Nasi Lemak Sambal Tumis Ikan Bilis

10:31 PG JunAina 17 Comments

Pagi Ahad yang kalut. Kejut-kejut kakak dia keraskan badan ja.
Bas pukul 9.45am, pukul 8.30am tak bangun lagi, baju pun tak kemas lagi. Geram.
Nak marah-marah nanti takut kakak makin buat perangai. Penyudahnya mak sabar jelah.
Kejut-kejut lagi. Dia pusing muka.
Cakap dengan dia nanti tertinggal bas.
Sambil mata tertutup dia jawab 'pasai apa ambik bas awai-awai macam ni'
Awalllah sangat anak oiii...!
Last mama mengalah jugak.
Kakak nak pakai seluar tu pakailah, mama tak kisah tapi raya nanti pakai jugak yang tu tak beli yang lain dah (iyalah tu mama).
Elok ja bangun senyum-senyum, ambik tuala pergi mandi.
Akhirnya dia menang jugak!

Kemas punya kemas, tunggu punya tunggu akhirnya 9.35am baru gerak dari rumah.
Pergi Hentian Kajang tu memanglah dekat tapi kalang kabutlah sikit.
Parking pun tak ada penuh dengan kereta dah jadi double parking.
Berhenti tepi bas turunkan barang. Laju pecut kereta cari parking. Tak ada jugak.
Pusing lagi sekali dan hentam ja parking tepi jalan coz mak dan kakak dah nak naik bas.
Drebar pun dah terkumat-kumit mulut dia membebel pasainya ada dua orang lagi belum sampai tapi depa nak tinggal ja. Alhamdulillah time-time genting seperti tu sampai jugaklah mak cik tu. Kalau tak kesian.

Dah habis sesi lambai-lambai, sesi Alya nak beli jajan kat 7-E pulak. Layanlah.
Masuk kereta terkujat.
Alahai. Beg bekal mak dan anak tertinggal.
Telefon katanya dah nak masuk Plaza Tol Bangi.
Tak apalah tak ada rezeki kata mak. Tapi hati rasa ralat sangat.
Bukan apa awal pagi tu mama bawa mak tok keluar beli sarapan. Mak tok kata macam sedap ja sambal ikan bilis yang agak kering tu. Bungkuskan untuk mak. Nasi lemak sambal ayam untuk kakak. Beli biskut dan megi cup sebagai bekal jugak.

Pecut ke arah Lebuhraya Utara-Selatan keluar ikut Plaza Tol Kajang, telefon mak lagi rupanya bas depa dah sampai simpang ke New Pantai Expressway (NPE) simpang Kuchai Lamalah tu. Nasib baik bas tu pergi Pudu Sentral dulu kitaorang pun teruslah ke Jalan Duta.

Kerana nasi lemak sambal tumis ikan bilis dan demi kasih sayang pada mak relaku drive sampai ke Hentian Bas Jalan Duta. Kejar bas yang mak dan kakak naik. Hanya Allah yang tahu bertapa puasnya hati bila beg makanan tu bertukar tangan. Alhamdulillah. Kalau tak mahu tak tidur malam dok memikirkan bertapa ralatnya hati.

Anak ku rindu. Akhirnya dpat jugak dia pakai seluar ni, katanya beli untuk raya tapi akhirnya mama terpaksa mengalah. Ada lagi warna lain yang dibeli tapi hatinya terpaut sangat dengan warna ni. Anak-anak sudah meningkat remaja mengikut trend katanya. Senyumlah dia! 

Emak ku sayang. Pengorbanan mak pada kami tak bertepi selama ini. Keseluruhan kasih sayang tumpah padanya kerana sejak kecil kami dibesarkan oleh mak setelah abah pergi mengadap ilahi ketika kami semua masih kecil. Apalah sangat pengorbanan masa dan minyak kereta aku dari Kajang ke Jalan Duta tu.



Nak abadikan kenangan dengan Photo Book yang cantik sila klik sini!


You Might Also Like

17 ulasan:

  1. leeeerr....mana nasi lemaknya????hihihi
    besar anak akak ek kak....

    BalasPadam
  2. terharunya..bertuah dpt mak mcm ni..

    sayang anak..

    BalasPadam
  3. Salam Kak....
    Fuh...saya yg baca ni pun rasa macam nak sesak napas....hehehhe

    BalasPadam
  4. Die punye nak pki sua tu eh? Mak jugak yg mengalah dgn mogok anak. Comel pulak entri ni.

    BalasPadam
  5. alahai..mmg ralatlah kalau tak dpt pass makanan2 tu..mujur sempat eh sis..

    BalasPadam
  6. Allah... terharunya kakak baca ini Aina. Kakak tahu memang ralat bila ada benda yg disuka dan kita dah rancang tetiba tak kesampaian. Selagi ada cara mesti nak cari jalan janji hajat kesampaian.

    Syukurlah Allah maha mengetahui lalu niat baik itu tercapai juga.

    BalasPadam
  7. x susah pun kan nak gembirakan mak.. benda yang kecil pun diorang boleh tersenyum.. aduh.. rindu mak jugaklah..

    BalasPadam
  8. Aina...
    ALhamdulillah.. setelah berjaya juga menghantarkan bekalan buat ibu dan anak... Pengorbanan juga tu...
    - psssttt sambal ikan bilis kering kat mana yang sedap sangat tu?

    BalasPadam
  9. besar pengorbanan seorang ibu....


    My recent post : Tips Menyusun Atur Blog Anda

    BalasPadam
  10. alhamdulillah..dpt jugak bertukar tangan...
    mmg pun anak2 sekarang pakaian nak pilih sendiri semuanya...sama la jugak dgn anak2 kakain tuu...

    BalasPadam
  11. wah mesti sedap sambal ikan bilis tu kak...

    beruntung mak akak dpt anak mcm akak ni...sejuk perut ibu mengandung....Alhamdulillah...

    BalasPadam
  12. Aduhai..
    takpe, yg penting puas hati kan kan..

    Salam Ukhwah Fillah abadan abada Fin Jannah (^_~)

    BalasPadam
  13. ada orang cakap kat saya.. bila kita dah ada anak.. kita lagi menghargai kasih sayang ibu bapa kita kepada kita

    BalasPadam
  14. Alhamdulillah.baru senang hati kan aina

    BalasPadam
  15. suspen baca entry akak ni...nasib baik dapat bagi kat mak akak bekal tu kan...kalau tak mesti susah hati kat rumah

    BalasPadam
  16. lah xde rezeki mak nak bwk blk ...

    BalasPadam