Sejak Kebelakangan Saya Banyak Berhutang

11:47 PG JunAina 24 Comments


Selain hutang bank yang bertimbun saya juga banyak hutang-hutang lain. Pening dok memikirkannya. Hutang saya dengan Allah s.w.t adalah paling banyak dan tidak terkira. Mungkin juga ada hutang-hutang dengan orang semakin saya lupa...entahlah...mungkin hutang lama yang saya sendiri tidak tahu nilainya kini. Juga orang yang menghutangkan kita pula entah pergi ke mana tanpa dapat di kesan. Sibuk urusan dunia saya harap tidak melalaikan saya kepada urusan akhirat.


Entri di blog juga banyak yang tertangguh, masih berhutang beberapa entri wajib dikongsi tetapi tiada masa hendak edit gambar-gambarnya. Dua edisi perkahwinan yang mungkin bila saya publish mereka sudah bertambah jadi 2 1/2...rezeki... Satu entri bersama anak-anak dan Bagan Lalang dan Morib menjadi tujuan setelah bajet percutian asyik 'terguna' dek kekerapan berulang balik ke Perlis tahun ini. Pecah rekod tahun ini saya balik 7 kali. Bayangkan setiap kali balik saya memperuntukkan perbelanjaan Rm1500 tak termasuk belanja raya yang mungkin lebih dari itu dan belanja balik ke rumah mertua di Bota tiap-tiap bulan. Itu saya harap akan mejadi bekalan saya di akhirat kelak. Bakti saya kepada ibu dan ibu mertua.


Saya tak boleh nak berlama sebab sejak pagi 'server down' jadinya sekarang adalah masa untuk speed drive ke enjin turbo. Sebab apa yang sedang saya buat ini mesti submit esok! Insyaallah ada masa saya melawat blog kawan-kawan.


Salam...jangan nak 'monday blues' sangat.



You Might Also Like

24 ulasan:

  1. Kak, hutang yang ini tak dibawa mati kak, so no hal la..

    BalasPadam
  2. Sapelah yg takde hutang tu kak? Sy ni pun, ade je hutangnya ha! Huhuhu!

    BalasPadam
  3. Hidup x sempurna kalau x berhutang...if x hutang x dpt pakai contohnya kereta...brg2 rumah...x semua org mampu beli cash kan..saya sendiri byk hutang bank...hutabg ngan allah lg byk....hurmmmmmm......

    BalasPadam
  4. kak ... jangan stress2 yerrr.. chill tau, ini semua ujian Allah.. saya tunggu akak dtg ke belog saya ^_^

    BalasPadam
  5. hutang saya dengan Allah tak terkira banyaknya kak.. hutang dengan amanah Allah juga banyak (anak anak)..

    insya allah kak.. buat baik dengan ibu bapa banyak keberkatannya.. hari ni tak monday blues sbb bos tadak.. hahaha

    BalasPadam
  6. Semoga dipermudahkan segala urusan Aina dan dimurahkan rezeki untuk melunaskan hutang2.

    Wah sampai 7 kali balik Perlis. Niat yg baik insya Allah besar pahalanya w/pun perbelanjaannya agak besar utk balik tu.

    BalasPadam
  7. Saya ni hari hari blues kak aina.. huhuhu

    BalasPadam
  8. sy hari ni..tak monday blues...hehe semangat!

    BalasPadam
  9. Zaman skrg ni apa2 sikit RM RM RM.. OhMyMoney sangat sis hehe
    Tak apa sis, balik kampung pun pahala jg tu at least dapat mengeratkan silaturrahim.. duit boleh dicari, yang penting dapat eratkan silaturrahim.. :)

    BalasPadam
  10. samalah, saya pun banyak juga hutang.

    BalasPadam
  11. wah mahalnye kos balik akak..ribu-ribuan...
    moga dipermudahkan urusan akak

    BalasPadam
  12. saya faham benar perasaannya bila kene kerap buat long distance journey nih...hihihihi...

    insyaAllah akan jadi bekal di sana kelak kak... :)

    BalasPadam
  13. kadang2 duit yang keluar untuk travel jauh jauh tu terbayar dengan kegembiraan jumpa mak ayah kan? :)

    BalasPadam
  14. komen mizz jue ni saya punye sebenarnya kak. boleh pulak terkomen pakai id orang lain. hehhehehe

    BalasPadam
  15. testing. akak dapat tak komen saya? ngeeee

    BalasPadam
  16. Eh.....samalah tu....kalau nk kira hutang dgn Allah mmg banyak sungguh ...naik malu jadinya....

