Tart Nenas Gulung Tak Menjadi

9:18 PG JunAina 22 Comments


Tengok resepi dalam blog sahaja, konon nak try resepi baru untuk tahun ini nak jadikan tart mencair di dalam mulut. Kononya. Resepi sudah cantik, gambar dalam blog tuan punya pun menggoda sesangat. Akhirnya saya jatuh cinta. Print resepi.


Jumaat saya gigih ke Yummy di Bandar Baru Bangi tetapi parking punyalah susah lepas tu masa lalu kat depan kedai orang punyalah ramai akhirnya saya pusing setereng kereta balik ke Kajang. Terus ke Mama Deli kat Jalan Reko, kedai biasa saya pergi. Lenggang sedikit cuma kat sini parking terhad dan bila nak keluar agak susah kerana berdekatan dengan traffic light.


Sabtu lepas sahur saya bertungkus lumus kemas rumah, kemudian keluarkan segala bahan-bahan. Di sebabkan Pak Tuan sudah bertanya Tart Nenas Gulung dia jadi saya start dengan itu dulu berbanding kebiasaan saya akan mulakan dengan Almond London (kalau tak menjadi sagat pun apa kisah biskut kat dalam orang tak nampak bila letak coklat semua sedap) yang saya biarkan bogel tanpa choclate coated buat sementara waktu.


Entah di mana silapnya 'Tart Nenas Gulung' saya kurang menjadi. Stress. Dulang pertama perang bila di keluarkan nasib baik tak hangus. Saya salahkan diri sendiri kerana lalai. Dulang kedua dan seterusnya saya lebih hati-hati tetapi saya tetap tak puas hati. Akhirnya saya kemas barang dan berkata kat Pak Tuan 'Jom kita pi shopping'. Agaknya tangan belum lembut lagi kot, faktor utama oven baru nak warming up, jarang-jarang guna macam tulah. Pewarna kuning pun tak ada jadinya tart saya nampak hambar.


Biskut ke tepi kami suami isteri keluar pergi service kereta kemudian jalan-jalan shopping ke AEON, Equine Park. Habis shopping (beli kasut sepasang untuk diri sendiri dan baju sehelai untuk Pk Tuan sahaja pun) ke Pasar Borong beli ayam dan sotong. Balik. Stok tak boleh beli banyak kerana minggu depan dah nak balik kampung.



Hasil Tart Nenas Gulung saya, dua tona warna. Saya tak puas hati tapi...


You Might Also Like

22 ulasan:

  1. hehehe tak apa lah.. percubaan pertama.. lps2 ni bleh try lg, pastii menjadi ;)

    BalasPadam
  2. Nampak macm ok dah.. cuma kurang kuning jer..;)

    BalasPadam
  3. Lamanya akak tak buat tart nenas gulung...
    Dulu bersemangat buat... Tp adalah sekali dua...
    Leceh sbb nak kena masak jem dulu... Nak tunggu sampai kering... Mmg tak rajin dah...

    BalasPadam
  4. huhuhu...sy mmg surrender awal2 bab2 bt kuih tart ni...takpe..cuba lagi..kena try n error gak ..air tangan orang berbeza2 kan..

    BalasPadam
  5. Oklah tu jadi jugak yg penting gebu.. saya dah lama xbuat tart sejak oven rosak huhuhuhu

    BalasPadam
  6. Tengok pada gambar Aina tuh dah menjadi kuih tart nye.. Tentu sedap..

    BalasPadam
  7. biskut raya feberet zura nih...dua minggu lps zura dh buat dpt 100 ++ bjik...

    BalasPadam
  8. saya suka tat nanas yang intinya setompok kat atas tu..

    biarlah bertona-tona warnanya.. kalau rasayna ok.. no hal..

    BalasPadam
  9. mcm jadi jek kak...nampak menarik tart akak tu....ade gak le seni menggulung hah....takpe kak prektis make perfect...kuih tart ni kuih peberet sepanjang zaman kan kak...wajib ade atas meja heheheeheheh

    amboi kuar soping terus kak yeak heheheeh...takpe kak, yg penting hati rase lega heheheeh

    BalasPadam
  10. nampak sedap juga tart nenas ni..

    BalasPadam
  11. assalam Aina..acik memang tak pernah cuba buat tart ni..

    BalasPadam
  12. Rupa tak cantik tak per.. janji sedap :)

    BalasPadam
  13. warna tak cantik tapi rasanya sedap ok gak sis..

    BalasPadam
  14. kalau nak cntik skit tart tu, letak warna kuning sikit.

    semalam adik eka buat tart nenas. sedapp. tapi jenuh dia menekan tart.hehehe

    BalasPadam
  15. Nampak sedap..meh poskan ke sini skit...

    BalasPadam
  16. tart nenas kuih feveret saya tapi sampai la ni belum terbukak lagi hati nak try buat.. :( sangat jeles bila orang lain berjaya membuatnya..

    psstt: takpe kak.. try test error.. lepas ni cuba lagi..

    BalasPadam
  17. hehehe...... rupa tak penting sangat, janji makan sedap dan cair dalam mulut..

    BalasPadam
  18. da nampak ok ape ni kak...yg penting rasa dan air tangan akak yg membuatnya...mseti pa tuan makin sayang ni..hii

    BalasPadam
  19. nmpak mcm ok, tpi cuma kurang seri ja.tk pa asal sedap..balun je banyak2 masa lpas tarawikh he he.

    BalasPadam
  20. boleh la tu kak..dari saya langsung tak reti. huhuhu

    BalasPadam
  21. tak pe akak...walaupun rupa kurang menyengat tapi rasa nye dah ummpphh...memang berbaloi2...warming up kot ni akak...dah masuk kuih ke 3 dan ke 4 nanti ok lah tu :) tp klu kat mata wawa, tengok tart nenas ni nampak sedap je :)

    BalasPadam