Resepi Tart Gulung Nenas Kegemaran Serasi Di Jiwa dan Di Mulut

4:00 PTG JunAina 6 Comments


Resepi saya copy dari yatiememories. Terima kasih Yatie kerana berkongsi resepi tart yang sedap ini. Saban tahun saya guna resepi inilah. Jadi kali ini saya syer di sini untuk ingatan diri sendiri dan mungkin dapat membantu kawan-kawan lain juga. Suami saya penggemar tart pun suka kulit tart ini yang sedekit gebu dan terasa kelemakan kerana menggunakan minyak sapi.



Tart Gulung



Tart Gulung Nenas

Bahan- Bahan 
  • 250 gm butter
  • 2 sudu besar gula castor
  • 2 sudu besar minyak sapi 
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • secubit garam
  • 3 1/4 cawan tepung gandum ~ utk tart gulung

  • jem nenas secukupnya ~ gentel sedikit bujur (saya biasa guna jem yang dibeli sahaja untuk jimatkan masa)

Hiasan: 
  • 1biji kuning telur
  • 1 titik pewarna kuning
  • 1 sudu air
Cara
  1. Bancuh ketiga-tiga bahan hingga sebati.
Cara-cara: 
  1. Ayak ke tiga-tiga tepung.
  2. Pukul butter dengan gula hingga putih.
  3. Masukkan minyak sapi, kuning telur dan garam.
  4. Pukul lagi hingga sebati.
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga menjadi doh.
  6. Perap sebentar (resipi asal) tujuan supaya doh mesra tapi saya terus sahaja buat
  7. Masukkan doh ke dalam acuab. Tekan memanjang. Letak jem nenas dan gulung. Sapu kuning telur.
  8. Bakar la hingga masak dgn suhu 175 - 180C. Yatie bakar dlm 25 minit.
  9. Angkat dan sejukkan atas redai sebelum disimpan dalam bekas kedap udara


Doh akan sedikit lembik. Ambil sedikit doh masukkan ke dalam bekas berasingan, tambah sedikit tepung  gandum mengikut kesesuaian jangan terlalu keras takut susah nak tekan dari acuan. Part ini kena kreatif dan try and error. Mangkuk asal ditutup dengan tuala basah untuk elakkan doh mejadi kering dan keras.


Selamat mencuba.



You Might Also Like

6 ulasan:

  1. Dulu tiap tiap tahun buat biskut ni. Skrg x buat dah wpun sendiri suka

    BalasPadam
  2. Kak, kulitnya klau kita pegang mudah pecah x ni??
    Sy nak cri resepi yg btul x repoi kulitnya...susah btul mencari...

    BalasPadam
  3. suke bentuknya...kurang minat...hehehhetart yang macam bunga tuh minatlah ke bahulu gulung memang fav...heheheh...slamat hari raya!!!!

    BalasPadam
  4. Dlm byk2 biskut raya. Tat la rozi gagal x tau kenapa. Huhuhu....

    BalasPadam