Anda Penggila Makanan Pedas?
Makan kalau tak pedas rasa macam tak
sempurna, macam mana sedap pun makan mesti nak pedas terutama bagi orang Melayu
tetapi zaman sekarang semua bangsa pun suka makan pedas Melayu, India, Cina,
Kadazan dan lain-lain bangsa tidak akan menolak kepada rasa pedas. Walaupun
rasa pedas menyengat tetapi masih makan juga sebab rasa menyengat itulah yang
membantu menambah naiknya selera makan. Sambal tumis, sambal belacan siap
tambah cili potong bersama kicap setiap kali makan, makanan pedas turut
dihidangkan dalam pelbagai versi. Mari kita tengok sama ada ‘Anda PenggilaMakanan Pedas’ atau tidak.
Biasanya cili akan diproses dan
dimasukkan ke dalam masakan untuk menaikkan rasa pedas yang mempunyai pelbagai
khasiat yang jarang-jarang kita ambil tahu seperti antikanser, melancarkan
pernafasan boleh membantu pesakit asthma dan penyakit berkaitan pernafasan,
melawan penyakit ulser tetapi bila ulser sudah mula menyerang di bahagian perut
cili sudah tidak dapat membantu, meningkatkan fungsi pencernaan, paling menarik
cili mampu menurunkan berat badan,menyihatkan jantung serta melancarkan
peredaran darah di dalam tubuh serta banyak lagi manaafaatnya. Setiap satu
tumbuhan yang tumbuh di muka bumi ini pasti ada kegunaannya.
Pokok cili juga amat mudah ditanam
selain perusahaan secara ladang kita juga boleh menanam di dalam pasu di rumah, rumah zaman sekarang
tanahnya terhad lagilah kalua tinggal di apartment atau flat. Mengikut kaedah
yang betul tanah campuran digunakan dengan pembahagian 3 bahagian tanah, 1
bahagian kompos dan 1 bahagian pasir. Semai
3 atau 4 biji benih ke dalam pasu bila tumbuh cabut anak pokok dan tinggalkan
sepokok sahaja di dalamp pasu untuk mengelakkan persaingan. Pekebun zaman moden
manafaatkan ruang yang kecil untuk tanam pokok kegunaan asas di dapur.
Bagi saya pesakit gastrik cili adalah
antara hidangan yang perlu diminimakan pengambilannya untuk mengelakkan
berlakunya luka di dalam perut yang boleh mengakibatkan gastrik dan ulser.
Pesakit gastrik boleh megambil makanan pedas tetapi dalam kuantiti yang sedikit
tetapi sekiranya berlaku serangan gastrik pesakit langsung tidak boleh
mengambil cili sehinggalah perut pulih sepenuhnya.
Bagi penggemar pedas hidup tidak sempurna tanpa cili dan
hidup akan lebih bermakna dengan warna-warna merah didalam pinggan yang mungkin
orang lain tak mampu untuk menanggung kepedasan makanan di dalam pinggan anda.
suka juga pedas, tapi kalau terlalu pedas tak mampu nak teruskan pemakanan kak...he he he....
BalasPadamsaya boleh makan pedas, tapi kalau pedas sangat sangat saya surrender~
BalasPadam