    BalasPadam
  17. assalam kak ... ramai org skrg ni hutang tu mcm dah 'mesti' ada dah pada setiap org.. kalau tak berhutang tak de la nak ada keta/rumah/melancong ...keja skrg ni bulan2 dpt gaji byr hutang ..clear kan bil.. sy pon mcm tu jugak kak ..
    bila nak abih byr hutang kalau mkn gj je kan??? tambah2 kalau ada impian tu, ranap mcm tu je laa..so kita mmg kena 'BERUBAH' kak... kena usaha, doa tawakkal .. mmg kena buat business !!! x dak jln lain nak selesaikan htg kalau x buat business !!
    kita org pompuan business apa senang? of coz la kecantikan ;) .. modal RM3500.. sapa nak langsai hutang cepat, capai impian, bantu org lain .. hubungilah sy.. (safuaria@gmail.com)
    'Allah tak ubah nasib seseorang kalau dia tidak berubah memperbaiki nasibnya'.. wallahualam.

    BalasPadam
  18. assalam kak ... ramai org skrg ni hutang tu mcm dah 'mesti' ada dah pada setiap org.. kalau tak berhutang tak de la nak ada keta/rumah/melancong ...keja skrg ni bulan2 dpt gaji byr hutang ..clear kan bil.. sy pon mcm tu jugak kak ..
    bila nak abih byr hutang kalau mkn gj je kan??? tambah2 kalau ada impian tu, ranap mcm tu je laa..so kita mmg kena 'BERUBAH' kak... kena usaha, doa tawakkal .. mmg kena buat business !!! x dak jln lain nak selesaikan htg kalau x buat business !!
    kita org pompuan business apa senang? of coz la kecantikan ;) .. modal RM3500.. sapa nak langsai hutang cepat, capai impian, bantu org lain .. hubungilah sy.. (safuaria@gmail.com)
    'Allah tak ubah nasib seseorang kalau dia tidak berubah memperbaiki nasibnya'.. wallahualam.

    BalasPadam
  19. assalamualaikum sis dan kawan2,
    zaman skrg hutang tu dah jadi 'mesti ada' pd org2 yg mkn gaji mcm kita ni.. dpt gaji byr bills ..
    apa nak buat dah itu jln yg kita pilih ... nak langsai hutang cepat,nak penuhi impian, nak ada lifestyle .. tak lain tak bukan hanya dgn buat business !!
    harap gj sj mmg x cukup kan?? ada lebihan pon Alhamdulillah .. tp bukan selalu.. huhu
    kalau sis dgn kawan2 nak start business .. sy berbesar hati nak berkongsi dan kita buat sama-sama..business kecantikan..modal RM3500..akan diberi latihan sehingga faham dan berjaya buat sendiri. ..
    "Allah tak ubah nasib seseorang jika kita tak mahu mengubah nasib kita"..wallahualam ... setidaknya kita perlu ada jln lain selain mkn gaji, usaha, doa tawakkal... insyaAllah...
    emel sy safuaria@gmail.com

    BalasPadam
  20. hutang tu bayarlah sikit-sikit ikut kemampuan.

    BalasPadam
  21. Huhh kalau fikir pasal hutang mau migrin oo..hehehe.. Sebenarnya pokok pangkal terletak kat tgn kita..kena bijak kawal perbelanjaan jangan sampai terover bajet.. bila over bajet itu yg mula nak buat hutang tue..hehehe

    BalasPadam
  22. semoaga kita mampu melaksanakan hutang dengan secepat yang mungkin.

    BalasPadam
  23. hutang ooo hutang...
    tiap2 bulan balik bota yerk.. syukur...
    sayani balik bota boleh bilang ngan jari tahunni...
    tapi tuler sekali balik smp mak tanya bila nak balik.. lama sangtlertu.... ha.. ha.

    BalasPadam