Resepi Gulai Tempoyak Ikan Patin dan Sambal Kuinin
Aktiviti Pak Tuan bila balik kampung. Bersihkan pokok tebu depan rumah emak. Pusing kampung bersih apa yang patut, tengahari terik dia selamba ja ke hulu ke hilir dah tu memerun pulak tu. Bertambahlah panasnya.
Balik
kampung rumah emak mertua menu utamanya tentulah gulai tempoyak ikan patin. Ate
namenya orang Bote. Keli goreng. Kadang-kadang diganti dengan tilapia hitam
goreng garing kegemaran mak mertua. Keluarga emak mertua semuanya penggemar
ikan air tawar. Kalau ada pucuk paku lagi best masak tempoyak jugak, sama ja
seperti masak lemak bezanya cuma santan digantikan dengan tempoyak. Sesekali
pucuk paku diganti dengan keladi. Ada satu lagi pokok
yang rupanya seperti keladi orang Bota panggil pokok lambuk itupun best jugak. Tiba-tiba rasa lapar.
Balik kampung rutinnya dahulu kalau emak mertua masih sihat
memang dia tak izinkan menantu masak. Kalau boleh biarlah anak menantu rasa air
tangannya bila sesekali balik (lagipun Pak Tuan anak kesayangan kerana anak lelaki sulung selepas 4 anak perempuan diatasnya). Biarpun terpaksa memasak sambil duduk di kerusi.
Bila dia semakin uzur terpaksalah menantu masak sendiri tetapi bahan-bahannya
semua mengikut arahan amak mertua, semua disenduk depan matanya. Cili berapa
biji, serainya, bawangnya, tempoyaknya ikut arahan dialah. Lagipun orang Perlis
mana pandai makan tempoyak, dulu la. Sekarang emak mertua semakin uzur, Yang kakak
nombor 2 berpindah tinggal bersamanya bila suaminya meninggal dunia. Dua orang
anak Yang memang duduk bersama opahnya sejak dari kecil. Sekarang rutin
masak-masak berpindah pada Yang dan adik ipar hanya ready untuk makan. Yehhaaa…
Balik Sabtu lepas
jugak seperti biasa. Gulai tempoyak ikan patinlah. Gulai taucu dah keluar dari
senarai kerana Pak Tuan tak boleh makan kacang (goutlah). Singgah pasar Batu
Gajah beli patin, beli tilapia hitam. Selain barang-barang dapur untuk rumah emak
mertua dan rumah Chor kakak Pak Tuan yang sulung. Itu rutin. Bau bacang. Pak
Tuan request pulak sambal bacang tapi sayang hanya kuinin yang ada jadi tak nak adik kempunan Yang pun buatlah sambal kuinin. Jadinya
hidangan tengahari itu gulai tempoyak ikan patin, tilapia hitam goreng garing,
sambal kuinin (tiba-tiba teringat Kak Q) dan ulam raja.
Hidangan tengahari kami. Gulai tempoyak 2 mangkuk, sayur kubis campur lobak merah, gulai taucu ikan kembung (Yang masak sebelum kami sampai), talapia goreng garing, sambal kuinin dan ulam raja (fresh petik depan rumah). Makan sampai mengah. Pak Tuan tegur hari ini bertambah la pulak selalu nak habiskan sepinggan pun susah, penangan gulai tempoyak kakak ipar.
Resepi Gulai Tempoyak
Seekor ikan patin
Timun sebatang (potong dan buang biji)
Cili merah ditumbuk
Serai dititik
Tempoyak
Bawang besar (belah 4)
Serbuk kunyit
Cara-cara:
Masuk ikan, timun, cili, serai, serbuk kunyit dan bawang dalam periuk. Gaul
sebati bersama tempoyak.
Masukkan air separas isi periuk dan reneh dengan api
perlahan.
Tempoyak kalau nak sedap letak banyaklah sikit bagi
agak-agak pekat.
Tambah garam kalau guna tempoyak baru (kalau yang beli kat
kedai tu rasanya dah tak perlu tambah garam).
Tunggu sampai masak boleh dihidangkan. Ingat ya masak dengan api kecil.
Resepinya sangat mudah main campak-campak je. Sukatan tak
tahu agak-agaklah.
Resepi Sambal Kuinin/Bacang
Cili api
Belacan
Cara:
Tumbuk cili api sehingga lumat.
Masuk belacan mesrakan.
Akhirnya masukkan buah kuinin/bacang
Tumbuk kasar jangan sampai lumat.
Dua-dua sambal ni sedap cuma bezanya sambal kuinin rasanya
sedikit manis dan sambal bacang sedikit rasa masam. Bergantung pada rasa buah.
Balik kampung adalah masa yang best untuk makan-makan. Walaupun hidangannya biasa sahaja, sayur dan lauk kampung tetapi itulah yang sangat membuka selera. Tak semestinya ada daging dan ayam bagai. Suasana kampung yang tenang jugak membuatkan kita semakin berselera makan.
** Kuinin = Konen kata orang Perlis.
Nampak air tangan kakak ipar Aina meamng ada umpph... kalau tak mana mungkin pak tuan makan bertambah-tambah.. suasana kampung pun memberi kesan tau Aina..
BalasPadamMasak tempoyak, sambai bacang, ulam raja... memang terlioq sangat... kobis2 dah tak pandang...
BalasPadamdee ni pulak segala ikan air tawar makan..tempoyak tak makan..kalau suami tak makan ikan air tawar..tempoyak balun..tu gi umah MIL..yg tak makan tu tak usiklah..hehehe..MIL dee pun mcm MIL sis..walau duduk kat kerusi..part masak biar dia yg masak..maklumlah kita sesekali balik..tapi part mengemas dee amik alihlah..MIL dah tak larat pun..huhu..
BalasPadamsemuanya sedapppp...masakan kampung....meleleh air liur tengok gambar akak letak :)
BalasPadamamboi sedap2nye menu...suka jugak ikan air tawar..
BalasPadamtang saprah tikar mengkuang tu yang nampak kekampungan sekali tu!!!
BalasPadamish meleleh la pulak ayaq liuq cheq , Aina oi..memang kalau pi market msti cari bacang, tpi sellau yg ada kuinin saja..sedap la jugak
BalasPadamaduhai sedap sungguh ni, tq share resepi yer
BalasPadamsedapnya ikan patin..
BalasPadamassalam..kak zu baca sambil telan air liur tau..
BalasPadamlama dah tak masak tempoyak..
kalau ke Pahang, singgah di RNR sure carik ni... mmg sedappp.... terliur.... mana nak cari patin kat wangsa maju ni... :)
BalasPadamwaduhhhhhh kecuuuqqqqqqq
BalasPadamKalau ada tauge kasar, huh. Rangup sambil menikmati ikan patin kuah tempoyak tu.
BalasPadamPM sampai skrg tak pernah cuba makan tempoyak...huhu
BalasPadamApa2 pun tertarik dgn dgn dgn makanan .... Heeee
BalasPadamSedapnya RS kalau balik kg makan ada orang yg masakkan....hehe kdg tu bila diri sendiri mkn air tangan sendiri pun boring jugakkan! Hehe
BalasPadamLupa nk komen.... Okje pun suka ait tawar tu..... Terliur dah ni hehe
BalasPadamSedapnyaaa....
BalasPadamTerliur especially sambal kuinin tu :)
Makan dengan nasi panas2 pun sedap ;D
hm... kecur air liur dibuatnya... haih!
BalasPadam