Bangga!

10:12 PG JunAina 26 Comments


Dia foreigner dia berbual-bual mengenai Bajet 2014.
Membandingkan dengan apa yang pernah dia tempuhi ketika tinggal di Singapura.
Malaysia better katanya.
Saya? Banggalah tentu...



You Might Also Like

26 ulasan:

  1. mmg bangga jadi anak Malaysia TETAPI banyak yg boleh kita perbaiki supaya kita tak jadi mcm Singapura. huhu!!

    BalasPadam
  2. Ya ka.. org kat sini dok compare dgn s'pore pulok...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah dia [unya pandanganlah kan... Kita tak pernag gi Singapura pun so tak boleh nak komen2 ahahhaa...

      Padam
  3. Boss kakak pun foreighner juga Aina. Memang kalau compare GST S'pore dgn kita, kita baru 6% tapi S'pore dah 7%. Duduk S'pore semua kena bayar termasuk maintenance rumah kediaman. Sana semua duduk flat (termasuklah yg condo ke apartment ke tapi tetap kena bayar). Tiap 2 tahun kena cat mereka kena keluar duit. Buang sampah pun kena bayar. Parking kereta tak ada yg foc. Tempat kita flat buruk-buruk pun tak bercat itu yg foc dan agaknya itu yg dia kata bagus sebab nak compare sana semua kena keluar duit..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu tak pasti pulak tapi berbanding apa yang Malaysia tawarkan pada foriegner katanya Malaysia lebih baik sistemnya. Juga harga barangan di Malaysia lebih murah bernading Singapura. Nak komen tak boleh lah kak sebab Aina Singapura pun tak pernah pi...hehehee...

      Padam
  4. belum abis study pasal budget..almaklumlah baru balik dari oversea..hahaha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kita pun tak study tengok2 yg kene mengena dengan diri sendiri je...ahahaaa...

      Padam
  5. setuju dgn komen rostina tu.

    Banyak kekurangan terutama di peringkat pelaksanaan. Kalau boleh dibaiki alangkah bagusnya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu. Mana ada benda yg sempurna kat dunia ni...

      Padam
  6. Kadang kadang rasa bersyukur jugak duk kat Malaysia nikan JA...

    BalasPadam
  7. Syukurlah Malaysia masih ama.. ;)

    BalasPadam
  8. ni lah namanya hujan emas d negeri org, hujan batu d negeri sendiri. batu mcmna pun, negera sendiri lbh baik. kena bersyukur sikit. huhu

    BalasPadam
  9. Syukurlah kita hidup di Malaysia

    BalasPadam
  10. Memang bersyukur pun tapi boleh diperbaiki lagi..Dasar tu dah betul tapi bab perlaksanaan tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bila melibatkan tenaga manusia macam tulah perlaksanaan tak akan sempurna sebab manusia tu pelbagai perangainya, bermacam sikapnya dan fikirannya.

      Padam
  11. Jujurnya, kita bertuah tinggal di Malaysia.
    Cuma suara suara yg sering bangkit sekarang ni, BUKAN LAH SUARA MEREKA YG TAK TAHU BANGGA ATAU BERSYUKUR, tapi lebih kepada suara yg mahu penambahbaikkan kepada apa yg tak baik/kurang baik. Malangnya, ada pihak tersentap lebih, suruh suara suara ni ' pindah negara lain kalau tak suka'..hahahaha...donia...donia...:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kehkehkehhhh...apa boleh buat... Depa ada kosa...

      Padam
  12. syukur tu mmg la dah...tp bnyk lgi yg boleh diperbaiki...

    BalasPadam
  13. Bersyukur apa yg ada...suara2 sumbang tu x faham dan xde yg nak jelaskan bg mereka faham...

    BalasPadam
  14. pendeknya entry hari ni, jun:-)) hee....

    BalasPadam
  15. Bersyukur..tapi jgnla naik lg hrga gula atau minyak dlm masa terdekat ni..wlupun sikit..tp klu tambah2 tu..mmg jd byk ni...huhuu

    BalasPadam
  16. Malaysia better berbanding Singapore?
    huhuhuhu

    p/s : Lady dah follow blog awak :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu pandangan dia sebagai seorang foriegner yang menetap di Singapura kerana bekerja dan kemudian menetap di Malaysia. Sebelum tu dia bekerja di Doha...kiranya dia tak bekerja kat tempat sendirilah...:)

      Padam