Trafik Dari Blog Kak Jie - Laporan Ketua Audit Negara

12:19 PTG JunAina 16 Comments


Hari ini agak mengejutkan bila check banyak trafik semalam masuk dari blog Kujie2 mugkin datang dari komen saya pada entri Laporan Ketua Audit Negara 2012.




Tengok pagi ni dah hampir 100.


Komen saya di entri tersebut.


Ini adalah komen dari pandanga peribadi saya sahaja. Pandangan seorang blogger yang hanya pandai tulis cerita peribadi, saya jarang menulis benda-benda berat. Tulisan yang bukan dari bidang saya takut pula hendak ditulis bukan apa takut salah info, silap fakta jadi lain cerita pulak.


Berkaitan komen di atas saya cuma ingin katakan itu adalah sifat manusia. Kita tidak akan tahu semua perkara di sekeliling kita kecuali perkara-perkara perlu yang berkaitan dengan tugasan hakiki. Mungkin kita mahir dalam bidang kita sebagai doktor tetapi tidak semestinya kita boleh menjadi seorang jurutera, contohnya begitulah tetapi tidak salah seorang doktor mengambil tahu kerja-kerja seorang jurutera.


Semua orang pun ada pandanga peribadi masing-masing terutamanya berkaitan perkara di bawah ini.

Tak tahulah di mana logiknya scanner A4 bernilai Rm14,670. Bagi syarikat kecik mungkin kita boleh keluarkan duit pettycash pergi supermarket dan beli tetapi bila melibatkan kerajaan banyak peringkat yang terpaksa di lalui jadi inilah kesannya. Tak tahu dan tak ambik tahu mungkin jugak ambik kesempatan. Sebab tidak digunakan juga pun macam tak masuk akal pulak. Apa logistik buat agaknya semasa pengagihan barang!


Cerita lanjut sila terjah ke blog Kak Jie.


You Might Also Like

16 ulasan:

  1. salam jumaat.. wah.. tingginya hits.. memang tak logik jika sampai rm14,670 tu..

    BalasPadam
  2. mengarut tak tau.. kalau bos syarikat swasta, diorang akan make effort utk check harga sebelum approve utk claim amount yg besar.. sbb tu duit syarikat.. kalau audit.. diorang yg teruk..

    BalasPadam
  3. JunAina..waa ramai juga dari blog Kak Jie tu.
    Yelah kan, memang banyak yang macam tak logik harganya.

    BalasPadam
  4. Melampaulah pulak sampai tak tahu ada dalam simpanan - alasan terlalu remeh..

    BalasPadam
  5. assalamualaikum,

    macam sudah tiada kebebasan bersuara pula
    itu hanya pandangan ...bukan pun tuduhan ...kan aina
    pelik pula kalau nak skodeng2 ni...huhu

    BalasPadam
  6. Itulah silapnya OKje JA....dahlah kurang pengetahuan nak baca benda berat gitu memang le malas...agaknya dah bayak sangat rehat otak ni hehe
    Tapi mmg tak patut reason tu !! bukan murah!

    BalasPadam
  7. wah..yumida x tahu sgt..hihi
    tumpang membaca menambah ilmu

    BalasPadam
  8. komen yang baik juga boleh menghasilkan uv kepada blog kita..

    BalasPadam
  9. setakat ni saya tak berani jugak komen bab audit tu sebab memang di luar kepakaran. cuma ambil tahu & baca jer..

    BalasPadam
  10. Scanner tu bersalut emas...hehe

    BalasPadam
  11. Bagus ada audit...tapi tadi kat sukkaba ada menteri marah audit da...pasal belanja K pop da...

    BalasPadam
  12. Kadang-kadang kita tak sangka tajuk post entri kita ni tak banyak persaingan menyebabkan naik terus ke muka hadapan google.

    Tahniah ye :)

    BalasPadam
  13. sama je dengan kat sini. contractor A boleh buat pagar lengkap dengan pole dan kerb untuk harga bawah rm200 semeter.

    kontraktor B, supply sahaja rm300. belum masuk material. alasan - VO.

    kalau nak argue, argue sebelum approve, betul tak?

    BalasPadam
  14. ohh makcik kurang arif hal audit2 ni...purchase tau lah

    BalasPadam