Pengurusan Makanan Di Dalam Peti Sejuk
Peti sejuk adalah salah satu barang paling penting di dapur setiap rumah zaman sekarang, almaklumlah wanita zaman moden kebanyakannya berkerjaya tetapi juga sangat penting bagi surirumah sepenuh masa. Mereka bos di dapur jadinya wanita lebih cenderung menguasai setiap ruang terutama peti sejuk. Pengetahuan pengurusan makanan di dalam peti sejuk sangat penting bagi wanita.
Masih ada wanita yang tertutup mindanya mengenai penggunaan peti sejuk. Masih ada yang mempercayai mengamalkan makanan disimpan atau dibekukan di dalam peti sejuk boleh memudaratkan kesihatan. Apa juga keadaan atau barangan jika disalah guna atau diguna tanpa mengikut peraturan pasti akan membawa mudarat. Jadi itu perlunya kita membaca menambahkan ilmu supaya kita melakukan praktikal yang betul untuk mengelakkan kesan jangka panjang.
Disetiap peti sejuk kita mempunyai dua ruang penting, ruang dingin serta dingin beku. Keduanya mempunyai fungsi berbeza dan makanan yang boleh di simpan di sini turut berbeza. Cara penyimpanan juga sangat berbeza. Bayangkan sekiranya anda menyimpan ikan di ruang dingin berapa lama ikan itu mampu bertahan? Cuba masukkan pula ikan ke bahagian dingin beku tentunya tempoh hayat ikan itu akan lebih lama.
Marilah sama-sama kita membuka minda dengan membaca entri0entri berikut Berapa Lama Anda Boleh Membekukan Makanan dan Tip Untuk Frozen Lauk.
Jangan sempitkan pemikiran serta minda, jangan hadkan juga pembacaan untuk mendapatkan ilmu. Ilmu ada di mana-mana waima pada sekeping kertas pembalut makanan itu sendiri. Kretif ada di dalm diri kita sendiri jadi gunakanlah kretif kita untuk memudahkan pengurusan masa supaya kita punya lebih banyak masa untuk bersama keluarga.
Betul Aina... sekarang ni dunia IT macam-macam ilmu dan maklumat boleh dicari hatta hingga nak menggunakan sepenuh fungsi peti sejuk sekali pun ada juga...
BalasPadaminfo baik ni kak.! TQ..
BalasPadambetul..kena ada ilmu, walau nampak remeh.
BalasPadamcth..sume kena dlm bekas bertutup, jgn isi penuh2..
Satu lagi nak tambah, once in a while, kenalah cuci2 sket dlm peti ais tu... Saya dok dgn kawan2 bujang, ya Allah, peti ais dah bley jadi tempat tinggal tikus, haha...
BalasPadampeti sejuk sangat penting utk setiap rumah ^_^
BalasPadamyg penting kene pandai susun atur yg nak simpan kat tempat beku dan yg mana nak simpan kat tempat dingin..
BalasPadambetul tu...sy ada jumpa org yg mmg x nk langsung mkn mknn yg da dimsk kn dlm peti ais
BalasPadamteringat kat MIL...
BalasPadamcukup teliti bab ni...sebab tu ikan tau daging tahan walau dah 1 tahun...tak caya kan
menarik ni kak...kdg2 main sumbat jek dlm esbok tu....bagus gak ade info pasal nie....dah le lieya ni ade penyakit jenis sayang nak buat makanan so semua sumbat petiais...kene kemas sikit laa peti ais lieya tu kak...
BalasPadamvry gd tips Aina..TQ
BalasPadamnice sharing
BalasPadamyumida selalu beli mknn frozen
mudah utk dihidang
JunAina..banyak manafaatnya peti sejuk ni kan, selain dapat simpan makanan lebih lama, ia juga satu langkah mengurangkan pembaziran makanan.
BalasPadamtakkan nak pergi pasar tiap-tiap hari untuk beli yang segar kan..?! kalau tak gi kerja tak apa lah...
BalasPadamgood info
BalasPadamthanks kak Jun :)
tq kak utk info ni...
BalasPadamyan selalu jugak bekukan makanan...senang kl tak habes simpan...
tapi jangan dilupa untuk bazir...berguna btul pencerahan ni
BalasPadam