follow sini
BalasPadamtahun 2007 Saya pernah pergi Bukit Tinggi... tapi tak der pulak tourist guide bawak kami singgah sini... mungkin masa tu belum ada kot..
uish..kaler maler cincau labu berkenaan....rasa nak slurrrp je..adess..sabar..sabar!
BalasPadamlabu memang sejuk. orang tua cakap..angin jugak. sesekali teringin, tak salah, bedal je..hehe.
warung2..restoren2 di malaysia wajar mencontohi warung kat situ...ada free wifi tu. malu aih...
perghhhhhhhhhhhhhhhh...warna-warni dlm cendol buat x blh tahan ni...*terliur*
BalasPadam