Resepi Sambal Ikan dan Kelapa

10:47 PG JunAina 3 Comments


Kalau makan nasi kerabu mesti ada sambal ikan dan kelapa, di campur pula dengan lada hitam memberi rasa manis, lemak, pedas serta beraroma kepada sambal tersebut. Pembuatan Sambal Ikan dan Kelapa ada sama sahaja sebagaimana kita membuat serunding ikan cuma lada hitam digantikan dengan cili kering.




Bahan-bahan :
1 cawan kelapa parut
1 cawan isi ikan (bakar/rebus)
¼ cawan dihiris dan cincang halus
¼ cawan serai hiris dan kisar
½ cawan bawang dicincang
Garam secukup rasa
1 sudu besar lada hitam

Cara-cara :

1.      Goreng tanpa minyak kelapa parut sehingga ringan dan kering.
2.      Masukkan semua bahan kecuali lada hitam. Goreng sehingga bawang layu. Kacau rata.
3.      Masukkan lada hitam dan kacau sebati.
Mudah sangat nak buat resepi Sambal Kelapa dan Ikan tersebut. Boleh juga digunakan untuk membuat ini karipap mahupun inti pulut lepa (pulut udang) atau makan bersama pulut yang telah disibar santan pasti sedap. Sambal ini antara penyedap makanan yang mudah dan senang dibuat. Banyak lagi sambal-sambal lain yang boleh menambah kesedapan makanan seharian kita, nak belajar cara-cara nak membuat sambal-sambal yang lain boleh tengok kat sini `HowTo Make Sambal Belacan And 9 Other Awesome Malaysian Condiments’.


Melalui 9 resepi tersebut bolehlah kita ubah selera dengan menghidangkan satu sambal yang berlainan untk setiap hari. Sesekali mencuba menu sambal yang baru pasti akan membuka selera tambahan pedas ini akan menambah nikmat makan kalua tak terasa hambar tanpa rasa pedas.




You Might Also Like

3 ulasan:

  1. Tak pernah lagi makan sambal kelapa untuk nasi kerabu ni...nasi kerabu pun x pernah makan...

    BalasPadam
  2. resepinya lebih kurang macam resepi mak mertua saya. tapi tak guna lada hitam..

    BalasPadam
  3. makan dengan nasi impit yang lembik lembik sikit ni sedapnya Aina

    BalasPadam