Berbuka Puasa Resepi Sup Ikan Mudah
Saya memasak ikut kehendak anak-anak tetapi sesekali saya memasak juga mengikut selera sendiri dan biasanya ini adalah lauk kedua bermakna lauk anak ada jugaklah. Jadinya hari tersebut mesti ada dua main dish selain sayur dan ikan/telur goreng.
Selera tak pernah berubah cumanya jarang dapat memasak mengikut kehendak sendiri.
Resepi Sup Ikan Mudah.
Bahan:
Potongan Ikan Jenahak/Ikan Merah (2 potongl)
3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah (bawang kecil)
Seinci halia
(Tiga bahan ini di tumbuk agak kasar)
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Lada hitam (tumbuk kasar)
2 sudu makan serbuk sup (biasa saya guna Adabi)
Hiasan:
Tomato potong dadu (buang biji).
Daun bawang
Daun sup
Cara memasak :
Panaskan minyak masak.
Tumis kulit kayu manis dan bunga lawang. Biar sampai wangi.
Masukkan bawang putih, bawang merah dan halia yang ditumbuk kasar goreng kekuningan.
Masukkan air biarkan mendidih, masukkan lada hitam dan ikan.
Didihkan dengan api perlahan sehingga ikan masak.
Masuk garam secukup rasa.
Hiaskan dengan tomato, daun bawang dan daun sup.
Sup ikan entah bila. Tanpa daun bawang dan daun sup tapi rasa masih sedap.
Biasanya saya memasak mengikut apa yang ada di dapur. Sekiranya saya hendak masak kari buka sahaja peti sejuk santan kotak sudah habis (tak perasan) saya masak juga kari tapi jadilah kari mamak, kari tanpa santan. Macam nak buat sup ikan ini jugaklah tanpa kadang-kadang serbuk sup tak ada saya tumis ja bahan rempah yang ada di dapur. Memasak ini memerluka kreativiti. Kita buat dia so hentam sahajalah.
Betul2...sgt setuju....masak dari hati dengan kasih sayang ...kan?
BalasPadamMasak dengan kasih sayang itu yang anak2 dan suami teringat2.
PadamBtul2... Kak...klau nak ikut resepi sangat...mmg payah la...sy klau lauk pauk ni...main cmpak2 je..kita buat dia ye x?...hehe..
BalasPadamthanks kak aina bg resepi...nanti wawa leh try :) nampak sedappp
BalasPadamKak Azie kalu masak sup ikan akan gunakan sup bunjut jer. Boh batang saderi.
BalasPadamuishh rasa lama dah tak buat sup ikan. Nak cari kepala ikan la hari minggu nih.
makan sup masa panas2 dengan nasi mmg sedap..
BalasPadamkalau kakain ada sambal belacan mmg bertambah2 la nasinya tuu...
Sedap tuh sup ikan.. :)
BalasPadamSy suke sgt sup ikan ni kak. Makan lak dgn sambal kicap. Peh!!! Tak terkata!
BalasPadamkari tanpa santan lagi lagi best...sesuai utk orang yg nak jaga kesihatan.., dan yg terbaik hari2 makan sup, senang ja buat sup ikan ni rupanya...selalunya sebelum tanya resepi dah siap terhidang..lupa terus haha.
BalasPadamsy rs mcm da berkurun x mkn ikan jenahak ;-)
BalasPadamrajinnyee memasak
BalasPadamoh...setuju dengan kata-kata sis tu...masak perlu kreatif. Tak semestinya bahan tak cukup tak jadi, yang penting sedap hehe
BalasPadamKalau pandai masak ni, takdak bahan ttetap menjadi kira kreatip la ;)
BalasPadamMJ takdak bahan tak reti...hehee
Bila masak sup ikan kak Zai suka masukkan beberapa biji cili api bila nak makan pecahkan aje.
BalasPadamlama betoi nisah tak masak sup ikan nih..
BalasPadamNisah share resepi ye :)
Kakak rasa param tempat kakak tak nampak ada jual sup ikan jenahak ni. Kalau ada pun agaknya kakak beli Aina..
BalasPadamyang makan kita...bukan orang lain..
BalasPadamsuami kak pun tak bagi duduk dapur lama-lama. masak cepat, ringkas, dan boleh makan
wah, i like
BalasPadamsedapnya...nk buat la ari minggu nt
BalasPadamHi Aina, makanan sihat, spatutnya kita makan selalu, tapi anak2 pulak tk suka,depa ttap prefer ayam jugak. saya tiap2 hari pun boleh.tapi bukan jenahak la..he he
BalasPadamakak pun suka sup ikan yg ringkas camni.... simple tp sedap
BalasPadamkita suka tapi anak2 tak suka plk..
BalasPadamAina,
BalasPadamSelalunya yg hentam sajalah tu yg sedappppp
m3h pun selalu gak wat sup ikan ini..mmg sedap kan..budak2 pun suke
BalasPadamNampak sedap tu JA...lama tak buat sup ikan ni...
BalasPadamMemang betul.... kena kreatif nak memasak ni....tp selalunya OKje bila tak cukup bahan terus nak mengelat malas nak masak hehe