Sebu Hati

5:44 PTG JunAina 10 Comments


Bila orang yang kita sayang bersedih hati...
Bila org yang kita sayang telefon nangis-nangis, tersendu-sendu...
500km bukannya dekat...
Kalau dapat ingin sahaja kuterbang memeluk dia ketika ini...
Sabarlah sayang itu pilihanmu...
Berjauhan sehingga membuat hati ini panas umpama di atas bara...
Kita yang jauh juga jadi tempat mengadu...
Apa yang mampu dibuat?


Telefon kena lock, email dan password sebab orang lain buat semua tak tahu...
Pak Ngahnya yang sangat mengambil berat soal anak-anak perempuan dalam rumah buat spot check telefon...
Berkali-kali tekan password sampai kena lock...
Apa mama nak buat nak...
Kakak di sana tanggungjawab semua di sana...
Mama hanya mampu memandang dan mendengar...
Sudahnya duit lagilah untuk fomart telefon...
Alahai...anak...


Menangis sebab telefon tak boleh guna...
Menangis sebab sakit hati privacy diganggu...
Saya sedikit terbuka dalam soal menggunakan telefon...
Mempercayai anak-anak sepenuhnya...
Saya didik mereka dengan kasih sayang, hormat-menghormati dan saling percaya-mempercayai.
Itu cara saya.



You Might Also Like

10 ulasan:

  1. jgn la sedih2 kak.. fiza folo akak yg ke 501

    BalasPadam
  2. ...cara kita mendidik/mentertibkan anak tak sama walau tujuan yg sama. jika sebegitu berlaku. .rasa terkilan ttp.ada tertekan pon ada..sudah jd tanggungjwb mereka yg diamanahkan utk.menjaga mungkin itu cara mereka tp blh slowtalk. harap semuanya ok.

    BalasPadam
  3. semoga bersabar dengan ujian ini.. setuju dengan pendapat PCL..

    BalasPadam
  4. doakan yg disana agar mereka tabah dah tenang ...
    insyallah ..

    BalasPadam
  5. sy percaya rasa terklan tu tetap ada,tp kadang2 kita kena terima..setiap org caranya tak sama..klu utk kebaikan kena fikir positif la kot..sabar ye..:)

    BalasPadam
  6. Sian kepada anak ...
    Sian juga kepada diri sdiri yang jauh daripada anak...
    Semoga ada penyelesaian terbaik untuk kes ni ya...

    BalasPadam
  7. Biasa la orang yang diamanahkan mesti lagi tahun amanah tu tak dijalankan dengan sebaiknya...

    Dah reformat nanti boleh la guna balik... lagipun tak lama dah kakak nak balik sini kan...

    BalasPadam
  8. alahai..kesiannya.. sabar lah kak..

    BalasPadam
  9. saya confuse... sapa yg akak maksudkan ni.. alahai ... sabarlah yer kak, jadi tempat mendgr mengadu... mungkin cara didikan tu nampak terlalu tegas.. tp jangan mengongkong

    BalasPadam
  10. Be strong yer akak.. Try la pujuk dia dok ngn akak..mesti hati lebih tenang..

    BalasPadam