Tak De Kerja

8:33 PG JunAina 25 Comments

Projek yang tengah Aina buat dah habis, dah 'Approve For Construction'. Team kami la ni goyang kaki, ada la projek kecik-kecik tu depa dok buat. Sebenarnya Aina yang goyang kaki sakan. Senior atas Aina ada kerja, junior pulak kena buli Aina dok tengah-tengah terlepas diri. Buat masa sekarang masih ada 'hours project' untuk kami book, lepas ni hours dah tak dak timecard penuh booking overhead sahajalah. Dah lali every few years kita orang semua akan melalui fasa ni. Dua tiga bulan lagi insyaallah ada job baru.

Tengah construction kat yard.

Bila tak ada kerja terpaksa cari kerja lain. Apa kerjanya? Mengadap komuter buka internet. Nak update blog idea tak mari. Jadinya rajinlah Aina merayau-rayau kat blog kengkawan jadinya lagi akan banyaklah blog yang menerima komen Aina. Bosan seh tak dak nak buat apa ni.

Setakat ini dah tiga blog Aina khatam. Blog Kak AzieAzah, Blog Pak Ngah Hamzah dan Blog Dr.Singa. Kenapa pilih blog ni? Tak dak apa sebab tertentu. Macam blog Kak Azie sebab kita orang dah kenal agak lama jugak, suka cara dia menulis. Pak Ngah Hamzah pulak orang lama yang setiap lontaran idea dia ada yang tersurat dan yang tersirat. Dr. Singa tentulah Aina admire photo-photo yang ohsem kat situ dan caption yang simple dan menarik. Blog Daddy Ziyyad dah separuh jalan rasanya lebih kot. Kenapa pilih dia sebab lontaran idea orang muda (ehhh...mudalah sangat).

Nampak sangat memang tak dak kerja kan? Nak buat macam mana inilah perniagaan. Ada turun ada naik. Masa projek banyak kerja tanpa henti, bila projek tak ada duduk diam-diam dengan harapan akan ada projek best-best lepas ni. Makan gaji butakah? Tak berkatkah? Saya masih duduk di depan komputer, tidak mengular tidak juga engkar pada arahan ketua. Cuma tuntutan tugasan tiada buat masa sekarang. Harap anda faham. Bukan kehendak sendiri.

Berkat itu perlu dalam setiap apa yang kita lakukan terutama sekali bila melibatkan pekerjaan kerana dengan pendapatan itulah kita akan menyara keluarga. Bila duit tak berkat macam-macam boleh jadi. Kadang-kadang kita kena pandang kebelakang bila Allah berikan sesuatu pada kita. Contohnya : Kedegilan anak-anak. Selain ujian buat kita mungkin ada kesilapan yang kita lakukan tanpa kita sedari mungkin itulah jugak yang ibu-bapa kita pernah rasa suatu ketika dulu. Perlu muhasabah diri.

Salam sayang buat semua.

You Might Also Like

25 ulasan:

  1. Assalamualaikum,
    hu hu hu kalau ada masa lebih tu, hulur2 la skit kat sini

    BalasPadam
    Balasan
    1. Anyss akak masa lebih tak ada tetap 24 jam jugak cuma masa terluang tu banyak sikit...hahahaa...

      Padam
  2. dah khatam ke belum blog MyLittleDiary
    hehehe.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. MLD...pelan2 akak khatam okeh. Bukan senang nak khatam kalau dah berblog 5-6 tahun.

      Padam
  3. untunglah mereka...macam kancil mahu promosi blog Kancil jugalah kalau macam tu...boleh ke?

    tahniah kerana berjaya khatam semua blog mereka

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kancil tak adalah promosi ke apa, cuma ada waktu terluang jadinya membacalah nak elak bosan. Boleh jugak kenal kawan2 dengan lebih rapat.

      Padam
  4. Xper, blog wak jugak yg X fofulerr.,uHUuuu

    BalasPadam
  5. heheheheeee......

    mekasihh baca blog kita.....

    kita nak bagi something..
    e-mail address awak kat kita..

    izat_ttdi@yahoo.com

    BalasPadam
  6. Bila tak busy inilah masanya berblog sakan ye Aina. Bukan mengular, betullah kalau mengular ada kerja tapi tak buat sebab buat kerja lain..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu kak, selama ni curi2 time rehat update blog sekarang ni tak ada kerja bolehlah lama2 sikit tapi masalahnya tak ada ide pulak nak tulis.

      Padam
  7. faham sangat kak Aina...jujurnya dia, hehe sy pon penah buat !

    blog pcl plk.. setakat mana ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Blog PCL dalam waiting list...hahaaa...

      Padam
  8. Betul tu Aina..
    rezeki yang dicari buat keluarga dari rezeki yang berkat anak-anak dapat tempiasnya..
    dari rezeki yg berkat.. anak-anak jadi anak2 yang baik..
    dari rezeki yang tak berkat... a'uzubillah...(tak citer pun semua org dah maklum apa jadi..)

    BalasPadam
  9. WAH.. KERJA APA NI.. MACAM BEST JE.. ARKITEK KE? :)

    BalasPadam
  10. den kalau tak de keja....boring sgttt.....mula le marayau ke department lain...mak lum le...kilang...satu deparment ke department lain...jauh2...ahakz

    BalasPadam
  11. wah semua blogger2 hebat tu.. tq singgah blog sendu KA juga yer hehehe

    BalasPadam
  12. Bestnya dah goyang kaki..;P

    Saya dah lewat sikit nak lontarkan idea kat blog...Bak kata Uncle Hamzah Al Lavedari " kenapa muda2 dulu tak berblog? Sebab muda2 dulu takde internet".

    ~haha

    BalasPadam
  13. mak saya kata..kalau dah kena mmg takde.. bukan makan gaji buta.. hehe.. selamat berehat2 kak..

    BalasPadam
  14. wow! best kan bila sekali sekala ada masa free camni....time ni la boleh bersenang lenang mengadap pc tanpa rasa bersalah hihi

    BalasPadam
  15. Kalau ada masa lagi boleh terjah rumah lain pulak kihkih....

    BalasPadam
  16. meamng letih gak kalau tak der kejenikan..
    takper ronda2lah blog kengkawankan... nanti dah sibuk tak sempat lagikan...

    BalasPadam
  17. best gak kan ? kerja kat site , ha ha melawat je .....

    BalasPadam
  18. As salam Kak JunAina,

    Saya pun dah lama tak jalan2 blog2 kat atas tu... busy buzz buzz kononnya... hikhik... nnt baru nak qada' balik! Thanks ya singgah blog saya :))

    BalasPadam
  19. takde kerja pun kerja jugak namanya tu aina heheh

    BalasPadam